ABD'de video oyun sektörü çalışanlarından yapay zeka grevi

ABD'de video oyun sektörü çalışanlarından yapay zeka grevi
Hollywood grevinin taleplerinden biri olan ancak anlaşmaya varılamayan başlıklardan "video oyunlarında yapay zeka kullanımı" ile ilgili tartışma devam ediyor. Sektör sanatçıları, yapay zeka kullanımının kısıtlanması ve iş güvencesi için grev başlattı.

Artı Gerçek - ABD'de video oyun dünyasından aktörler, sektörde yapay zeka kullanımı ve bunun geçim kaynaklarını tehdit ettiği gerekçesiyle geçen hafta greve gitti. Bu durum, eğlence sektörünün yeni teknolojiye nasıl uyum sağlayacağına ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Video oyunlarını seslendiren aktör Jennifer Hale de sesinin geçim kaynağı olması ve yapay zeka kullanımının çalıştığı sektörde hızla yaygınlaşması nedeniyle bu tehdidi ciddiye alanlardan.

Hale BBC'ye verdiği demeçte, "Ruhlarımızın emeğinin kendileri için kâr getiren bir metadan başka bir şey olmadığını görüyorlar. Körü körüne para ve kâr peşinde koşarken insanları ayaklarının altında ezdiklerini görmüyorlar, bu iğrenç bir şey" dedi.

Mass Effect serisindeki Komutan Shepard'dan Metroid oyunlarındaki Samus Arran'a kadar pek çok video oyunu karakterini seslendiren Hale, dünyanın en yüksek profilli seslendirme sanatçılarından biri.

'Activision', 'Warner Bros.', Walt Disney ve EA gibi önde gelen şirketlerin oyun bölümleri yapay zeka kullanımıyla ilgili korumaları kabul edene kadar grev yapmaya kararlı olan sanatçı, ABD'nin en büyük oyuncular sendikası SAG-AFTRA'nın video oyunlarda performans sergileyen 2 bin 500 üyesine katıldı.

Hale, karşı karşıya kaldıkları tehdide örnek verirken "Bir oyundaki tüm performanslarımı, diyelim ki Mass Effect'i alıp bir makineye yükleyebilirler, zaman çizelgesinin çok uzun olmayan bir bölümünde, tamamen yapay zeka tarafından üretilen bir performansla tamamen yeni bir Mass Effect ortaya çıkarabilirler" diye konuştu.

STÜDYOLARLA VİDEO OYUNLARI ANLAŞMAZLIĞI DEVAM EDİYOR

Yapay zeka ile ilgili endişeler, geçen yıl SAG-AFTRA tarafından düzenlenen 118 günlük oyuncu grevinin temel konularından biriydi. Sonunda Hollywood stüdyolarıyla film ve TV oyuncuları için şartlar üzerinde anlaşmaya varıldı. Ancak video oyunlarıyla ilgili anlaşmazlık devam etti ve sonunda 25 Temmuz'da bir greve dönüştü. Her iki taraf da bir dizi konuda anlaşmaya varmış olsa da, yapay zeka korumaları bir anlaşmazlık noktası olmaya devam ediyor.

'SESLENDİRME SANATÇILARI OLARAK YILDIZ MAAŞLARI ALMIYORUZ'

Hale, sektördeki en başarılı seslendirme sanatçılarından biri olmasına rağmen kamera önünde çalışanların aksine çok daha az ücret alıyor.

2024 yılında oyun endüstrisinin 189 milyar dolar civarında bir hacme ulaşacağı tahmin edilse de sanatçı Hale, sözleşmeden şikayetçi. "Ödemesi gereken faturaları ve çocuğuna bakması gereken bir hayatı olan bekar ve çalışan bir anneyim" diyen Hale, "Seslendirme sanatçıları olarak yıldız maaşları almıyoruz. Bu sözleşmenin diğer tarafında önerdikleri şeye göre, bana hiçbir şey ödemeyecekler" ifadelerini kullandı.

ÜYELERİMİZİN HAKLARINI KORUMAK İÇİN KÜRESEL MÜCADELENİN ORTAKLARIYIZ

İngiltere'nin oyuncu sendikası Equity'nin genel sekreter yardımcısı John Barclay, ABD'deki meslektaşlarıyla dayanışma içinde olduklarını belirten bir açıklama yayınladı:

"SAG-AFTRA ile omuz omuza, adil ücreti güvence altına almak ve üyelerimizin haklarını korumak için küresel bir mücadelenin ortakları olarak duruyoruz, ki yapay zeka inovasyonunda ilerlerken bu daha acil olamazdı."

ABD'de grev devam ediyor ve Jennifer Hale her iki tarafın da müzakere masasına dönmesini beklerken, uzun süredir devam eden yaratıcı kaygıların kısa vadeli ticari kazançların önüne geçmesini bekleyerek şöyle dedi:

"Umarım bu işte hep birlikte olduğumuzu görürler. Birkaç puanlık artış için neden hepimizi öldürmek istediklerini anlamıyorum, bu bana hiç mantıklı gelmiyor" (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar