6'ncı Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali: Bu coğrafyada yaşayan çocukların sancıları daha büyük

6'ncı Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali: Bu coğrafyada yaşayan çocukların sancıları daha büyük
Bu yılki Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali 2-9 Haziran tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek. Pek çok etkinliğe programında yer veren festivalin ana hedefi dezavantajlı hale getirilmiş çocuklara ulaşmak.

Oğulcan ÖZGENÇ


ANKARA - Bu yıl 6’ncısı düzenlenen 'Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali' 2-9 Haziran tarihleri arasında Ankara’da izleyicilerle buluşacak. Festival boyunca tüm film gösterimleri, atölye çalışmaları, konserler ve paneller çocukların katılımına ücretsiz olarak açık olacak.

ÇOCUK DİYARI FİLM FESTİVALİ DEPREMLERİ UNUTMADI

Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek festivalin direktörü Şebnem Aktolga, çocukların ve kendini çocuk hisseden herkesin bu festivale ücretsiz olarak katılabileceğini belirtti.

Aktolga, festivalin programına dair şunları söyledi:

“2-9 Haziran arasında bir süremiz var. 2 Haziran'da başlıyoruz. Açılışımızda Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu, konservatuvar öğrencilerinin müzik dinletisi, kısa film ve sonunda Şubadap Çocuk Grubu konseri gibi bir çocuk şöleni hazırladık. Onun dışında Yılmaz Güney Sahnesi’nde ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde ebeveyn katılımlı filmlerimiz bir hafta boyunca devam edecek. Kapanış programımızda ise çocukların hazırladığı 'Barış' adında bir tiyatro gösterimiz ve yönetmen katılımlı kısa çocuk filmimiz var. Radyo Kafa diye bir müzik dinletisi var. Tüm bunların yanında yaratıcı yazarlık, toplumsal cinsiyet atölyesi, çember atölyesi, workshoplar, hayal gücü, sine felsefe, dışavurum sanat atölyesi, uygulamalı kamera atölyesi gibi etkinliklerimiz de devam edecek.”

Festival programı kapsamında 6 Şubat depremlerini unutmadıklarını ifade eden Aktolga, “Bu senenin içinde yaşadığımız deprem sonrası konuyu deprem deneyimine de odakladık. Bunun için Afet Sonrası Hak Temelli Çocuk Çalışmaları Paneli düzenliyoruz. Çocuk STK'ları ve eğitimciler için böyle bir çalışma başlattık” dedi.

'HEDEFİMİZ EŞİTSİZLİK ALGISINI KIRIP HER ÇOCUĞA KAPI AÇMAK'

Dezavantajlı hale getirilmiş çocuk gruplarının ana hedefleri olduğunu belirten Aktolga, bu gruptaki çocukların sanata erişim konusunda güçlükler yaşadığına dikkat çekerek, “Dezavantajlı hale getirilmiş çocukların sanatla karşılaşması, erişimi çok daha zor. Ana hedefimiz her zaman bu oluyor. Öncelikle onların filmlerle, gösterimlerle ya da diğer etkinliklerle karşı karşıya gelebilmesi için planlama, programlamamızı her sene yapıyoruz. Bu eşitsizlik algısını kırıp, her çocuğa kapıyı açıp bu etkinlikleri özellikle ana grup olarak dezavantajlı hâle getirilmiş çocuklar üzerinden gerçekleştiriyoruz” dedi.

Türkiye coğrafyasındaki çocukların sanatla olan ilişkisine dair de değerlendirmede bulunan Aktolga, deprem sonrasında oluşan tabloyu çocuklarla beraber herkesin yaşadığını ifade etti. Türkiye’de yaşayan çocuklarının bu coğrafyanın acılarını ve sancılarını yetişkinlerden daha fazla deneyimlediğini vurgulayan Aktolga, “Çocuk hakları dediğimiz şeyin aslında ana yaş gruplarında güvenli ortam, güvenli ev, güvenli beslenme olması gerekirken koşullardan dolayı çocuklar tersini yaşıyorlar. Dolayısıyla aslında bu çocukların acıları, sancıları da diğer coğrafyalara göre daha büyük” diye konuştu.

Aktolga, cümlelerini şöyle noktaladı:

“Sanat iyileştirici bir güçtür. Sanat acıyla yüzleşebilmektir. Orada iyileşme başlar. O yüzden sanat bu coğrafyada yaşayan çocuklar için bir gereklilik. Çünkü iyileştirici. Ve bu coğrafyadaki çocukların ücretsiz ve altyapısı hazırlanarak bu etkinliklerle daima karşılaşması gerekiyor. Sanat; beslenmeden, barınmadan, eğitimden sonra en önemli ihtiyaçlardan biri. Biz de bunun önemini bilerek, değerini bilerek bu festivali gerçekleştiriyoruz. Bunun için de mücadele vereceğiz.”

Öne Çıkanlar