Adana'daki Magarsus Antik Tiyatrosu'nda kazı sonrası hedef restorasyon
Artı Gerçek - Adana kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve Makedonya Kralı Büyük İskender'in milattan önce 333'te Pers Kralı Darius ile savaşmadan önce kurban kestiği, içinde Athena tapınağının da yer aldığı Magarsus Antik Kenti'nde ara verilen kazı çalışmalarına tekrar başlandı.
Büyük İskender'in M.Ö. 333'te Pers Kralı Darius ile savaşmadan önce kurban kestiği, içinde Athena'ya adanmış tapınağın da yer aldığı antik kentte kazı çalışmaları, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan'ın başkanlığında tekrara başlandı.
Kazı çalışmaları, antik tiyatronun oturma bölümü ve sahne binasında yürütülüyor. Yaklaşık 10 bin kişilik kapasiteye sahip olduğu belirtilen Magarsus Antik Tiyatrosu'nda sürdürülen çalışmaların ardından restorasyonunun da tamamlanmasıyla çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması planlanıyor.
'ANTİK KİLİKYA'DAKİ EN BÜYÜK KAPASİTEYE SAHİP TİYATRO'
Doç. Dr. Erhan, ilk kuruluşu Arkaik döneme kadar uzanan Magarsus Antik Kenti'nde tiyatro, stadyum, Athena Magarsia Tapınağı, hamamlar, su yapıları, sütunlu cadde ve Orta Çağ kalesi bulunduğunu söylüyor. Magarsus Antik Tiyatrosu'nun ilk inşasının Helenistik, sahne binasının da Roma dönemine ait olduğunu belirten Erhan, sözlerine şöyle devam ediyor:
"Bu tiyatro Antik Kilikya'daki şu ana kadar tespit edilmiş en büyük seyirci kapasitesine sahip. Hesaplamalarımıza göre yaklaşık 10 bin kişilik bir tiyatro. Roma döneminde belki biraz daha genişletilmiş olma ihtimali var. Roma İmparatorluğu döneminde de sahne binası ya yeniden inşa edilmiş ya da temel üzerine daha büyük bir sahne binası yapılmak suretiyle iki evreli bir yapı oluşturulmuş."
'BURADA SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER DÜZENLENEBİLİR'
Çalışmalarını aralık ayına kadar sürdüreceklerini dile getiren Erhan, şunları söylüyor:
"Tiyatronun sahne, orkestra ve oturma alanının ortasındaki yürüyüş yoluna kadar bitirip restorasyon projelerinin başlamasını sağlayacağız. Bu yıl kazımız tamamlandığı zaman sonuç raporumuzla birlikte restorasyon çalışmalarının başlamasını önereceğiz. Bu çalışmalar her şey yolunda giderse birkaç yıl içerisinde tamamlanır. Ardından burada sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenebilir. Tiyatroda nihai amacımız budur. Tekrar düzenleyip, ayağa kaldırıp burada etkinlikler yapılabilmesidir."
Öte taraftan bu tür uygulamalar ilk başta kulağa hoş gelen süreçler gibi algılansa da beraberinde çeşitli riskleri barındığı da görülüyor. Son yıllarda antik her türlü yerleşme ve envanter ile ilgili çalışmalar süratle bitirilip, vakit geçirilmeksizin turizme kazandırılarak, ekonomik katma değer yaratılması hedefi yaygınlaştırılmış durumda; hatta bu bir tür politika gibi uygulanıyor. Beri taraftan bu türden faydacı yaklaşımlar sonucu birçok alanda ne yazık ki, nitelikli çalışmanın sürdürülememesi, birçok açıdan eksik ya da kusurlu uygulamaların görülmesi arkeolog ve uygarlık tarihçileri tarafından da şaşkınlıkla izleniyor. (AA)
Kaynak:AA