Herakleia Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, yıllarca ahır olarak kullanılan Roma hamamının tabanında timsah, yunus, flamingo ve yılan balığı betimlemeli mozaikler ortaya çıkarıldı.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazılarda iki Afrodit heykeli bulundu, heykellerden birinin başı, diğerinin ise gövdesi gün yüzüne çıkarıldı.
Fethiye Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazıdan çıkarılan buluntular, kalenin 2 bin 600 yıllık tarihine ışık tutuyor. Kazıda heykel başının yanı sıra çok sayıda takı, ok ucu, seramik kaplar, sikkeler ve iskeletler bulundu.
İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde 7 bin 800 yıl öncesine tarihlenen bir binada yapılan kazılarda; toplu halde, kaplar, tahıllar, kaplumbağa kabuğu, spatula ve sığıra ait kürek kemiğinden oluşan buluntular bulundu.
Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde yer alan Amorium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında Türk-İslam dönemine ait olduğu belirlenen bir hamam kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazıda, 3 bin 200 yıl öncesine ait tunçtan yapılmış kemik saplı delici alet ile cımbız gün ışığına çıkarıldı.
Termik santral sahasında yer alan höyükteki kurtarma kazısında 4 bin 400 yıl öncesine ait yeşim taşından yapılan silindir şeklinde mühre ulaşıldı. 35 yıl önce başlatılan kazılardan çıkarılan 17 binden fazla eser sergilenmek üzere müzeye teslim edildi.
İtalya'da Siena kenti yakınlarında süren arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait hazineler, antik bir termal kaplıcanın altında sıcak sular ve çamur tarafından korunmuş halde bulundu. Antik eserlerin 2026 yılının sonlarında müzede sergilenmesi bekleniyor.
Urfa'daki Karahantepe kazıları devam ediyor. Kazıda çok sayıda kurt çenesi, leopar, akbaba ve tilki kemikleri bulundu.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki "Hilar Kaya Mezarları" ören yeri olarak tescillendi. Bir kaya konutu, 16 kaya mezarı ve duvarlarında çeşitli kabartmaların bulunduğu alanın turizme katkı sunması planlanıyor.
Konuralp Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılarda Bizans dönemine ait doğu-batı yönüne uzanan apsisli bir kilise kalıntısı ve pişmiş topraktan yapılmış borulardan oluşan bir altyapı sistemi bulundu.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, aydınlatma çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. OEDAŞ tarafından yapılan aydınlatma çalışmaları, Aizanoi Kazı Başkanlığı'nda görevli arkeologlar gözetiminde gerçekleştirildi.
Adıyaman'da yapılan arkeolojik kazılarda Atatürk Baraj Göleti kıyısında 3 bin yıllık yerleşim yeri tespit edildi. Baraj kıyısında suların çekilmesiyle çalışma başlatıldı.
Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında 5 bin yıllık mühür bulundu.
Adıyaman'da Roma dönemine tarihlenen 1700 yıllık oda mezar bulundu. Eserin bulunduğu alanın tescillenmesi için Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne sunulacağı öğrenildi.
Savatra Antik Kenti'ndeki kuyu mezarlarda yürütülen kazılarda bebek ve köpek başı iskeletleri bulundu. Dini bir ritüelin karşılığı olduğu düşünülen iskeletlerin bulunduğu mezar tipinin dünyada ve Anadolu'da örneğinin çok nadir bulunduğu belirtildi.
Eskişehir'deki arkeolojik kazıda, 26 hektar alana sahip Midas Kale'de önemli buluntular açığa çıkarıldı. Frig kaya altarı (sunak) önünde yapılan çalışmalarda milattan önce 7'nci yüzyıla ait ocak ve fırınlara rastlandı.
15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, 4 Ekim'de “Antik Anadolu’da Betimlemeler ve Törenler: Mekânlar, Anıtlar, İmgeler” başlığıyla gerçekleşecek. Arslantepe, Hierapolis, Kültepe gibi alanlarda faaliyet gösteren arkeologlar konuşmacı olacak.
Urfa'da yürütülen kazı çalışmalarında 10 bin yıl öncesinden kalan biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlü iki süs eşyası gün yüzüne çıkarıldı.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan ve geçmişi 2 bin 200 yıl öncesine kadar uzanan Amos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında önemli yapılar ayağa kaldırılıyor. Çalıpşmaların yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.
Blaundos Antik Kenti'ndeki kazılarda Roma dönemine ait kadın heykeli bulundu. Dönemin sanat anlayışı ve kültürel mirası hakkında ipuları veren heykel için restorasyon çalışması başlatıldı.
İzmir'deki Ulucak Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarında 7 bin 800 yıllık 'orak' bulundu. Arkeolojik kazıların 20 yıldır devam ettiği höyüğün "Batı Anadolu'nun, Neolitikleşme sürecinin anlaşılması için anahtar bir yerleşim" olduğu belirtildi.
'Taş Tepeler Projesi' kapsamında Urfa'da yapılan arkeolojik kazılar devam ediyor. Bu yılki kazı çalışmaları sırasında, başta Yukarı Mezopotamya olmak üzere "Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem" gömüt geleneği ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı.
Aydın'ın Çine ilçesindeki Tepecik Höyüğü'nde, küplerde bazıları kapalı 3 bin 500 yıllık midye kabukları bulundu. Höyüğün o dönemki konumunun Ege kıyı şeridi olduğu, bölgede midye tüketiminin beslenme geleneğinde ayrı yeri bulunduğu belirtildi.
Uşak'ta Roma dönemine ait Sebaste Antik Kenti'nde, Orta Bizans Dönemi'ne tarihlenen mezarlar tespit edildi. Bir kısmı tuğla bir kısmı taş ile örülen iki farklı türdeki mezarların çocuk ve bebeklere ait olduğu tespit edildi.
Van'daki Ayanis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Urartulara ait 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğfer ortaya çıkarıldı. Kazılardan çıkan Urartu eserleriyle ilgili Kültür Bakanı Ersoy, "Urartu metal işçiliğinin zenginliğini yansıtıyor" dedi.
Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda süren arkeolojik kazılar devam ediyor. Buluntular arasındaki 1700 yıllık vazo, çanak ve çömlek kalıntıları, şehrin geçmişine ışık tutuyor.
Mersin'deki Silifke Kalesi'nde yürütülen arkeolojik çalışmalarda, mezarlara hediye olarak bırakıldığı değerlendirilen gözyaşı şişesi, kandil ve seramik gibi buluntulara ulaşıldı.
Kayseri'de Yumula Barajı'nın çevresinde 6 yıldır devam eden kazılarda bu yıl Geç Miyosen dönemine tarihlenen bir domuz kafatası bulundu. Alçı ceket yöntemi ile toprak altından çıkarılan fosil, Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı'na geti
Arkeoloji dünyasına 1950'lerin başında kazandırılan Canhasan Höyüğü'nün 9 bin yıllık Çatalhöyük’ten 750 yıl daha erkene tarihlenen bir yer olduğu belirtildi. Canhasan 3’ün Çatalhöyük kültürünü hazırlayan yerleşimlerden biri olabileceği ifade edildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.