Mahkemeden dijital şiddete indirimsiz hapis cezası

İzmir'de güvenlik görevlisi Ö.T.’yi cep telefonundan arayıp, mesaj atarak taciz eden Hasan Ali T.'ye 2 yıl 3 ay, kadının numarasını veren Mehmet Fatih B.'ye ise 2 yıl hapis cezası verildi. Hakim, sanıkların cezalarında takdir indirimi de yapmadı.

Mahkemeden dijital şiddete indirimsiz hapis cezası

Artı Gerçek-14 Ekim 2020’de Ö.T.’yi tanımayan bir numara aradı. Ö.T. istemediği halde arkadaşlık kurmak istediğini belirten Hasan Ali T., tacizini uzun süre sürdürdü.

Hem mesaj atan hem de arama yapan kişi, Ö. T.'nin "Numaramı kimden aldın?" sorusu üzerine evli Mehmet Fatih B.'nin ismini verdi.

Dijital şiddete uğrayan Ö. T., polise giderek şikayetçi oldu. Polis, hat sahibinin evli Hasan Ali T. olduğunu belirledi.

DHA’da yer alan haberde soruşturma sonrası Hasan Ali T. ile Mehmet Fatih B. hakkında İzmir 45'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İddianamede, her 2 sanık için 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak bir başkasına verme, yayma ve ele geçirme' suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istendi.

Sanık Hasan Ali T. hakkında ayrıca 'huzur ve sükununu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla telefon etme, gürültü yapma ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulma' suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

'İYİ HAL İNDİRİMİNİN UYGULANMAMASI ÖNEMLİ'

Davanın 21 Ekim'deki 4'üncü duruşmasında mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Sanıklardan Mehmet Fatih B. 2 yıl, Hasan Ali T. ise 2 yıl 3 ay hapse çarptırıldı.

Sanıklar hakkında takdir indirimi de yapılmadı. Sanıklar için verilen karar, avukatlarca istinaf mahkemesine taşındı.

Ö. T.'nin avukatı Nazlı Demir, davada dikkat çeken tutum sergilendiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu dosyanın önemi, halk arasında 'takım elbise- kravat indirimi' olarak bilinen iyi hal indiriminin uygulanmamış olmasıdır. Bu kararın benzer dosyalara da örnek teşkil ederek, uygulanmamasını temenni ediyorum. Diğer kadınlarımız için inanılmaz önemli çünkü kadınlar, kendilerini taciz eden erkeklerden bir kaçış yolu olduğunu bilecek. Böylece kendilerini daha güvende hissettireceklerdir.”

DİJİTAL ŞİDDET NEDİR?

Teknolojik araçlar, kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla kullanılıyorsa dijital şiddet söz konusudur. Son 10 yılda sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yaygınlaşan, dijital ortamda 7/24 gözetlenmesi ve takip edilmesini içeren şiddet biçimleri, “yeni kuşak şiddet” olarak da adlandırılmaktadır. Mor Çatı Vakfı’nın kaynaklarına göre dijital şiddet biçimlerinin bir kısmını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

-Cep telefonuna sürekli mesaj göndermek ya da kadının mesaj göndermesini istemek,

-Israrlı bir şekilde cep telefonundan aramak,

-Akıllı telefon uygulamalarını kullanarak kadını takip etmek ve denetlemek,

-İletişim bilgilerini (telefon numarası, mail adresi, sosyal medya hesaplarını), ona sormadan başka kişilere vermek ve bu kişilerin de kadına rahatsız edici mesajlar ve görüntüler göndermesini istemek,

-Çıplak fotoğraflarını çekmek veya çekmekle tehdit etmek, gizli kamera ile kayıt almak, bu kayıtları internet üzerinden yaymak veya yaymakla tehdit etmek,

-Sosyal medya üzerinden arkadaşlık kurarak, kadının kimlik bilgilerini almak, sonra da bu ilişkiyi sömürmek.

-Sosyal medya hesaplarını karıştırmak ve buradaki bilgilerle kadını denetlemek, tehdit etmektir.(HABER MERKEZİ)

İzmir erkek şiddeti Dijital şiddet