KEFEK’e 5 yılda sadece 224 başvuru: Kadına şiddet artarken başvuru azaldı

KEFEK’e 5 yılda sadece 224 başvuru: Kadına şiddet artarken başvuru azaldı
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na (KEFEK) yapılan bireysel başvurular yıllar içinde düştü. 2009 yılında kurulan komisyona son 5 yasama döneminde toplamda 224 başvuru yapıldı.

Müzeyyen YÜCE


İSTANBUL - Türkiye’de kadına yönelik şiddetin yanı sıra kadınların kamu ve özel sektörde yaşadığı ayrımcılık her geçen gün artarken, TBMM bünyesinde çalışmalarını sürdüren Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) verileri, yıllar içinde komisyona yapılan bireysel başvuruların azaldığını ortaya koydu. 2009 yılında kurulan komisyona son 5 yasama döneminde toplamda 224 başvuru yapıldı.

SON 5 YASAMA YILINDA 224 BAŞVURU

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili ve komisyon üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun soru önergesine verdiği yanıta göre, son 5 yasama yılında komisyona yapılan bireysel başvuru sayısı düştü.

Buna göre 24. dönemde komisyona yapılan başvuru sayısı 87 iken, 25. dönemde hiçbir başvuru yapılmaması dikkat çekti. Komisyona yapılan bireysel başvurular 26. yasama yılında 67’ye ulaşırken, 27. dönemde bu sayı 64’e düştü. 28. yasama yılına gelindiğinde ise 28 Mayıs tarihine kadar olan sürede komisyona yapılan bireysel başvuru sayısı 6 olarak kayıtlara geçti.

BİREYSEL BAŞVURU KONULARI: KAMUDA AYRIMCILIK, ŞİDDET, TACİZ

Komisyona yapılan bireysel başvuru konuları arasında öncelikli olarak “kamu görevine girişte veya görevde yükselmede cinsiyete dayalı ayrımcılık”, “kadına yönelik şiddet”, “kadına yönelik cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar” yer alırken, diğer başvuru konuları da şu şekilde:

“Kadın intiharları ve kadın cinayetleri”, “çocukların cinsel istismarı”, “erken yaşta veya zorla evlilik”, “işyerinde psikolojik taciz”, “nafaka mağdurları”, “eşleri, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkûm/tutuklu olan karınların başvuruları”, “cezaevinde mahkumların koşulları”, “işten çıkarılma prosedürlerinde hak ihlalleri”, “güvenlik ve benzeri gerekçelerle görev yeri değişikliği isteği”, “kadınların özlük hakları”, “sosyal yardım talebi”, “iş talebi.”

SADECE BİR BAŞVURU HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Öte yandan Bozdağ’ın yanıtında yasal şartları taşıyan ve komisyona hitaben gönderilen bireysel başvuruların hepsinin değerlendirmeye alındığı, ilgili kamu idareleri ile iletişim kurulduğu ifade edilirken, 26. dönemde komisyona yapılan başvurulardan 6 tanesinin ‘incelenemez’ bulunduğu kaydedildi. Şu ana kadar suç duyurusunda bulunulan başvurusu sayısı ise sadece bir adet.

‘KOMİSYON İŞLEVSİZ HALE GETİRİLİYOR’

KEFEK’e yapılan bireysel başvuru sayısındaki düşüşü değerlendiren Ömer Faruk Gergerlioğlu, komisyonun etkinliğinin yetersiz olduğunu söyledi. Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerin artığını ifade eden Gergerlioğlu, “Sorunun çözümü noktasında insanların inancı kalmadığı için başvuruların azaldığını görebiliyoruz. Komisyonda bir kısır döngü var. Komisyon işlevsiz hale getiriliyor. Kadına yönelik şiddet konusunda birçok çalışma yapabilecek olan komisyonun sadece kurumları dinleme üzerine kurguladığı bir yapısı var” dedi.

Öne Çıkanlar