İslahiyeli kadınlar depremin yaralarını dikiş atölyesinde sarıyor: 'El ele, yürek yüreğe buradayız'
Depremde ağır hasar gören Antep'in İslahiye ilçesinde kadınlar, konteyner kentte kurulan dikiş atölyesinde felaketin izlerini silmeye çalışıyor. Depremzedelerin acil ihtiyaçları için çalışan kadınlar, "Dertlerimizi ve acılarımızı da paylaştık" diyor.
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ağır hasara yol açtığı Antep'in İslahiye ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, depremden iki ay sonra konteyner kente dikiş atölyesi kurdu. İslahiyeli kadınlar kendileri gibi depremzedeler için hem terzilik hizmeti hem de dikiş eğitimi vermeye başladı.
'ATÖLYE, KADINLARIN EMEĞİYLE KURULDU'
Depremden önce eğitim gördükleri halk eğitim merkezinin ağır hasar görmesiyle kolları sıvayan kadınlar, dikiş makinelerini bin bir türlü zorlukla merkezden çıkararak kullanıma hazır hale getirdi. Atölyenin kurulmasında büyük pay sahibi olan kadınlar kışın soğukta, yazın ise sıcakta her sabah 8.00'den akşam 17.00'ye kadar 64 metrekarelik çadırda mesai yapıyor. Kadınlar, depremzedelerin kıyafetlerini tamir ediyor, yardım amaçlı gönderilen giysileri onların ölçülerine uygun hale getiriyor.
DEPREMZEDELERİN ACİL İHTİYAÇLARINI DİKİYORLAR
İç çamaşırı, yastık ve yorgan kılıfı, şalvar ve pijama gibi depremzedelerin acil ihtiyacı olan birçok ürünü atölyede diken kadınlar, zamanla çalışmalarını ilerleterek sipariş almaya başlamış. 12 eğitmen ve yaklaşık 90 kursiyerin dönüşümlü olarak çalıştığı atölyede yakın zamanda Eyüpsultan Belediyesi için 4 bin parça ürün dikilmiş.
SOSYAL YARDIMLARDA DA GÖREV ALIYORLAR
Depremin izlerini silmeye yönelik çalışmalarını dikiş atölyesi ile sınırlı tutmayan kadınlar, depremzedelere sosyal yardımların dağıtılmasında da sorumluluk alıyor. Çadır atölyesinin emekçi kadınları, acil dağıtılması gereken gıdaların depremzedelere ulaştırılmasında da görev alıyor.
'EL ELE YÜREK YÜREĞE BURDAYIZ'
Eğitmenlerden Zeynep Şahin, konteyner kentteki kadınların normal yaşamlarına dönmelerini sağlamak için çalıştıklarını ve bunun kadınlara büyük katkı sağladığını söyledi. Atölyenin oluşturulmasında kadınların büyük emeği olduğunu vurgulayan Şahin, "Depremzedelerin ihtiyaçlarına yönelik hizmet veriyoruz. Seri üretimler yaptık. Acil ihtiyaç olan iç çamaşırları, pijamalar, eşofmanlar, şalvarlar diktik ve halka sunduk. Tabii bunun dışında dertlerimizi acılarımıza da paylaştık. Umarım halkımız bir daha böyle bir şey yaşamaz. El ele, yürek yüreğe buradayız" dedi.
'HEM AİLELERİMİZE HEM DEPREMZEDELER KATKIMIZ OLDU'
Atölyede kullandıkları makinelerin Halk Eğitim Merkezi binasından güçlükle çıkarıldığını söyleyen eğitmen Nimet Doğan da "Depremden bir iki ay sonra burayı kurduk. Hem kendi ailemize katkıda bulunduk hem de buradaki depremzedelere elimizden gelen katkıyı yaptık. Aylardır bu çadırda soğuk ve sıcak havalardan etkileniyoruz. Bazen yeni kıyafetler dikip ihtiyacı olanlara veriyoruz. Bazen de gelen kıyafetlerin tadilatını yapıyoruz. Depremzedeler için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
'KADINLARIN BUNA İHTİYACI VARDI'
Eğitmen Esma Mıgırdağı da depremzede kadınların kursa yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Atölyeye eğitim amaçlı gelen kadınların kısa sürede dikim yapabilecek seviyeye geldiğini anlatan Mıgırdağı, şöyle konuştu:
"Halk Eğitim olarak depremin ilk günlerinden beri halka hizmet veriyoruz. Birçok kadın burada dikiş öğrendi. Sosyal marketlerden gelen giysileri öğrencilerimizden de yardım alarak halkın bedenine uygun hale getirdik. Depremzedelerin kursa ilgisi oldukça yoğun oldu. Çünkü buradaki kadınların buna ihtiyacı vardı. Atölye onların yaşadıklarını bir nebze de olsa unutmalarını sağladı."