Muhafazakarlara İran sokağından mesaj: Artık devriniz bitti
İran'da 6 gündür süren protesto gösterilerinde 23 kişi hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi ise gözaltına alındı. Gösterilerde 'muhafazakarlar artık devriniz bitti' sloganı atıldı.
HABER MERKEZİ - İran’da protestolar altıncı gününe girerken, bilanço da artıyor. Rejim karşıtı gösterilerde 23 kişi hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi de gözaltına alındı.
"Diktatörlüğe ölüm" ve "Reformistler, muhafazakarlar artık devriniz bitti" gibi sloganların atıldığı gösterilerde, sık sık İran dini lideri Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani aleyhine de sloganlar atıldı.
Eylemlerin en yaygın olduğu kentlerin başında gelen başkent Tahran'da Azadî Caddesi, Kariger Caddesi ve İnkilap meydanına toplanan binlerce kişi, polislere halkın taleplerinin yanında yer almaları çağrısı yaptı. Son üç günde sadece Tahran'da 450 kişi gözatına alındı.
KATILIM ARTIYOR
İran makamlarının açıklamalarına göre, gösterilerde en az 500 kişi gözaltına alındı. Resmi olmayan kaynaklar ise bu sayının birkaç kat fazla olduğunu belirtiyor.
Tahran Vali Yardımcısı Ali Asgar Nasirbaht yaptığı açıklamada, "Tahran'da cumartesi günü 200, pazar 150, dün 100 kişi olmak üzere toplam 450 kişi gözaltına alındı" dedi.
Eylemler ülkenin birçok kentinde devam ederken, bugün akşam saatlerinde İran'ın kuzeyindeki Raşd vilayeti, İsfahan'ın Fularşar kenti, Hemedan vilayeti, Şiraz vilayeti, Kuzistan eyaletine bağlı Mescid Süleyman kenti, Kerec'e bağlı Gewherdeşt kenti, Ehwaz vilayeti ve Ebadan vilayetinde de on binlerce kişi gösteri yaptı
ERDEBİL'DE 40 GÖZALTI
Eylemlerin yoğun olduğu diğer bir vilayet olan Erdebil'de ise Devrim Mahkemesi Başkanı tarafından yapılan açıklamada, 40 eylemcinin gözaltına alındığı belirtildi.
KİRMANŞAH'DA YİNE EYLEM VARDI
Eylemlerin ilk gününden beri aktifliği ile dikkat çeken Kürt vilayetlerinden olan Kirmanşah'ta ise bugünkü eylemlerin durağı Şahabad kenti oldu.
Loristan eyaletine bağlı Dirud kentinde ise gün boyu kepenk ve kontaklar kapatıldı.
İNTERNET KESİK, SOSYAL MEDYA YASAK
Rejimin internet şebekelerini kesmesi ve Telegram ile Istagram gibi sosyal medya ağlarına yasak getirmesi dolayısıyla sağlıklı bilgilere ulaşılamıyor.
Engellere rağmen sosyal medya paylaşımlarında Kahderiyan kasabasında polis istasyonuna girmek isteyen bir grup ile polis arasında çıkan çatışmanın görüntüleri yer aldı. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Mehr haber ajansı da Kermanşah'ta bir polis noktasının ateşe verildiğini, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.
RUHANİ: TEHDİT DEĞİL FIRSAT
İranlı yetkililerin protestolar konusundaki açıklamaları da sürüyor. Eylemlerin başlamasından sonra ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Pazartesi günü bir araya geldiği milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada protestoların bir tehdit olarak değil, insanların sorunlarını görmek için bir fırsat olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Ruhani, protestocuları sokağa çeken tek şeyin ekonomik sorunlar olmadığını, insanların daha fazla özgürlük istediğini de belirtti.
İLGİLİ HABER: RUHANİ'DEN AÇIKLAMA
'İRAN’A KARŞI VEKALET SAVAŞI'
Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani ise protestolardan ‘dış güçleri’ ve ‘sosyal medyayı’ sorumlu tuttu. Şahmani, protestolarla ilgili sosyal medya mesajlarının ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan’dan geldiğini iddia etti ve yaşananları "İran halkına karşı bir vekalet savaşı" olarak nitelendirdi.