Gülistan Doku'nun ablası: Dört yıldır kardeşimi bekliyorum artık adalet yerini bulsun
Dersim’de, 1460 gündür haber alınmayan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku Artı Gerçek'e konuştu. Aradan geçen dört yıla rağmen hala ilk günkü gibi acılarının taze olduğunu ifade ederek adil soruşturma yürütülmesi için çağrıda bulundu.
Rojhat ABİ
DİYARBAKIR - Dersim'deki Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020'de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra haber alınamadı. Geçen dört yılda “Gülistan Doku nerede?” sorusu cevapsız kaldı. Diyarbakır’da yaşayan ailesi kızlarının kaybolduğu gün Dersim’e giderek kızları için kayıp başvurusunda bulundu. Bu ihbarın ardından arama çalışması başlatılsa da ihmaller ve cevaplanmayan soruların belirsizliği bugüne kadar sürüdü. En son polis olan üvey babası Zaynal A. ile bir pastanenin önünde tartıştıkları görülen Doku’nun akıbeti aradan geçen dört yıla rağmen aydınlatılmadı. Artı Gerçek'e konuşan Aygül Doku, dört yıldır kardeşini beklediklerini söyledi ve adil bir soruşturma yürütülmesi çağrısı yaptı
'BUNLARI HAK ETMEDİK'
Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, 5 Ocak 2020 tarihinden beri kardeşini beklediğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Sözün bittiği yerdeyiz. Dört yıl geçti çok acı bir durum içerisindeyiz. Dört yıl önce bugün Gülistan, eve geleceğini arayarak bize söyledi. Bir sınavı vardı. Sonra yanımıza gelecekti. Ne olduysa o gece oldu. Zaynal A. denen kişiyle görüşüyor. Sonrasında nedense kimse bulamıyor. Kamera kayıtları da ortada. Bugün Ahmet ya da Mehmet mağdur olsaydı failler sorgulanıp yargılanırdı. Biz hakkımızı helal etmiyoruz. Dört yıldır iki gün sonra eve gelecek kardeşimizi bekliyoruz. Bunları hak etmedik.”
'ADİL BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLSÜN'
Şüpheli Zeynel A. ve ailesi hakkında adil bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunan Doku, “yargı makamlarının neden sessiz olduğu sorusunu buradan tekrar hakim ve savcılara soruyorum. Yeni İçişleri Bakanlığı’na da randevu talep ettik. Bir aydır cevap almadık. Artık Gülistan’ı bulmak istiyoruz. Eğer gerçekten Zaynal yargılanırsa Gülistan bulunacak. Bunu dönemin valisi ve diğer yetkilileri kendi ağızlarıyla da söyledi. Dört yıldır bir üniversite öğrencisine ne oldu? Kuş olup uçtu mu? Yaşadığımız her gün çok zor. Her yıldönümü gediğinde yaşamı unutuyoruz.”
'SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ, GÜLİSTAN DOKU NEREDE?'
“Eğer dört yıldır Gülistan bulunamadıysa diğer kadınların da güvenli bir hayat süreceğini düşünemeyiz” diyerek konuşan Doku, “Gülistan’ın kaybolmasından bu yana, dört yıl geçti. 5 Ocak’tan bu yana devam eden hukuksuzluğun son bulması için, bir kez daha ‘Gülistan Doku Nerede’? diye sormaya devam edeceğiz” dedi.
NE OLMUŞTU?
Üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kız yurduna geri dönmedi. Doku'ya ulaşamayan yurt arkadaşları endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu ve ailesine haber verdi. Aile kente gelerek 6 Ocak'ta Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusunda bulundu. Doku'nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi.
İncelemelerde Doku'nun saat 11.29'ta Atatürk Mahallesi'ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi. Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan MOBESE kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı. Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku'nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi.
Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku'nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü'nde indiği tahmin edildi. Kadınlar ve Doku'nun ailesi Gülistan'ın bulunması için mücadele etti. Bu sayede, barajın boşaltılmasına karar verildi.
17 Haziran'da Zaynal A’nın şüpheli olarak tutuklanması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verildi. 29 Ağustos'ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Gülistan Doku'nun 5 Ocak'tan bu yana kayıp olmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı.
Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı Ali Çimen, baş şüpheli olarak gösterilen Zeynel A.'nın tutuklanması için talepte bulundu. Zeynel A hakkındaki tutuklama talebinin reddeden başsavcılık, şüphelinin, ifadesinin alınmasına karar verdi.
4 Ağustos'ta ise Doku'nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı. İstanbul Ulusal Kriminal Büro'nun hazırladığı raporda, "Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir" ifadelerine yer verildi.
Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün süreyle su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamadı.
Ailenin, önceki dönem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü'nün kısmen boşaltılması kararı verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos'ta 17 ekip ile yeniden başlandı ve 13 gün süren yoğun aramalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara 18 Ağustos'ta son verildi.
Bin günden fazladır haber alınamıyor: Türkan Elçi, Gülistan Doku'yu Adalet Bakanı'na sordu
1405 gündür haber alınamıyor: Gülistan Doku dosyası baştan sona yeniden incelenecek
Gülistan Doku’nun ailesinden Kılıçdaroğlu’na mektup: Kızımızın sesine her mecrada ses olun
Gülistan Doku ailesinin avukatı Ali Çimen: Baş şüpheli kaçabilir