Toros Dağlar'nın Mersin'in Silifke ilçe sınırlarında kalan Aksıfat Vadisi'nde 35 milyon yıllık deniz canlısı midye fosilinbulunud.
Diyarbakır Çayönü'nde, Anadolu'nun en erken cerrahi müdahalelerinin yapıldığını saptayan bilim insanları, bir kız çocuğunun kafatasında tespit ettiği dağlama izini analiz etti. Halen uygulanan geleneğin tarihte saptanan ilk örneği literatüre girdi.
Bartın'ın Amasra ilçesinde Roma dönemine ait anıtsal yapının kalıntılarında 'tılsımlı amulet' (muska) bulundu.
Roma Dönemi'nden izler taşıyan Perre antik kentinde sürdürülen arkeolojik kazılarda, bölgedeki yapılarda kullanılan blok taşların da çıkarıldığı bir taş ocağı keşfedildi. Ocağın 3 dönümlük alana yayıldığı tespit edildi.
Erciş'te toplu konut anlayışının bölgedeki ilk örneklerinden biri olduğu düşünülen ızgara planlı kentteki kalede eski dönemlere dair net bilgilerin elde edilmesine katkı sağlayacak burç temeli ile küp ortaya çıkarıldı.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı Tümülüsü ve Ören Yeri ziyaretçi akınına uğruyor. Son yıllarda yerli turistin ilgisinin artmasıyla birlikte bu yılki ziyaretçi sayısı da çeyrek milyona yaklaştı.
Inrap arkeologları kuzeydoğu Fransa'daki Sainte-Marie-aux-Chênes'de 5. yüzyılın sonlarına (Geç Antik Çağ) tarihlenen küçük bir kırsal nekropol ortaya çıkardı.
Antalya kıyılarında Milattan önce 7. yüzyıldan milattan sonra 12. yüzyıla kadar geniş dönem aralığına tarihlemesi yapılan 14 batık gemi bulundu. Ağırlıklı olarak amfora yüklü olan gemiler ülke envanterine kaydedildi.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik Roma kenti Aizanoi'de, Roma dönemine tarihlendirilen blok taş malzemeli şadırvan benzeri bir çeşme kalıntısı ortaya çıkarıldı.
Denizli'nin Buldan ilçesinde bulunan Tripolis Antik Kenti'ndeki kazılarda, taş kesme atölyesi ortaya çıkarıldı. Atölyenin yanı sıra siparişlerin yazıldığı taş yazıtlar da bulundu.
Kayseri, Develi'de rastlantı eseri bulunan ve üzerinde kırmızı boyalı şekiller bulunan kesme taşların, ay ve yıldızların konumlarına göre tarımsal faaliyet zamanlaması yapılan Roma dönemine ait biyodinamik tarım takvimi olduğu belirlendi.
Aksaray'da Aşıklı Höyük'teki kazılarda yaklaşık 9 bin 500 yıllık olduğu belirtilen 5 adet tahıl ambarı gün yüzüne çıkarıldı. Ambarların radyokarbon tarihleme yöntemiyle yapılan araştırmalara göre yaklaşık 9 bin 500 yıllık olduğu belirtiliyor.
Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki turistik Gölyazı Mahallesi'nde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarıyla 1900 yıllık bir antik tiyatro adım adım gün yüzüne çıkmaya başladı.
Bolu'da, bir inşaatın bahçe duvarı temeli için yapılan kazı alanında bulunan Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit, Bolu Müze Müdürlüğü'nde açıldı. Lahitten aynı aileden olduğu değerlendirilen 3 insana ait kemikler ve gözyaşı şişesi çıktı.
Adana'da, tarihi İpek Yolu güzergahında, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine şahitlik eden Misis Antik Kenti'nde güz dönemi arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında bugüne kadar 4 bin 500'ün üzerinde eser gün yüzüne çıkarıldı.
İzmir'in Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü'ne bağlı yürütülen Yassıtepe kazılarında Miken uygarlığına ait olduğu değerlendirilen 3 bin 400 yıllık bir mezar, çeşitli boncuklar ve kaplar ile bir testi bulundu.
Helenistik Dönem'in günümüze kadar korunmuş yapılarına sahip Mersin'deki Uzuncaburç Antik Kenti'nde "Uzuncaburç Kültür Rotaları Projesi"nin açılışı gerçekleştirildi.
Bolu'da, bir inşaatın bahçe duvarının temel kazısı sırasında, uzmanlarca Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen lahit bulundu.
Efes Antik Kenti kazılarında, bir yangın tabakasının altında milattan sonra 7. yüzyıla ait dükkanlar ve bir mahallenin kalıntıları bulundu. Bizans Dönemi'ne tarihlendirilen mahallede keşfedilen buluntular, Pompei'de keşfedilen buluntularla kıyaslanıyor.
Adana'nın Karataş ilçesindeki Magarsus Antik Kenti'ndeki tiyatro, bu yıl sonunda tamamlanacak kazı çalışmalarının ardından restorasyona hazır hale getirilecek.
Kayseri'nin İncesu ilçesinde bulunan ve Geç Roma-Erken Bizans dönemlerine tarihlenen mozaikli yapıyı ortaya çıkarma çalışmaları devam ediyor.
İsveç’in güneybatısında yer alan Halland eyaletindeki Ysby bölgesinde yürütülmekte olan bir konut geliştirme projesi sırasında Thor'un çekicinin sıradışı bir amuleti (muska) bulundu. Eser 9-11. yüzyıllara tarihlendiriliyor ve bronzdan yapılmış.
Aydın'ın Germencik ilçesindeki Magnesia Antik Kenti'nde bulunan Zeus Tapınağı'nın toprak altında kalan bölümünden çıkarılan ve büyük bölümü yaklaşık 600 blok restore edildikten sonra tapınak, 1700 yıl sonra ayağa kaldırılmış olacak.
Helenistik dönemde inşa edilen Alanya Kalesi'nde, Kızılkule önündeki sahilde, bu yıl sert geçen kış ve oluşturduğu dalgalar ilginç bir keşfe yol açtı. Kızılkule'nin önünde yosunlar ve kumulların altında Roma dönemine ait bir tersane ortaya çıktı.
Arkeologlar, Kuzey Almanya’da bilinen en eski insan kalıntılarını, Schleswig-Holstein, Lüchow’daki 10 bin 500 yıllık bir kremasyon mezarda keşfettiler.
Cezayir’in güneydoğusunda yer alan Tassili Najjer bölgesi, büyük kısmı çöllerle kaplı alanda bulunan "Kayalık" ormanlarındaki mağara ve duvar tasvirleriyle Afrika’nın tarih öncesi döneminden izler taşıyor.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, yurt içinden ve dışından bilim insanlarının katılımıyla "Van Gölü'nün Gizemleri" çalıştayı düzenlendi.
İznik Gölü'nde yaşanan su çekilmesi nedeniyle, 2014'te keşfedilen batık bazilika kalıntısının büyük bölümü görünür hale geldi.
Kahramanmaraş’ta yer alan Domuztepe Höyüğü’nde, üzerinde boynuzlu iki hayvan başı figürü olan 7.600 yıllık mühür bulundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.