Laodikya'daki kazılarda şimdiye kadar 4 bin 500'ün üzerinde eser çıktı
Artı Gerçek - Geçmişi milattan önce 5 bin 500'lere dayanan antik Leodikya kenti, Avrupalı seyyahlarca 17. yüzyılda keşfedildi. Yedi büyük kiliseden biri olarak Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de de ismi geçen antik kentteki ilk bilimsel kazılar, 1961-1963 yıllarında yapıldı. Akabinde ancak 1990'lı yıllarda yüzey araştırması gerçekleştirildi.
Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında 2003 yılında başlatılan kazılar yıl boyunca sürüyor.
Ayrıca kentte 2200 yıl önce inşa edilmiş ve milattan sonra 5. yüzyıla kadar kullanılan Batı Tiyatrosu'nun restorasyonu tamamlanarak açıldı.
Geçmiş yıllarda toprak altından çıkartılan ve restorasyonu süren 2 bin yıllık Traian Çeşmesi'nin yıl sonuna kadar ayağa kaldırılması planlanıyor.
Yıllık 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan ve misafirlerini tarihi yolculuğa çıkaran antik kent Leodikya, Anadolu Ajansı ekibi tarafından FPV dron ile kayıt altına alındı.
Kazı başkanı Şimşek sahadaki faaliyetlere ve saha ekibe yönelik yaptığı açıklamada; geniş ve çekirdekten yetişen bir ekiple çalışma yürüttüklerini söyledi.
Aynı zamanda yaşayan bir arkeoloji parkı kurma çabasında olduklarını dile getiren Şimşek, "Bugün için artık Laodikya Antik Kenti hem ülkemizde hem de dünyada tanınan ve her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği, gezip gördüğü en önemli arkeolojik alanlardan birisi. Özellikle de 20 yıl içinde 4 bin 500'ün üzerinde eser ortaya çıkartıldı ve bunlar Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi. Gerçekte bugün antik kentten çıkarılan bu eserlerle bir müze rahat bir şekilde açabilecek durumda." diye konuştu.
Şimşek, kentin batı tarafındaki "Asapos Nehri" diye adlandırılan Gümüşçay'da 170 metre uzunluğundaki Roma köprüsünün restorasyonunu tamamlamak istediklerini vurgulayarak, böylece ziyaretçilerin Efes Caddesi'ne geçmesini sağlayacaklarını kaydetti.
Misafirleri Güney Hamam Kompleksi ve Anadolu'nun en büyük stadyumuna ulaştırma hedefinde olduklarını aktaran Şimşek, "Antik kenti gezilip görülecek alanlar olarak herkesin beğenisine sunma niyetindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Geçen 20 yıl içinde kazılarla ilgili birçok bilimsel yayının ortaya çıktığını hatırlatan Şimşek, yine aynı süreçte yüksek lisans ve doktora çalışmalarına destek olduklarını da sözlerine ekledi. (AA)