3. Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali 18 Eylül'de başlıyor
3. Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali 18-27 Eylül'de Van'da düzenlenecek. Festivalde Türkiye’den ve komşu ülkelerden çok sayıda oyun, tiyatroseverlerle buluşacak. Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nden Fatih Taşdemir, festivali Artı Gerçek'e anlattı.
Şenol BALI
VAN - Van’daki kültür sanat etkinlikleri hız kesmeden sürüyor. Chalak Events tarafından düzenlenen film günleri devam ediyorken 3. Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali de 18 Eylül'de başlayacak.
Festivale Azerbaycan Devlet Pantomim Tiyatrosu Gogol'un 'Palto' oyunuyla, Gürcistan Tskhinvali Machabeli Theatre 'Harika bir tiyatro' oyunuyla, Irak Duhok Tiyatrosu 'Şanogeriya Dino' oyunuyla, İran Daylemun Tiyatrosu 'Karava' oyunuyla, İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Tongopera' oyunuyla, Amed Şehir Tiyatrosu 'Deq û Dolabên Scapien' oyunuyla, Nazan Kesal; İranlı şair, yazar ve ressam Furuğ Ferruhzad’ın hayatını anlatan 'Yaralarım Aşktandır' oyunuyla, Ayşegül Yalçıner, Nazım Hikmet'in annesi Celile Hanım'ın hayatını anlatan 'Celile' oyunuyla, Osman Tarkan Akan; Sabahattin Ali'nin eserinden uyarlanan 'Kürk Mantolu Madonna' oyunuyla, Betül Arım, 'Dışarıda Hiçbirşey Var' oyunuyla, Beldem Şengül 'Tuvaldeki Kadınlar 'oyunuyla, Düşevi Oyuncuları 'Sardunya Kokan Kadınlar' oyunuyla, Müge Saut 'Ten Rengi' oyunuyla, Özge Arslan ise 'Bernarda' oyunuyla katılacak.
RAGIP ERTUĞRUL ANISINA DÜZENLENİYOR
Geçtiğimiz yıl vefat eden tiyatro oyuncusu, oyun yazarı ve eleştirmen Ragıp Ertuğrul’un anısına 'Ragıp Ertuğrul Yılı’ ilan edilerek düzenlenen bu yılki festivalde oyunlar dışında söyleşiler, konserler, sergi ve atölyeler de olacak.
'VAN'I ORTADOĞU'NUN KÜLTÜR BAŞKENTİ YAPMAK İSTİYORUZ'
Festivali düzenleyen Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nin yöneticisi Fatih Taşdemir, bu yılki hedeflerinin Ortadoğu’daki kadim halkları bir araya getirmek olduğunu belirtti. Taşdemir, “Van’ın sanat ve turizm potansiyelini ortaya çıkarmak istiyoruz. Binlerce yıldır yaşadığımız bu topraklarda kültürel alışverişi canlı tutmak gibi bir amacımız da var. Ülkeleri ve oyunları bu bakış açısıyla seçtik. Van’ın tarihsel potansiyelini ortaya çıkararak Ortadoğu’nun kültür başkenti yapmak istiyoruz. Festival, bunun ilk adımları. Sınır ülkelerden Gürcistan, İran ve Irak’tan oyunlar var. Yine Azerbaycan, Ermenistan ve İsrail ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu yıla yetişmezlerse de sonraki yıla dahil edeceğiz bu ülkeleri" dedi.
'RAGIP'IN DOSTLARINI AĞIRLIYORUZ'
Bu yılki etkinlikleri Ragıp Ertuğrul’a adadıklarını söyleyen Taşdemir, “Bu yüzden Ragıp’ın tiyatrodaki dostlarını özellikle ağırladık. Bir de bütün dünya tiyatrolarını İstanbul’da toplamak gibi bir arzusu vardı. Tiyatrocular için harika bir çaba içerisindeydi" diye konuştu. Taşdemir, bu nedenle bu yılki programda tiyatro oyunları dışında sanatsal faaliyetlere de yer verdiklerini sözlerine ekledi.
'VAN'DA TİYATRO İÇİN SALON SORUNU VAR'
Van'da tiyatro için mekan sorunu yaşandığına dikkat çeken Taşdemir, “Kentte mekan yetersizliği var. Profesyonel salon olarak Devlet Tiyatrosu Sahnesi var. Daha büyük salon olsa, daha büyük etkinlikler yapılabilir. Salon sorunu olmasaydı, programımızı ekim ayında yapacaktık. Bu sorunlar, bizleri de zorluyor" dedi.
Taşdemir, oyunlar Devlet Tiyatrosu, Bölge Tiyatrosu ve Üvercinka Kültür Sanat Merkezi'nde sahneleneceğini, etkinliklerin de İl Halk Kütüphanesi ve Uygulama Oteli gibi alanlarda yapılacacağını söyledi.