Fethiye Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazıdan çıkarılan buluntular, kalenin 2 bin 600 yıllık tarihine ışık tutuyor. Kazıda heykel başının yanı sıra çok sayıda takı, ok ucu, seramik kaplar, sikkeler ve iskeletler bulundu.
İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde 7 bin 800 yıl öncesine tarihlenen bir binada yapılan kazılarda; toplu halde, kaplar, tahıllar, kaplumbağa kabuğu, spatula ve sığıra ait kürek kemiğinden oluşan buluntular bulundu.
Termik santral sahasında yer alan höyükteki kurtarma kazısında 4 bin 400 yıl öncesine ait yeşim taşından yapılan silindir şeklinde mühre ulaşıldı. 35 yıl önce başlatılan kazılardan çıkarılan 17 binden fazla eser sergilenmek üzere müzeye teslim edildi.
Adıyaman'da yapılan arkeolojik kazılarda Atatürk Baraj Göleti kıyısında 3 bin yıllık yerleşim yeri tespit edildi. Baraj kıyısında suların çekilmesiyle çalışma başlatıldı.
İzmir'deki Ulucak Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarında 7 bin 800 yıllık 'orak' bulundu. Arkeolojik kazıların 20 yıldır devam ettiği höyüğün "Batı Anadolu'nun, Neolitikleşme sürecinin anlaşılması için anahtar bir yerleşim" olduğu belirtildi.
'Taş Tepeler Projesi' kapsamında Urfa'da yapılan arkeolojik kazılar devam ediyor. Bu yılki kazı çalışmaları sırasında, başta Yukarı Mezopotamya olmak üzere "Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem" gömüt geleneği ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı.
Aydın'ın Çine ilçesindeki Tepecik Höyüğü'nde, küplerde bazıları kapalı 3 bin 500 yıllık midye kabukları bulundu. Höyüğün o dönemki konumunun Ege kıyı şeridi olduğu, bölgede midye tüketiminin beslenme geleneğinde ayrı yeri bulunduğu belirtildi.
Hatay'da Epiphaneia Antik Kenti'nde yer alan Artemis Hamamı'nın turizm faaliyetleri kapsamında ziyarete açılması planlanıyor. Bölgede ayrıca, tarihi eserin ziyaretçiler tarafından rahat incelenebilmesine yönelik gezi güzergahı oluşturulacak.
Van'daki Ayanis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Urartulara ait 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğfer ortaya çıkarıldı. Kazılardan çıkan Urartu eserleriyle ilgili Kültür Bakanı Ersoy, "Urartu metal işçiliğinin zenginliğini yansıtıyor" dedi.
Mersin'deki Silifke Kalesi'nde yürütülen arkeolojik çalışmalarda, mezarlara hediye olarak bırakıldığı değerlendirilen gözyaşı şişesi, kandil ve seramik gibi buluntulara ulaşıldı.
Kayseri'de Yumula Barajı'nın çevresinde 6 yıldır devam eden kazılarda bu yıl Geç Miyosen dönemine tarihlenen bir domuz kafatası bulundu. Alçı ceket yöntemi ile toprak altından çıkarılan fosil, Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı'na geti
Arkeoloji dünyasına 1950'lerin başında kazandırılan Canhasan Höyüğü'nün 9 bin yıllık Çatalhöyük’ten 750 yıl daha erkene tarihlenen bir yer olduğu belirtildi. Canhasan 3’ün Çatalhöyük kültürünü hazırlayan yerleşimlerden biri olabileceği ifade edildi.
Harput Kalesi'nde, Orta Çağ ve Yakın Çağ'da aktif kullanılan 1000 yıllık, zamanın "sanayi sitesi" gün yüzüne çıkarıldı. Demir eser üretim bölgesinin bir bölümünün restorasyonunun tamamlanarak turizme hazır hale getirildiği belirtildi.
Niğde'deki Kınık Höyük kazılarında Orta Bronz Çağı'na ait sur kalıntıları ve yerleşim yeri bulundu. Helenistik, Demir ve Orta Bronz Çağı tabakalarında yapılan kazılar, bölgenin çağlar boyunca değişen yapısını ortaya koymayı amaçlıyor.
Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda devam eden kazılarda, 1500 yıllık konutlar gün yüzüne çıkarılıyor. Kazılarda hedeflenen alan bütünüyle ortaya çıkarılırsa Anadolu'nun Geç Antik Çağı'na dair bilinmeyen pek çok noktanın aydınlanacağı düşünülüyor.
Ordu'da bulunan tarihi Aziz Konstantin ve Helena manastırlarında yapılan kazı çalışmalarında yeni eserler gün yüzüne çıkarıldı. Bizans dönemine ait in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı.
İzmir'de Yassıtepe Höyüğü'ndeki kazılarda 5 bin yıllık, depo olarak kullanıldığı belirlenen yapı bulundu. Günlük yaşamın yanı sıra ticari olarak da kullanıldığı tahmin edilen depodaki çalışmaların kentin ekonomik faaliyetlerine ışık tutması bekleniyor.
Tekirdağ sınırlarında bulunan Perinthos Antik Kenti'nde 2021'de başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. Kentin tepesinde, 1,5 kilometre uzunluğundaki alanda bulunan kalıntılar arasında Trakya'nın en büyüğü olduğu belirtilen tiyatro ortaya çıkarıldı.
Urfa Arkeoloji Müzesi, koleksiyonundaki 5 bine yakın eserle, kurulduğu 2015 yılından beri 1 milyon 340 bin 643 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Çağların geçiş sırasıyla yerleştirildiği müze, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeiopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının bu yılki bölümü devam ediyor. Kazı bölgesindee yapılacak turistik organizayonların 2-3 yıl içinde başlaması hedefleniyor.
Denizli'de yapılan kazı çalışmalarında 'kılıç dişli' kedi kafatası fosili bulundu. Daha önce çeşitli türlerde 500 fosilin bulunduğu kazılarda bulunan fosilin 9 milyon yıl öncesine ait olduğu değerlendirildi.
Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Göbeklitepe'de kazı alanına, çalışma yürüten ekip tarafından ağaç dikildiği iddialarını yalanladı. Karul, ağaçları bölgedeki arazi sahiplerinin kamulaştırma bedelini artırmak amacıyla diktiğini söyledi.
Çanakkale'de bulunan Troya Antik Kenti'nde, Troya Savaşı dönemine denk düşen Troya'nın Son Tunç Çağı tahribatının izlerine ulaşmak için sürdürülen kazılar devam ediyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, "Sürpriz sonuçlar elde etmeyi umuyoruz" dedi.
Haydarpaşa ve çevresinde devam eden kazıların yüzde 90'ı tamamlandı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Asal, şehirde son 20 yılda yapılan kazı çalışmalarının sonuçlarının "İstanbul'un tarihini ve belli ölçüde dünya tarihini" de değiştireceğini belirtti.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Laodikya Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Kazılarda 1750 yıllık travertenler, Roma İmparatoru Marcus Traianus'un 1906 yıllık heykeli, 2 bin yıllık Traian Çeşmesi ve çeşitli eserler bulundu.
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde köylüler tarafından bulunan tokalaşma anıtı ve yazıt, Perre Antik Kenti'nde sergilenecek.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde su kanalı açmak için başlatılan kazı çalışmasında göçük meydana geldi. Bir işçi göçük altından kendi imkanlarıyla kurtuldu, toprak altında kalan iki işçiden birinin cesedi bulundu, diğeri ise hastanede vefat etti.
Pompeii'deki '9. Bölge'de yapılan son kazılarda büyük bir konut, içinde "kara oda" adı verilen, freskler ve duvar resimleriyle dolu bir salon ve ticari blok keşfedildi. Arkeologlar, kazının son yılların en büyük arkeolojik çalışması olduğunu söylüyor.
Bitlis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında Geç Osmanlı Dönemi'ne tarihlendirilen seramik, sikke, metal, cam ve kemik buluntuları ile konut kalıntıları olduğu değerlendirilen mimari yapılar ortaya çıkarıldı.
Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun liman kenti Parion'daki kazı çalışmaları sırasında, 2 bin yıllık anne ve çocuğuna ait mezar bulundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.