Arkeologlar 10 bin 500 yıllık kremasyon mezar keşfettiler
Arkeologlar, Kuzey Almanya’da bilinen en eski insan kalıntılarını, Schleswig-Holstein, Lüchow’daki 10 bin 500 yıllık bir kremasyon mezarda keşfettiler.
Artı Gerçek - Arkeologlar, Kuzey Almanya’nın, Schleswig-Holstein, Lüchow bölgesinde yer alan ve 20’den fazla Mezolitik ve Neolitik arkeolojik alan içeren tarih öncesi bir iç göl olan Duvensee bataklığında 10 bin 500 yıllık bir kremasyon mezarda, bilinen en eski insan kalıntılarını keşfettiler.
Bu tür alanlarda, özellikle bataklık alanların anaerobik ortamı, yanmış kemikler de dahil olmak üzere organik kalıntıları koruyor, ancak bu alanda o kadar az şey korunabilmiş ki, sahada kazı faaliyetlerini sürdüren ekip, bir insan uyluk kemiği keşfedene kadar bir mezar keşfettiklerini doğrulayamamış. Uyluk kemiğinin bulunması ile birlikte bu konudaki çekincelerin de ortadan kalktığı belirtiliyor.
Erken Mezolitik Dönem'de Avrupa’da yaşayan avcı-toplayıcı-balıkçı insanların mezarları son derece nadir karşılaşılan bulgu niteliği taşıyor. Mezolitik mezarlar daha önce kuzey Almanya ve güney İskandinavya’da keşfedilmiş örneklerden biliniyor, ancak yalnızca Geç Mezolitik Dönem'e (Avrupa için M.Ö. 7. - 6. binyıl) terihlendirilebiliyordu. Zamanla bu anlamda karşılaştırılabilir tek mezar Danimarka’nın Jutland kentinde keşfedildi. Bu mezar buluntusu aynı zamanda kremasyon bir mezardı ve yakma işleminin Mezolitik avcı-toplayıcılar arasında tercih edilen bir gömme yöntemi olabileceğinin de göstergesi niteliğindeydi.
Bu kapsamda Duvensee Moor’da sürdürülen kazı faaliyetleri sırasında tamamen kömürleşmemiş birkaç kemik parçası bulundu. Kazı direktörü Harald Lübke, yaptığı açıklamada, "Bu kemik parçalarından arkeolojik DNA’yı kurtarmayı umduklarını" söylüyor. Mezarın tamamının, ek kazı ve laboratuvar çalışmaları yapmak için bir toprak bloğu üzerinde yükseltilerek, sazlık alanın etkisinden uzaklaştırıldığı belirtiliyor.
1923’ten beri Duvensee Moor’u kazan arkeologlar, bulunan mezar kalıntısının dışında burada Taş Devri avcı ve toplayıcılarına ait olduğunun düşündükleri bir de barınak keşfettiler.
Harald Lübke'nin verdiği bilgilere göre ölüm nedenleri ve biçimleri açısından değerlendirildiğinde Kuzey Alman'yanın bilinen en eski tarihi birçok soruyu gündeme getiriyor. Çünkü "Yanmış kemikler söz konusu olduğunda, ölüm nedenini belirlemek zordur." diyor.
Arkeologlar için, "Duvenseer Moor’un tamamı bir sıcak noktadır." diyen Lübke, “Şu anda burada sadece yeni bir kapı açtık; ama arkasında şu anda sadece karanlık odalar var.” diyor.
Arkeologlar elde ettikleri ve "muhteşem" olarak nitelendirdikleri ölü yakma bulguları nedeniyle, bu alanda gelecek yıl da kazı yapmayı umduklarını söylüyorlar. (KÜLTÜR SANAT)