Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bu yıl Diyarbakır’da olacak
Kadın Sığınakları Kurultayı, bu yıl 12-14 Kasım tarihlerinde Diyarabakır’da düzenlenecek. Rosa Kadın Derneği'nden Adalet Kaya, kurultayın içerine ve amacına dönük bilgi paylaştı.
Artı Gerçek-Her yıl düzenlenen Kadın Sığınakları ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayı’nın 25’incisi 12-14 Kasım tarihlerinde Diyarbakır’da yapılacak.
Rosa Kadın Derneği ve Mor Çatı Vakfı bu yıl kurultayın sekreteryasını yürütecek. Diyarabakır'da yapılacak olan kurultaya, aralarında akademisyen, kadın örgütleri ve aktivistlerin de yer alacağı yaklaşık 350 kadının katılması bekleniyor.
Aile, cinsel şiddet, çocuğa yönelik suçlar, özel savaş politikaları, kadın ve çocukların adalete erişimi gibi pek çok konunun tartışılacağı kurultay, Sur ilçesinde bulunan Green Park Otel’de düzenlenecek.
Kurultayın içeriği ve amacına ilişkin bilgi veren Rosa Kadın Derneği'nden Adalet Kaya, şiddetle mücadelede dayanışmayı ve kadın örgütlülüğünü güçlendireceklerini söyledi. Kurultayın yıllardır yapıldığını hatırlatan Kaya, “En son 2014 yılında Amed’de gerçekleşti. Bu süreçten sonra çok kez kayyım deneyimi yaşadık. Sonra OHAL dönemi ve farklı pek çok süreç geçirdik. Bu uzun sürenin ardından kurultayın Amed’de yapılması hem bize güç verecek hem de mücadeleyi yeniden diriltecek” dedi.
‘MÜCADELE YÖNTEMLERİNİ KONUŞUP PAYLAŞACAĞIZ’
Mezopotamya Ajansı’na konuşan Adalet Kaya yaklaşık 6 aydır hazırlık yaptıklarını belirtti. Kaya, çalışmanın içeriğine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Bu sene ev sahipliği yapmak istedik ve ara kurultayda bunun kararı çıktı. Yaklaşık 6 aydır neler konuşacağımıza ve hangi konuları gündemimize almamız gerektiğine dair tüm bileşenlerle tartışma yürüttük. Kurultaya, kadına karşı şiddetle mücadele konusunda çalışma yürüten, danışmanlık, sığınma hizmeti veren bileşenler, kadın örgütleri ve dayanışma merkezlerinin çalışanları katılacak. Dolayısıyla birbirimizi güçlendiren ve donatan bir yerden hareketle kurultayı düzenleyeceğiz. Bu sene temel başlığımız 'aile'. Devletin aile politikalarının erkek şiddetiyle mücadele konusunda nasıl zorluklar yarattığını veya mücadeleyi nasıl engellediğine dönük birtakım tartışmalar yürüteceğiz. Bu konuyla ilgili olarak akademisyenler ve sahada çalışmalar yapmış kadın aktivistler sunum yapacak. Aynı zamanda kadın örgütleri bu çalışmaları güçlendirecek atölyelerle çalışmaları zenginleştirecek. Kurultayımız 3 gün sürecek. 3 gün boyunca da cinsel şiddet, çocuk istismarı, kadınların ve çocukların adalete erişimi gibi pek çok konuda tartışmalarımız olacak. Bunları nasıl aşabileceğimizi ve mücadele yöntemlerini konuşup paylaşacağız. Genel çerçeve bu yönlü olacak.”
‘KÜRT KENTLERİNDE FARKLILAŞAN BİR TAKIM ŞİDDET TÜRLERİ VE YÖNTEMLERİ SÖZ KONUSU’
Her bölgede şiddetin farklılaştığına dikkati çeken Kaya şunları söyledi:
“Ne yazık ki, her yerelin kendine has bir takım farklı deneyimleri oluyor. Bu sadece Amed için geçerli değil. Baktığımız zaman Kürt kentlerinde farklılaşan bir takım şiddet türleri ve yöntemleri söz konusu. Biz buna ‘özel savaş politikaları’ diyoruz. Türkiye’deki diğer kentlerde farklılaşan şiddet konuları söz konusu. Bölgede ev içi ve sokaktaki şiddet farklı boyutlar kazanabiliyor. Genel olarak devlet kaynaklı şiddetin bunu beslediğini biliyoruz. Ya da işte üniformalı, nüfuz sahibi erkeklerin; özellikle de iktidara sırtını dayamış, oradan güç alan ya da silah, vatan, millet, bayrak gibi birtakım olguları kullanarak kadınlara saldıran kişiler ve paramiliter yapılar söz konusu. Esas meselemiz ortak gündemler yaratmak ve mücadeleyi ortaklaştırmak.”
KADIN SIĞINAKLARI VE DA(YA)NIŞMA MERKEZLERİ KURULTAYI HAKKINDA
Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki deneyimleri paylaşmak, ortak politikalar saptamak, örgütler ve kurumlar arasında kalıcı bir iletişim ağı kurmak amacıyla oluşturulmuş bir platformdur.
Birincisi, 1998 yılında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın Türkiye’nin dört bir yanından kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadınlara yaptığı çağrıyla 25 Kasım “Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Son” günü bağlamında İstanbul’da “Kadın Sığınakları I. Kurultayı” adı altında düzenlendi.
2002’de düzenlenen 5. Kurultay’da ise ‘Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı” ismini aldı. Yıllar içerisinde değişen ihtiyaçlara göre içeriğini ve tartışma yöntemlerini değiştiren Kurultay, 1998 yılından itibaren her yıl farklı bir ilde düzenlenmeye devam etmektedir.
Kurultay, düzenlenmeye başladığı tarihten itibaren, kadına yönelik şiddettin önlenmesinin ancak sürekli ve örgütlü bir mücadeleyle mümkün olduğunun bilinciyle örgütlenen Türkiye Kadın Hareketi’nin erkek şiddetine karşı yürüttüğü mücadelenin en geniş platformlarından biri ve bu mücadelede feminist ilke ve yöntemlerin savunucusudur. Erkek şiddetiyle mücadelede biriken deneyimlerin paylaşılmasına, dayanışma merkezi ve sığınak çalışmasında karşılaşılan güçlüklere karşı çözümler üretilmesine, bu alanda kamu kurumlarında, belediyelerde, kadın örgütlerinde çalışan, politika üreten kadınların birbirini tanımasına ve iş birliği yapmalarına imkân sağlar. (HABER MERKEZİ)