Aizanoi'de Romalılardan kalma yuvarlak planlı çeşme kalıntısı bulundu
Artı Gerçek - Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan ve 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Aizanoi antik kentteki kazıların bu sezon ki çalışmaları sırasında agoranın avlusunun kuzeydoğu köşesinde yuvarlak planlı bir nymphaion (çeşme) yapısı ortaya çıkarıldı. Geçmiş yıllarda Bakanlar Kurulu Kararı'yla yürüyen kazı, sistem değişikliğiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Kararı'yla kazılmaya devam ediyor.
Dumlupınar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, Aizanoi'de 2022 yılı çalışmaları kapsamında agora (çarşı), Penkalas Çayı (Koca Çay) ve tiyatroda çalışma yürüttüklerini söyledi.
Agorada geçen yıl bulunan Zeus Tapınağı'nın anıtsal giriş kapısının merdiven yapısının tamamen ortaya çıkarıldığını belirten Coşkun, Anadolu Ajansı'na verdiği bilgilere göre, "Bu merdivenin hemen önünde yani agoranın avlusunda, avluya ait mermer döşemeler de gün yüzüne çıkarılmaya başlandı" dedi.
Agorada elde edilen bulguların antik kentin geçmişine ışık tutacağını vurgulayan Coşkun, dükkan yapılarında yeni kalıntılara rastlandığını da belirtti.
Ayrıca, agorada antik döneme ait yeni dükkan kalıntılarına ulaşıldığını dile getiren Coşkun, "Antik dönemdeki diğer tüm kentler gibi Aizanoi'nin de kalbi agorada atıyordu. Aizanoi'nin çarşısını şöyle hayal etmeliyiz: Ortada yaklaşık 95 metre uzunluğunda kareye yakın üstü açık bir avlu var. Bu avlunun zemini şu ana kadar açtığımız bütün alanlarda büyük boyutlu mermer, plaka taşlarla döşenmiş ve kaplanmış vaziyette. Geçen sene yaptığımız kazılarda agoranın güneyindeki 4 dükkanı açığa çıkarmıştık. Bu yıl ise agoranın doğusunda da tıpkı güneyinde olduğu gibi sıralı dükkanların olduğunu tespit ettik" dedi.
Dükkanlardan birinin açığa çıkarıldığını anlatan Coşkun, tespit edilen diğer dükkanların da yan yana sıralanmış olduğu bilgisini verdi.
BURDUR'DAKİ KİBYRA ANTİK KENTİ'NDE BULUNAN ÇEŞMEYE BENZİYOR
Bu kazı sezonunun en önemli bulgularından birinin ise yaklaşık 2 bin yıllık çeşme olduğunu aktaran Coşkun, "Kalıntılar, agoranın avlusunun kuzeydoğu köşesinde açığa çıkardığımız yuvarlak planlı bir nymphaion (çeşme) yapısına ait. Bu tarz mimari kalıntılar arkeolojik kazılarda sürekli karşılaşılabilen buluntular değil. Bu sebeple de gerçekten bulduğumuzda çok sevindik ve çok heyecanlandık. Bu çeşmenin su geliri ortasında yer alıyor. Merkezindeki kanaldan su geliyor. Bir havuz gibi hayal edelim. Günümüzdeki şadırvanlara biraz benzetebiliriz" dedi.
Antik dönemde gün boyu agorayı ziyaret eden ve burada ticaret yapan insanların bu çeşmeden faydalandığını bildiren Coşkun, mermerden yuvarlak havuz şeklinde yapılan çeşmenin ortasındaki bir kanaldan su geldiğini, havuzun taşmasını önleyen tahliye kanalının da bulunduğunu belirtti.
Prof. Gürkan Coşkun, yuvarlak planlı 5 metre 20 santimetrelik çapa sahip böylesine bir yapının Aizanoi'de bugüne kadar ilk kez bulunduğunu, bu eserin Anadolu'da benzer bir örneğinin de Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde olduğunu söyledi. (AA)