Van'da Zernaki Tepe'de burç temeli gün yüzüne çıkarıldı
Erciş'te toplu konut anlayışının bölgedeki ilk örneklerinden biri olduğu düşünülen ızgara planlı kentteki kalede eski dönemlere dair net bilgilerin elde edilmesine katkı sağlayacak burç temeli ile küp ortaya çıkarıldı.
Artı Gerçek - Van'ın Erciş ilçesinde bulunan ve uzmanlarca toplu konut anlayışının bölgedeki ilk örneklerinden biri olduğu değerlendirilen ızgara planlı antik kent kalıntısındaki kalede eski dönemlere dair daha net bilgilerin elde edilmesine katkı sağlayacak burç temelleri ile bir de pitos (küp) ortaya çıkarıldı.
Erciş'e bağlı Yukarı Işıklı Mahallesi'ndeki Zernaki Tepe'de yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğa ve 1,5 kilometre genişliğe sahip devasa bir alanda başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.
Daha önceki çalışmalar sırasında Aramice kitabeler, seramik parçaları, 4 metre genişlik ve 6 metre yüksekliğinde sur duvarları ve kırlangıç sistemiyle depreme dayanıklı hale getirilen duvarların ortaya çıkarıldığı ızgara planlı antik kent kalıntısında şimdi de burç (kale duvarlarından daha yüksek, yuvarlak, dört köşe veya çok köşeli kale çıkıntısı) temelleri ile depolama amaçlı kullanılan pitos (küp) ortaya çıkarıldı. Karşılaşılan burç temeli koruma altına alındı, pitos ise incelenmek üzere Van Müze Müdürlüğü'ne götürüldü.
Kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yürüten Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, AA muhabirine, geçen yıl başlattıkları Zernaki Tepe'deki antik kent kazılarında bölgenin tarihine ilişkin önemli bilgilerin elde edileceği kalıntıların ortaya çıkarıldığını söyledi.
Diğer yandan kazılarda tespit edilen Aramice kitabelerin çözümlenmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini aktaran Çavuşoğlu, "Bu yıl yaptığımız çalışmalarda kaledeki surların kalınlığını tespit etmiş olduk. Bu, bizim açımızdan çok önemliydi. Surların kalınlığının 4 metre 25 santimetre olduğunu belirledik.
Önemli olan başka bir husus ise hem dıştan hem de içten taş kaplamalı olarak dizayn edilmesiydi. Genelde surun iç kısımları sade bırakılırdı ama burada hem içten hem de dıştan yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan bazalt taşı getirilerek burada ikili taş kullanılmıştı. Bunlar önemli tespitler arasında yer alıyordu" dedi.
Kazılarda batıya doğru devam eden surun hemen bitiminde temel seviyesindeki burç kalıntılarına da rastladıklarını belirten Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi: "Burası tahrip edilmiş bir yerdi. Burada bizim için önemli olan husus, seramik parçalarının dönemi hakkında da bilgi vermesi. Bu seramikler daha net bilgiler edinmemizi sağlayacak özeliklere sahip. Yaklaşık 50 santimetre yüksekliğinde bir küp bulmuş olduk. Aramice kitabeler, özelikle Doğu Anadolu Bölgesi'nin tarihinin yeniden yazılmasına vesile olacak türden buluntular. Bunlar bizi oldukça heyecanlandırıyor. Burcun üst kısmı yıkılmış ve temel kısmı kalmıştı. Bu noktada çalışmalarımızı yürütüyoruz." (AA)