Adıyaman Kömür’de AB desteğiyle çocuklar için kültür merkezi açıldı
Artı Gerçek - Depremin yaralarını sarmaya çalışan Adıyaman’ın Kömür beldesinde çocuklara hizmet edecek bir kültür merkezi açıldı. 24 Mayıs Cuma günü açılışı yapılan Kömür Kültür Sanat Merkezi, sivil toplum kuruluşları ile yerel yönetimlerin çabası ve AB’nin desteğiyle hayata geçirildi.
Diyarbakır’dan ‘Önce Çocuklar Derneği’nin yürütücülüğünde, Adıyaman’ın Kömür Belediyesi’nin ortaklığında gerçekleştirilen projenin kültür sanat etkinlikleriyle Diyarbakır, Adıyaman ve Kömür’de normalleşme sürecine katkıda bulunması hedefleniyor.
'KÖMÜR KÜLTÜR SANAT MERKEZİ'
Kömür Kültür Sanat Merkezi’nin açılışına Kömürlü yetişkinler ve çocuklarla birlikte Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu yöneticisi Alexander Fricke, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Kömür Belediye Başkanı Hasari Talaş, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Önce Çocuklar Derneği Başkanı Meryem Özdemir Ok ile eğitim çalışmalarını gerçekleştirecek olan Ma Music ile Amed Şehir Tiyatrosu temsilcileri katıldı.
'GELECEK NESİLLERE İLHAM VERMESİNİ UMUYORUZ'
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Bölüm Başkanı Alexander Fricke yaptığı konuşmasında: “Bugün açılışını yaptığımız merkez sivil toplum örgütleri ve Kömür Belediyesi ile birlikte inşa edildi. Bu merkez, çocuklar ve gençler için kültür ve sanat odaklı eğitimler ve yaratıcı atölyeler sunacak. Bu yıl ilki yapılacak bu anlamlı festivalin sizlerin de desteğiyle uzun soluklu olmasını ve gelecek nesillere ilham vermesini umuyoruz.” dedi.
'KÖMÜR İÇİN HEYECANLI BİR GÜN'
İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “Kömür Kültür Sanat Merkezi, kültür-sanat yoluyla bir araya gelen toplulukların, kentler arasında bir dayanışma kurarak yaşadığımız coğrafyayı yeniden ayağa kaldırma mücadelesinin somut bir örneği” diye konuştu.
Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ise şunları söyledi:
"Bugün bizim için, Adıyaman için, Kömür için heyecanlı bir gün. Bu heyecanı, burada bulunan tüm kurumların, bundan sonra şehrimize yapacakları çalışmalara verecekleri desteğin bir işareti olarak da kabul ediyoruz. Bundan sonra birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneklerini, bu topraklarda hep beraber hayata geçireceğiz ve şehrimizi yeniden ayağa kaldıracağız. Özellikle çocuklar ve kadınlara yönelik yapılan her türlü çalışma, gelecek nesillere miras bıraktığınız eserler olacak.”
Konuşmaların ardından Kömürlülerin gerçekleştirdiği Semah gösterisi ile Ma Müzik’in çocuklarla birlikte yaptığı müzik gösterisi gerçekleşti.
'KÖMÜR 1. ÇOCUK VE GENÇLİK FESTİVALİ' DÜZENLENECEK
Kömür Kültür Sanat Merkezi’nde, Diyarbakır’da uzun yıllardır faaliyet gösteren Ma Music Center ile Amed Şehir Tiyatrosu’nun destekleriyle çocuklara ve gençlere yönelik müzik, tiyatro ve yaratıcı sanat atölyeleri düzenlenecek. Bu sayede, beldede yaşayan 5-20 yaş arası çocuk ve gençlere, nitelikli kültür-sanat etkinliklerine erişim ve bu alanda yeteneklerini keşfetme imkanı yaratılması hedefleniyor.
Atölyelerde ortaya çıkan gösteriler, sonbaharda Kömür’de ilk kez düzenlenecek, komşu beldeleri de bir araya getirecek Kömür 1. Çocuk ve Gençlik Festivali’ne taşınacak.
'ORTAKLAŞA: KÜLTÜR, DİYALOG VE DESTEK PROGRAMI'
Kömür Kültür Sanat Merkezi, Türkiye’de kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve belediyeler arasındaki işbirliklerini geliştirmeyi amaçlayan ‘Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’ kapsamında gerçekleşti.
Program, Türkiye genelinde kültür-sanat alanını STK’lar ve belediyeler arasındaki işbirliklerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Üç yıl sürecek proje kapsamında kültür-sanat odaklı STK’larla yerel yönetimlerin birlikte üretecekleri projelere AB tarafından toplam 1,3 milyon avro hibe desteği sağlanacak.
Projenin ilk ayağında başvuran 121 proje içinden seçilen 4 projeye 11 milyon TL destek verildi. Kömür Kültür Merkezi de bunlardan biri. Hibe programını İKSV yönetiyor, bu projeyi Önce Çocuklar Derneği hazırladı; Kömür Belediyesi bina desteği verdi. Ne var ki binanın yıkılıp yeniden yapılması gerektiğinde yeni bir desteğe ihtiyaç duyuldu ve Diyarbakır Ticaret Odası burada devreye girerek kültür merkezinin tamamlanmasına katkıda bulundu. (HABER MERKEZİ)