Adıyaman'da asırlık Ulu Cami depremde yıkıldı
Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerde en çok yıkımın gerçekleştiği kentlerden Adıyaman'ın tarihi çarşısında, aralarında tarihi camilerin ve Tuz Hanı'nın da bulunduğu kültür varlıkları ve ibadet mekanları hasar gördü.
Depremlerin büyük hasara yol açtığı Adıyaman'da, şehrin tarihi ve kültür varlıklarından beş asırlık Ulu Camii tamamen yıkıldı.
16. yüzyılda Dulkadiroğulları Beyliği döneminde yaptırıldığı tahmin edilen, şehrin simge yapılarından olan Adıyaman Ulu Cami'nin sadece kuzey ve batı duvarı ayakta kalabildi.
Musalla Camii, 18. yüzyıl eseri Kab Camii, 1800'lü yılların başında inşa edilen Tuz Hanı, Hacı Abdulgani tarafından 1557 yılında yaptırılan restorasyon sürecindeki Çarşı Camii, 18. yüzyılda yaptırılan Eski Saray Camii ve 1720 yılında inşa edilen Yenipınar Camii de depremde büyük hasar alan tarihi yapılar arasında yer aldı.
'ULU CAMİ YENİDEN YAPILSIN'
Tarihi çarşı esnafından 60 yaşındaki Mahmut Sarıkaya, Ulu Cami'nin kentin en ihtişamlı eseri olduğunu belirterek, depremdeki kayıplarının yanı sıra Ulu Cami'ye de ayrıca üzüldüklerini söyledi.
Sarıkaya, Ulu Cami'nin çarşının ve kentin simgelerinden olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Cami bundan yaklaşık 20 sene önce bir tadilat geçirmişti. O tadilatla beraber çok güzel olmuştu. Bu depremde maalesef yıkıldı, canımız sağ olsun. Adıyaman'ın en eski çarşısı burası, Ulu Cami en baş camimizdi. Bütün dualar burada yapılır, mevlitler burada okunur, kandiller burada kutlanırdı. Sabah namazlarında çevre esnafı burada toplanır, dua ederdi. Devletten bekliyoruz ki Ulu Cami eski ihtişamına yeniden kavuşsun, yeniden yapılsın."
(KÜLTÜR SANAT)
Kültür Bakanlığı: Müzelerde küçük hasar var, fiziki yıkım yok