Ayanis Antik Kenti'nde Urartu dönemine ait bronz eserler bulundu
Van'daki Ayanis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Urartulara ait 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğfer ortaya çıkarıldı. Kazılardan çıkan Urartu eserleriyle ilgili Kültür Bakanı Ersoy, "Urartu metal işçiliğinin zenginliğini yansıtıyor" dedi.
Artı Gerçek - Van'daki Ayanis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda Urartuların baştanrısı Haldi'ye ithaf edilen 3 bronz kalkan ile bir bronz miğferin ortaya çıkarıldı.
Kazıda ortaya çıkan Urartu dönemi eserlerini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından duyurdu.
2 BİN 700 YIL ÖNCESİNE TARİHLENDİ
Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilen ve sürelerini 12 aya çıkardıkları kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir eserin gün ışığına kavuştuğunu belirtti.
Günümüzden 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen ve Uratu Krallığı'nın Ayanis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda yeni eserlere ulaşıldığını aktaran Ersoy, şu ifadeleri kullandı:
"Urartuların baştanrısı Haldi'ye ithaf edilen 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğfer kazılarda ortaya çıkan yeni eserler oldu. Ayanis'te tanrı Haldi'ye adanan anıtsal tapınak kompleksinde gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserler Urartu metal işçiliğinin zenginliğini ve ulaştığı seviyeyi yansıtıyor. Eserlerin gün ışığına kavuşmasında emeği olan ekiplerimize teşekkür ediyorum."
Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen ve sürelerini 12 aya çıkardığımız kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir nadide eser gün ışığına kavuşuyor. ⛏️
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) September 7, 2024
Anadolu tarihinin kadim uygarlıklarından #Urartu Krallığı’nın son büyük kenti olan ve günümüzden 2 bin 700 yıl… pic.twitter.com/26ON2wSlPN
(KÜLTÜR SANAT)
Çanakkale'deki Apollon Smintheus'ta 1700 yıllık kalıntılar, şehrin geçmişine ışık tutuyor
Yassı Höyük'te 2 bin 800 yıllık nohut, buğday, üzüm ve sarımsak taneleri bulundu
6 Şubat depremleri sonrası durdurulmuştu: Zincirli Höyük'teki kazılar yeniden başladı