Tarih öncesi dönemde bolluğun ve bereketin sembolü olduğuna inanılan "ana tanrıça" Kibele'nin heykeli, Afyonkarahisar Müzesi'ne ziyaretçi çekiyor. Açıldığı günden bu yana 93 bin yerli ve yabancı turist, heykeli görmek için müzeyi ziyaret etti.
Etiyopya'daki Fransız Büyükelçiliği'nde saklanan üç antik eser Etiyopya'ya teslim edildi. Fransız yetkili, eserlerin hiçbir zaman Fransız kamu koleksiyonlarının bir parçası olmaması nedeniyle bunun "bir iade değil, bir devir teslim" olduğunu belirtti.
Kars Kalesi’nin eteklerinde bulunan tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı'nın içi defineciler tarafından kazındı. Bakanlığın envanterinde bulunan tarihi konak yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Antikacı tarafından tarihi eser olduğu fark edilen robdöşamrın Sultan II. Abdülhamid'e ait olduğu öğrenildi. Robdöşambrın restorasyon çalışmaları İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü'nde tamamlandı.
Manisa yakınlarındaki bir mezardan 1980'lerin başında kaçak kazılarla çıkarılan ve yasa dışı yollarla ülke dışına kaçırılan 2 bin 500 yıllık bronz sedir Türkiye'ye iade edildi. Sedir 1982'den bu yana J. Paul Getty Müzesi'nin koleksiyonunda bulunuyordu.
Lidya sanatının karakteristik özelliklerini taşıyan 2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesi Türkiye'ye iade edildi. Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nden getirilerek Türkiye'ye teslim edilen kolye, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde polisin baskın yaptığı bir evde tarihi eser niteliği taşıyan 15 bin 301 materyal ele geçirildi.
İsrail'deki bir müzede bulunan 3 bin 500 yıllık bir küp, dört yaşındaki bir çocuk tarafından yanlışlıkla kırıldı.
Arkeoloji dünyasına 1950'lerin başında kazandırılan Canhasan Höyüğü'nün 9 bin yıllık Çatalhöyük’ten 750 yıl daha erkene tarihlenen bir yer olduğu belirtildi. Canhasan 3’ün Çatalhöyük kültürünü hazırlayan yerleşimlerden biri olabileceği ifade edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, müzelerde teşhirde ve depolarda bulunan toplam 254 bin 698 eseri yapay zeka desteğiyle kimliklendirdi. Uygulama sayesinde tarihi eser kaçakçılığının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazıda, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait silindir şeklinde mühür bulundu. Kazıda ayrıca, bir saldırıda yanmış iki insan iskeleti ve 3 bin yıl önceye tarihlenen çeşitli günlük eşyalar bulundu.
Erzurum'daki Mecidiye Tabyası, günümüzde ahıra dönüştü. Köylüler, büyükbaş hayvanlarını güneşten korumak için tabyanın odalarını kullanıyor. Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı, tarihi binaya sahip çıkılmasını istedi.
Andolu'dan kaçırılan 19 tarihi eser Türkiye'ye iade edildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nin verilerine göre, İngiltere'den 3, Fransa'dan 2, İtalya'dan 11, İsviçre, ABD ile Almanya'dan 1'er eser Türkiye'ye getirildi.
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde köylüler tarafından bulunan tokalaşma anıtı ve yazıt, Perre Antik Kenti'nde sergilenecek.
British Museum'dan çalınan değerli mücevherlerin bir kısmının Danimarkalı bir antika koleksiyoncusunda olduğu ortaya çıktı. Eserlerin çalıntı olduğunu bilmediğini söyleyen koleksiyoncu, onları Thorvaldsens Müzesi aracılığıyla iade etti.
İngiliz askerler tarafından 150 yıl önceki savaşta yağmalanan, bugünkü Gana sınırlarındaki Asante Krallığı'na ait mücevherler Gana'ya iade edildi. İade edilen 32 adet değerli eşya arasında, altın barış çubuğu, rozet ve nişanlar bulunuyor.
1800’lerin başında saray doktoru Nuri Kenan Paşa tarafından inşa ettirilen ve döneminde muayenehane olarak kullanılan Leman Esma Kasay Han, 229 milyon TL’den satışa çıkarıldı.
Nijerya'nın sömürge döneminde kaçırılan tarihi ve kültürel değeri olan Benin bronzları, ABD ve Avrupa ülkelerindeki çeşitli müze, üniversite ve kiliselerde sergileniyor.
Kütahya'daki Tavşanlı Höyük'te yürütülen kazı çalışmalarında 3 bin 300 yıllık mühür ve hançer bulundu.
İsviçre sınırında, Almanya’dan gelen bir aracın bagajında 1353 yılından kalma antika Japon kılıcı bulundu.
Yaklaşık bir yıl önce çalınan ve üzerinde 500 yıllık mitolojik motifler barındıran 'Koç Başı Mezar Taşı' Hozat’ın Kirnîk köyünde bulundu.
Evlerinin bodrumunda, bir kısmı toprağa gömülü Arkaik, Helenistik, Roma ve İslami döneme ait 10 bin 385 parça tarihi eserle yakalanan 2 kişiden 1'i tutuklandı.
Tarihi eserleri kaçak define kazılarıyla buldukları tespit edilen 7 şüpheli gözaltına alındı.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 'Rus ordusu şimdiden 200'e yakın kültürel miras alanını yok etti veya hasar verdi. Her sokağında tarih yatan Odessa'yı füzeyle vurdular' dedi.
Çorum’da tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulunan ve Hitit dönemine ait olduğu tespit edilen bileziğin dünyada eşi benzeri bulunmuyor.
Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda aralarında Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız ile bazı müze çalışanlarının da olduğu 34 şüpheli, gözaltına alındı.
Roma ile Bizans dönemlerine ait olduğu değerlendirilen 1 milyon lira değerinde tarihi eserleri evlerindeki buzdolabında saklayan iki kişi gözaltına alındı.
500 yıl önceye ait olan Tsantsaların yerlilerin düşmanlarına ait olduğu ve kötü ruhlarının dışarı çıkmaması için dudaklarının dikildiği öğrenildi.
Gazeteci İsmail Saymaz, Ani'deki caminin ibadete açılmasının Ayasofya ve Kariye Camii'nde yapılan değişikliklerin devamı niteliğinde olduğunu vurguladı.
İstanbul'da tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları tespit edilen 3 şüpheli, satış yapacakları sırada suçüstü yakalandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.