'Kadınların ülkesi bütün dünya'

Demokrasi İçin Birlik (DİB) 8 Mart dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

'Kadınların ülkesi bütün dünya'

Demokrasi İçin Birlik (DİB) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 'Ne hayatımızdan vazgeçeceğiz, ne haklarımızdan' başlıklı yazılı bir açıklama yayınladı.

"Kadınların eve ve şiddete ve yoksulluğa mahkûm olmasının en önemli nedeni cinsiyetçilik ve kendilerine yüklenen toplumsal roller nedeniyle çalışma hayatına girememeleri" vurgusu yapılan açıklama şöyle:

Her yıl olduğu gibi bu 8 Mart’ta da kadınlar dünyayı yerinden oynatacak. Kadınlar;

Emeklerinin sömürülmesine, Yoksullaşmaya,

Esnek-güvencesiz çalışma koşullarına,

Kadınları eve kapatan, eşitsizliği meşrulaştıran cinsiyetçi, din temelli, gerici eğitim politikalarına,

En başta kadınları yok eden savaşa,

Çocuk istismarının meşrulaştırılmasına,

Nafaka hakkının gasp edilmek istenmesine karşı,

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların erkeklerle eşit hak ve olanaklara sahip olabilmesi için sokağa çıkacak.

Şili’de Las Tesis’le dünyayı yerinden oynatan, Meksika’da devletin korumasıyla işlenen kadın cinayetlerini protesto etmek için eyalet mahkemesini yakan, 8 Mart’ta genel greve çıkacak İtalya ve Fransa’daki kadınlarla beraber. Çünkü kadınların ülkesi bütün dünya!

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 SAYILI KORUMA YASASI UYGULANSIN

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2019’da 474 kadın sadece 2020 Şubat ayında ise 22 kadın erkekler tarafından katledildi. Bu kadınların 134’ü evli olduğu, 25’i eskiden evli olduğu, 51’i birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadın cinayetlerinin engellenmesi için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın derhal hayata geçirilmesi gerekiyor. İstanbul Sözleşmesine göre şiddeti gerçekleştiren ister kadının sevgilisi, ister kocası, ister babası, ister patronu olsun, şiddetin önlenmesi, soruşturulması, zararın tazmin edilmesi yükümlülüğü devlete ait.

EKONOMİK ŞİDDET KADINI EVE VE ŞİDDETE MAHKUM EDİYOR

Kadınların eve ve şiddete ve yoksulluğa mahkûm olmasının en önemli nedeni cinsiyetçilik ve kendilerine yüklenen toplumsal roller nedeniyle çalışma hayatına girememeleri. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 verilerine göre 15 yaş üstü her on kadından yalnızca üçü işgücüne dahil oluyor.

DİSK Genel İş Araştırma Dairesi’nin Mart 2020’de yayınladığı kadın emeği raporuna göre;

-Kadın işsiz sayısı 2014’ten 2019’a yüzde 52 artarak 1 milyon 755 bine çıktı.
-2019’da, 11 milyon 741 bin kadın ev işleri ve bakım hizmetleri yüzünden işe giremedi.
-2019 yılında yaklaşık 500 bin kadın, ailedeki çocuklara veya bakıma muhtaç yetişkinlere bakmak için işinden ayrıldı.
-Kadınların istihdama katılım oranı yüzde 29,4 iken erkeklerin istihdama katılım oranı yüzde 65,7.
-İstihdam edilen kadınların yüzde 41.3’ü kayıt dışı çalıştırılıyor.
DİSK-AR’ın 2019 sonunda yayınlanan işsizlik ve istihdam raporuna göre kentlerde her yüz genç kadından 41’i issiz.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Mart 2020’de yayınlanan kadın emeği raporuna göre çalışan kadınların yüzde 93"ü sendikasız

Demokrasi için Birlik olarak, kadınlara güvenceli, sürekli ve eşitlikçi istihdam sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi, ev içi hizmetler ve çocuk-yaşlı bakımının kamu kurumları ve belediyeler tarafından üstlenilmesi, her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlanması, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma yasasının derhal uygulanması için mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz.

YAŞASIN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

KADINLAR 8 Mart Dünya dib Emekçi Günü