27 Mayıs darbesine 'içerden' bakmak: 'Devletin Subayı, Subayın Devleti'
Artı Gerçek - 27 Mayıs darbesine giden süreçte asker içindeki gruplaşmaları ve sivil yönetime yönelik darbe motivasyonunu, içerdeki iktidar ilişkilerinin dinamiklerini dikkate alarak anlatan Nesimi Gökşen imzalı 'Devletin Subayı, Subayın Devleti' kitabı İletişim Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
İnönü ve Menderes dönemlerindeki gizli örgütlenmeleri ve asker içinde öbekleşen farklı ekoller arasındaki ayrımları gözeterek hazırlanan kitapta, 27 Mayıs'ın hemen öncesinde sivil siyasete yüklenen küçümseyici imaja ve askeriye içinde yerleşen, toplumsal hayata müdahale fikrinin kaynaklarına inmeyi amaçlıyor.
Kitabın tanıtım bülteninde yer alan ifadeler şöyle:
Nesimi Gökşen’in Devletin Subayı, Subayın Devleti kitabı, 27 Mayısçıların ama onun da ötesinde 27 Mayıs’a giden yolda asker içerisindeki öbekleşmelerin temel motivasyonunu anlamaya çalışıyor.
Siyasetçilere güvensizliği, siyasete yüklenen pejoratif anlamı, ülkenin geri kalmışlıktan kurtarılması misyonunu asker içinden görerek, kuşak ve ekol detaylarında gezinerek, topluma “müdahale” misyonunu nasıl edindiklerinin kaynaklarına giderek, askerin toplumsal hayattaki “kaygı”larını irdeleyerek 27 Mayıs’ın farklı bir veçhesini ortaya koyuyor.
NESİMİ GÖKŞEN KİMDİR?
Kayseri’nin Yeşilhisar kasabasında doğdu. Lisans eğitimini Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümü’nde, yüksek lisans tahsilini Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladı.
Doktora programını Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı’nda “27 Mayıs 1960 Müdahalesi ve Askerî Rejim:İhtilalci Subaylar Arasında İktidar Mücadeleleri, Fraksiyonlar ve Çatışmalar (27 Mayıs 1960-25 Ekim 1961)” isimli teziyle tamamladı. Uzmanlık alanı askerî sosyoloji,askerî darbeler gibi militarizmin alt türevleridir.
Entelektüel ilgileri Osmanlı-Türk modernleşmesi, sosyal ve kültürel tarih gibi konular üzerine yoğunlaşır. (KÜLTÜR SANAT)