EŞİK raporu: 90 kanun teklifinin hiçbirinde kadının adı yok

EŞİK Platformu’nun açıkladığı 7’nci TBMM İzleme Raporu’na göre, İstanbul Sözleşmesi’ne dair görüşme talepleri ve araştırma önergelerinin de hepsi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

EŞİK raporu: 90 kanun teklifinin hiçbirinde kadının adı yok

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) 16 Mart-15 Nisan 2021 tarihlerini kapsayan 7’nci "TBMM İzleme Raporu"nu açıkladı.

EŞİK Platformu’nun, 1 Ekim 2020 tarihinden bu yana başlattığı TBMM İzleme Raporu, Meclis’te İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için atılan ve atılmayan her adımı kapsıyor. 7’nci TBMM İzleme Raporu’nun yer aldığı açıklamada en önemli gündem İstanbul Sözleşmesi oldu. Sözleşmenin siyasi pazarlık konusu yapıldığı, yalan yanlış yorumlarla itibarsızlaştırıldığı, ısrarla uygulanmadığı halde şiddeti artırmakla, aileyi parçalamakla suçlandığı ifadelerinin yer aldığı açıklamada, 16 Mart-15 Nisan 2021 tarihleri arasında muhalefet partilerince sözleşmenin gündeme getirildiğine dikkat çekildi.

MUHALEFETİN TEPKİLERİ

Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın tüm milletvekillerine mektup yazarak karara itiraz etmeye çağırdığı aktarılan açıklamada, "Başaran, çekilme kararından sonra karakollarda kadınların şikayetlerinin geri çevrildiği duyumlarını ilgili bakanlıklara sordu. İyi Parti Lideri Meral Akşener, ‘Kim ne derse desin, İstanbul Sözleşmesi hala geçerli, çekilme yöntemi de açıklanan karar da geçersiz!’ dedi. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek demek, kız çocuklarının yaşam hakkının yok sayıldığı cahiliye dönemi anlayışına dönmek demektir, kadın katillerini cesaretlendirmek demektir’ şeklinde konuştu" denildi.

TALEP VE ÖNERGELER REDDEDİLDİ

16 Mart ve 15 Nisan tarihlerinden bu yana yapılan 3 grup toplantısının 8’inde "kadının" konuşulduğu ve 6’sında İstanbul Sözleşmesi kararına karşı çıkıldığı aktarılan açıklamanın devamında şunlar yer aldı:

"* 3 Meclis genel görüşme önergesinden 2’si İstanbul Sözleşmesi kararıyla ilgiliydi, reddedildi.

* 90 kanun teklifinden hiçbirinde kadının adı geçmedi.

* 240 Meclis araştırma önergesinden yalnızca 2’si kadın istihdamı ve cinayetlerine ilişkindi.

* Toplanan 9 komisyondan sadece 2’sinin konusu kadındı.

* Bin 103 soru önergesinden sadece 42’si kadınların yaşadığı sorunları ele alıyordu, hiçbiri cevaplanmadı.

* Kadın, 168 basın toplantısından sadece 13’ünde kendine yer buldu.

* Kürsüyü kaplayan mor örtü kriz yarattı; birleşime iki kez ara verilmesine neden oldu, sonunda mor örtüyü seren milletvekili disiplin cezası aldı

* AKP ve MHP oylarıyla İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin Meclis genel görüşme talepleri, araştırma önergeleri bir bir reddedildi."

kadın önerge TBMM Eşik İstanbul Sözleşmesi