İHD'den 8 Mart'taki ayrımcılık raporu: Polis LGBTQ+ bireyleri aramak veya dokunmak istemedi

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar gün mitinginde yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı.

İHD'den 8 Mart'taki ayrımcılık raporu: Polis LGBTQ+ bireyleri aramak veya dokunmak istemedi

Remzi BUDANCİR

+GERÇEK - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında İstasyon Meydanı'nda düzenlenen Mitingde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, miting alanına girişlerde üst araması adı altında kadınlara yönelik yapılan kötü uygulamalar, yasaklar, engellemeler ve kolluk güçlerinin uygulamalarında kaynaklı yaşanan ihaleler yer aldı.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan raporda yer alan ihlaleler şunlar:

-Ofis semti, Bağlar ve Mardin Kapı tarafından yapılan girişlerde ince arama olarak adlandırılan ve özellikle ayakkabılar çıkartılarak aramalar yapılmıştır. Tertip komitesinde görevli kişilerce kolluk görevlilerine yapılan itiraza ve mutabakat olmasına rağmen ayakkabı aramalarına devam edilmiştir.

-Miting alanına girerken arama noktalarından önce çevik kuvvetin arama noktalarına girişi zorlaştırması ve çok sayıda polisin olması kortejle giriş yapacak kadınlar tarafından kabul edilmemiştir. Özellikle çevik kuvvetin erkek polislerden oluşuyor olması dikkat çekici bir durumdur.

İHD'den 8 Mart'taki ayrımcılık raporu: Polis LGBTQ+ bireyleri aramak veya dokunmak istemedi - Resim : 1

KISA MESAFEDE ARD ARDA ARAMA

-Miting alanına girişler 3 ayrı semt yönünden yapılmıştır. Her giriş sonrası da 3 ayrı arama noktası kurulmuştur. Kısa bir mesafe olmasına rağmen her arama noktasında aynı yöntem ile arama yapılmıştır. Miting alanının bariyer ile etrafının kapalı olmasına rağmen 300 metre gibi kısa mesafelerde tekrar tekrar arama yapılması kötü muamele ve baskı unsuru oluşturmaktadır.

KADINLAR ATLETLERİNİ ÇIKARMAYA ZORLANDI

-Birçok kadın arama noktalarında kötü muameleye maruz kalmış ve ince aramadan geçirilmiştir. Bir kadının ayakkabı aramasına itiraz etmesi üzerine, arama noktasında ki görevli kadın polis tarafından atletinin çıkarılmasına varacak derecede ince aramaya zorlanmıştır. Yine miting alanına giriş yapan birçok kadına taciz boyutuna varacak düzeyde uzun süreli elle arama yapılmıştır.

POLİSTEN LGBTQ+’LARA KARŞI AYRIMCILIK

-Ofis semti tarafından ilk giriş noktasına bırakılan X-ray cihazını çoğunlukla LGBTQ+ bireyler kullanmıştır. Kolluk görevlilerinin LGBTQ+ bireyleri aramak veya dokunmak istememesi gibi ayrımcı bir tutum gözlemlenmiştir.

KALEMLİKLER MİTİNG ALANINA ALINMADI

-KESK’in (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) 8 Mart mitingi için bastırmış olduğu bandana içeri alınmamıştır. Bu bandana üzerinde KESK’e ve kadına ait semboller bulunmaktadır. KESK’in 8 Mart mitingi için bastırmış olduğu kalemlik içeri alınmamıştır. Gerekçe olarak kalemlik üzerinde bulunan kadın sembolünün TJA’ya (Özgür Kadın Hareketi) ait sembol olarak gösterilmiştir.

-Miting alanına çocuklarıyla ve bebekleriyle gelen kadınların çocuklarının (3-4 yaş) ve bebeklerinin üzerleri ve bebek arabalarının da arandığı görülmüştür.

-Miting alanına girişte 4 kadın 3 erkek ters kelepçe yapılarak gözaltına alınmıştır. Kolluk görevlileri tarafından önleme gözaltısı olduğu belirtilerek ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmışlardır.

KADIN SUNUCU VE MA SOLİSTİ GÖZALTINA ALINDI

-Miting çıkışında MA müzik kadın solisti ve 1 sunucu gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan sunucunun gözaltı gerekçesi; "özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar için saygı duruşuna davet ediyorum" şeklinde olan cümlesi nedeniyle gözaltına alınmıştır. Kürtçe yaptığı bir konuşmanın Türkçeye çevrilerek ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddia edilmiştir. Emniyette alınan ifade sonrası serbest bırakılmıştır. 8 Mart miting program içeriğinin emniyet ile paylaşılmış olması, sorumlu kolluk görevlilerinin saygı duruşu ile programın başlayacağını bildiği de belirtilmesi gereken bir husustur.

-Miting alanına girecek olan, pankartlar, flamalar, dövizler tek tek açılıp kontrol edilmiştir. Bazı döviz ve pankartlar yasaklı olup olmadığı kontrol edilmek amacıyla uzun süre giriş noktasında bekletilmiştir. Bazı pankartlar ve dövizler içeri alınmış, bazı pankart ve dövizler yasak olduğu gerekçesi ile miting alanına alınmamıştır.

KADINLAR DARP EDİLDİ

-Kortej şeklinde alana girmek isteyen kadınlar arasında; Barış Anneleri, Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri bulunmaktaydı. Miting alanına giriş öncesinde bulunan çevik kuvvet ekiplerinin koridor açmaması, arama noktalarına geçişin kolluk görevlileri tarafından belirlenmesi alana girişi oldukça zorlaştırmıştır. Arama noktalarında ciddi vakit kaybına ve yığılmaya sebep olmuştur. Buna yönelik geliştirilen itiraz süresi içerisinde kadınlar darp edilmiş, Barış annelerine yönelik kötü muamele gerçekleştirilmiş, biber gazı kullanılmıştır.

diyarbakır İHD 8 Mart LGBTİQ+