'Kütahya'nın Kalbi'nde 4 bin yıllık mühür bulundu
Artı Gerçek - Havadan yapılan çekimlerde kalp şeklinde görüldüğü için "Kütahya'nın kalbi" olarak anılan Tavşanlı Höyük kazısı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında sürüyor.
Bölgede yapılan çalışmalarda, Koloni Çağı'nın sonlarına doğru gerçekleşen saldırı sonucu tamamen yakılıp yıkıldığı belirlenen antik yerleşim bölgesinde yaklaşık 4 bin yıllık mühür keşfedildi.
KÜLTEPE VE ACEMHÖYÜK'TEKİ SERAMİK MÜHÜRLERE RASTLANDI
Orta Anadolu'nun büyük ticaret merkezleri Kültepe ve Acemhöyük'teki gibi seramik mühürlere Tavşanlı'daki kazıda da rastlanması, antik dönemde doğu ile batı arasında başka ticaret yollarının varlığını kanıtlayan bir keşif olarak öne çıkıyor.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bu durum ayrıca Tavşanlı Höyük'ün bulunduğu alanın antik dönemdeki ekonomik ağların bir parçası olduğunu, Batı Anadolu'nun ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda yer aldığını gösteriyor.
SALDIRIDA YANMIŞ İNSAN İSKELETLERİ
Geçmişi 8 bin 100 yıl öncesine uzanan Tavşanlı Höyük'te, Tunç Çağı'nda 3 bin 700 yıl önce bölgeye yapılan saldırıda yakılıp yıkılan evlerinden kaçamayıp ölen iki insana ait olduğu belirtilen iskeletlerden birinde karbonize (çok yüksek ısıda hızlı yanarak insan kemiğine yapışmış ve kalmış) olarak korunmuş "beyin ve deri kalıntıları", silolardan birinin içinde 3 bin 300 yıllık mühür ve hançer, bakır ve gümüş atıkları, çanak ve çömlek ile dokumacılıkta kullanılan pek çok el aleti, seramik malzemeler ele geçirilmişti. (KÜLTÜR SANAT)
2 bin 700 yıllık Aigai'nin kent meydanı keşfedildi
Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde heyecanlandıran keşif
Düzce'de antik kentte 1800 yıllık büst bulundu
Van'da Urartulardan kalma Çavuştepe Kalesi'nde yeni bir koridor bulundu
Diyarbakır'da bulunan Amida Höyük'ün tarihte üç kez yakıldığı kesinleşti
Aydın'daki Nysa Antik Kenti'nde yaklaşık bin yıllık mezarlar bulundu