İtalya'da Siena kenti yakınlarında süren arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait hazineler, antik bir termal kaplıcanın altında sıcak sular ve çamur tarafından korunmuş halde bulundu. Antik eserlerin 2026 yılının sonlarında müzede sergilenmesi bekleniyor.
Muğla'nın dünyaca ünlü Dalyan Kanalı'nın kenarında kurulu 3 bin yıllık antik liman kenti Kaunos, havadan görüntülendi.
Dünya Neolitik Kongresi 4- 8 Kasım arasında Urfa'da düzenlenecek. Kongre katılımcıları Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe gibi Urfa'daki neolitik yerleşim yerlerini ziyaret etme şansına da sahip olacak.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, aydınlatma çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. OEDAŞ tarafından yapılan aydınlatma çalışmaları, Aizanoi Kazı Başkanlığı'nda görevli arkeologlar gözetiminde gerçekleştirildi.
Aizonai Antik Kenti'nde yer alan Zeus tapınağının gün batımı ve akşam manzaraları dronla görüntülendi.
Savatra Antik Kenti'ndeki kuyu mezarlarda yürütülen kazılarda bebek ve köpek başı iskeletleri bulundu. Dini bir ritüelin karşılığı olduğu düşünülen iskeletlerin bulunduğu mezar tipinin dünyada ve Anadolu'da örneğinin çok nadir bulunduğu belirtildi.
15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, 4 Ekim'de “Antik Anadolu’da Betimlemeler ve Törenler: Mekânlar, Anıtlar, İmgeler” başlığıyla gerçekleşecek. Arslantepe, Hierapolis, Kültepe gibi alanlarda faaliyet gösteren arkeologlar konuşmacı olacak.
Tuzla Belediyesi Dalış Ekibi, Manastır Dalgakıranı’nda yaptığı incelemede Doğu Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir amfora parçası buldu. Zarar vermemek için yalnızca yüzeysel bir araştırma yapan ekip, amforanın baş kısmına ulaştı.
Antalya'nın Demre ilçesinde sürdürülen Myra Antik Kenti ve Limanı Andriake kazılarında, Türkiye'de ilk kez 'millefiori' (bin çiçek) tekniğiyle üretilmiş çok sayıda cam kaplama levhaya ulaşıldı.
Antalya'nın Kumluca ilçesi açıklarındaki bir batıkta gerçekleştirilen su altı kazısında yaklaşık 3 bin 600 yıllık tunç hançer bulundu. Hançer, Girit-Minos uygarlığı dönemine ait.
Niğde'deki Kınık Höyük kazılarında Orta Bronz Çağı'na ait sur kalıntıları ve yerleşim yeri bulundu. Helenistik, Demir ve Orta Bronz Çağı tabakalarında yapılan kazılar, bölgenin çağlar boyunca değişen yapısını ortaya koymayı amaçlıyor.
Çorum'un Boğazkale ilçesindeki kazılarda çıkarılan mil taşları, 2 bin yıl önce Roma İmparatorluğu döneminde kullanılan ulaşım ve yol sistemlerine dair ipuçları veriyor.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazıda, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait silindir şeklinde mühür bulundu. Kazıda ayrıca, bir saldırıda yanmış iki insan iskeleti ve 3 bin yıl önceye tarihlenen çeşitli günlük eşyalar bulundu.
Epiphaneia Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Roma döneminden kalan bazı yapılar restore edilerek turizme kazandırılması ve bölgenin ören yerine dönüştürülmesi hedefleniyor.
Stonehenge'deki altı tonluk Sunak Taşı'nın, daha önce düşünüldüğü gibi Galler'in güneybatısından değil, İskoçya'dan taşınmış olabileceğine dair yeni bulgular paylaşıldı. Bunun geç Neolitik Dönem hakkındaki yerleşik düşünceleri değiştirmesi bekleniyor.
Oluz Höyük'te bu yılki kazılar başladı. Kazı başkanı Dönmez, Milattan Sonra 10 veya 11'inci yüzyıla ait Türkmen mezarlığının proto Aleviliğin izlerini taşıdığını, Medler ve Perslerle birlikte Anadolu’da ilk defa tek tanrılı inancın görüldüğünü belirtti.
İtalya'da M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan antik Roma şehri Pompeii'deki bir evin duvarına harfler kazıyan İngiliz turiste 60 bin euro para cezası verildi.
Urartu Krallığı'nın en parlak döneminde Van'da yaptırılan Çavuştepe Kalesi'ndeki kazılarda yeni bir koridor bulundu. Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu: "İç kale ile dış surlar arasındaki ilk bağlantıyı bulduk. Bu giriş inşallah bizi atölyelere götürecek.”
Göbeklitepe’de dünyanın bilinen en eski takvimi olduğu iddia edilen güneş takvimi bulundu. Bir kuyruklu yıldız çarpmasına referans verdiği düşünülen takvimde, 365 günün bir yaz gündönümü sembolü olan "V" ile işaretlenmesi güçlü bir kanıt olarak görülüyor.
Bulgaristan'ın güneybatısında yer alan antik şehir Heraclea Sintica'da kazı yapan arkeologlar bu hafta mermer bir heykel buldu. Çok iyi korunmuş heykelin Antik Yunan tanrılarından Hermes'i tasvir ettiği düşünülüyor.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Roma döneminden kalma bir villanın tabanında yer alan mozaikler gün yüzüne çıkarılıyor. Pars, kaplan gibi hayvan motiflerinin keşfedildiği bölgede çalışmalar sürüyor.
Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde yeni sezon kazı çalışmaları başladı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "Buradan çıkan ürünleri temin etmek suretiyle müzemizde sergilenmesini sağlayacağız" dedi.
Tel Aviv Üniversitesi'nin gerçekleştirmiş olduğu yeni bir araştırma, insanların 780 bin yıl önce ateş kullanarak pişmiş besin tüketmeye başlamış olabileceğine işaret ediyor. Yemek pişirmenin bilinen en eski kesin kanıtı 170 bin yıl önceye dayanıyordu.
Antik Çağ Yunan Mitolojisinde ölü ruhları Styx ya da Acheron Nehri'nden sandalıyla geçirdiğine inanılan kayıkçı Kharoon'un yaklaşık 2 bin 400 yıllık olduğu değerlendirilen heykelciği İzmir Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçilere açıldı.
Antik Efes'te ortaya çıkarılan, içinde istiridye ve midyelerin bulunduğu kaseler, salamura edilmiş balıkların yer aldığı amforalar ile şeftali, badem, zeytin, nohut, fasulye, bezelye tohumları, o dönemin beslenme ve mutfak kültürüne dair sırları çözüyor.
1915 ve 1917 yıllarında Berlin'e götürülen Boğazkale Sfenksi, Almanya'dan iade edildikten sonra 11 yılda onbinlerce ziyaretçiyi ağırladı. Hititlerin başkenti Hattuşa'dan özel bir izinle Berlin'e götürülen sfenks ancak 2011 yılında geri getirilebildi.
Bilim insanları "Irulegi'nin Eli" adını verdikleri bronz levhada en eski antik Baskça metni keşfettiklerini duyurdu. Keşfi yapan uzmanlar 2100 yıllık levhanın antik Vaskon halkının yazıyı kullandığının ispatı olduğunu belirtiyor.
Girit adasında yer alan antik Falasarna / Phalasarna Akropolü’nde Dor lehçesi ile tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisini tanrıçası Demeter'in adının yazıldığı olduğu vazo ve yüzlerce kil kadın figürini bulundu.
Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki arkeolojik kazı çalışmaları kapsamında yürütülen arazi taramaları sırasında uzunluğunun 6,5 kilometre olduğu düşünülen Artuklu dönemine tarihlendirilen gelişkin bir su şebekesinin 2 kilometrelik kısmına ulaşıldı.
İslam kaynaklarında adı geçen antik Merel kenti, Bingöl-Elazığ sınırındaki Kuruca’da bulundu. Kentin tarihinin nereye kadar uzandığına ilişkin net bir bilgi yok. Ancak aAntik kentin taşları Zerzevan Kalesi ve Palmira antik kentindeki taşlarla benzeşiyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.