İznik Gölü'nde yaşanan su çekilmesi nedeniyle, 2014'te keşfedilen batık bazilika kalıntısının büyük bölümü görünür hale geldi.
Kahramanmaraş’ta yer alan Domuztepe Höyüğü’nde, üzerinde boynuzlu iki hayvan başı figürü olan 7.600 yıllık mühür bulundu.
Efes Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, Kovid-19 salgını öncesinde her yıl 2 milyon kişinin Efes'i ziyaret ettiğini belirterek, "Salgının ardından bu yıl da aynı rakama ulaşmayı bekliyoruz." dedi.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde 7 yıldır kapalı olan Telmessos Antik Tiyatrosu düzenlenen törenle açıldı.
İzmir'in Bergama ilçesinde, 2 bin 400 yıllık Pergamon Antik Kenti'nin kalbi konumundaki Selinos Antik Kanalı Projesi'nde ilk etap gelecek yıl tamamlanacak.
Adıyaman’daki Perre Antik Kenti’nde, 2001 yılında başlayan ve aralıklarla süren kazı çalışmalarında Roma ordusunda başarılı olmuş askerlere verilen Medusa tasvirli 1.800 yıllık bronz madalya bulundu.
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde sahile yakın bölgede 11 yıldır süren Adramytteion Antik Kenti kazısında Roma Dönemi'ne ait hamamın yer altı ısıtma sistemine ulaşıldı.
8 bin 500 yıl önce insan yaşamına dair bilgilerin elde edildiği Yeşilova/Yassıtepe Höyük kazılarında 8 bin yıllık baltalar, 5 bin yıllık koku ve merhem kabı ile kemikten yapılmış iğneler de bulundu.
Bitlis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında Geç Osmanlı Dönemi'ne tarihlendirilen seramik, sikke, metal, cam ve kemik buluntuları ile konut kalıntıları olduğu değerlendirilen mimari yapılar ortaya çıkarıldı.
Afyon kullanımına dair bilinen en eski kalıntı, İsrail'deki antik gömü alanında bulundu.
İzmir, Ulucak Höyüğü'nde 7 bin 800 yıllık kadın figürlü heykelcik bulundu. Kilden yapılan heykelciğin bolluk ve bereketi arttırmak gibi çeşitli ritüellerde kullanıldığı belirtildi.
Mezopotamya’da dünyanın ilk kadın parfümör ve ilk kadın kimyageri olarak bilinen Tapputi’nin kil tabletlere Akadça yazdığı koku formüllerinden biri gün yüzüne çıkartıldı.
Tanrıça 'Athena'nın tasvir edildiği 2 bin 300 yıllık mermer heykel başı, kazılarda bulunduktan 27 yıl sonra İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
Denizli'nin Tavas ilçesinde, 8 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen fil, gergedan, zürafa ve karıncayiyen gibi hayvanlara ait 15 farklı fosil bulundu.
Dünya Güzel Koku Günü, kara gülün yetiştiği dünyadaki tek yer olan Urfa’da kutlanacak. Etkinlikte, 3 yıllık çalışma sonucu olan 'Koku’nun İzinde Mezopotamya Sergisi' de açılacak.
‘Fotoğraflardaki sahne, kazılan alandan çıkan, elenmiş, içerisinde hiçbir kültür varlığı bulunmayan toprağın, kazı yapılacak alandan çıkarılmasından ibarettir.’
'Bunları insanlar gelişi güzel kazımıyorlar. Bunları yapanlar; dini önderler, kamlar, şamanlar. Belli ritüellere göre kazınıyor. Bunlar yüzeylere yazılmış birer mektup.'
Mısır’ın Sina Yarımadası bölgesinde M.Ö. 30 – M.S. 395 arasında ülkede hüküm süren Roma imparatorluğu dönemine ait bir tapınağın kalıntıları keşfedildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum’da arkeolojik sit alanına hafriyat izni verdiği alanda koruma altında olan iki anıt mezar ve tarihi kalıntılar bulunuyor.
İngiliz Marksist arkeolog ve tarihçi Neil Faulkner, 64 yaşında yaşamını yitirdi.
Elazığ'da doğa yürüyüşünde keşfedilen 2 bin yıllık Roma yolu turizme kazandırılacak.
Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesi'nde gerçekleştirilen temel kazısı sırasında, Roma dönemine ait; M.Ö. 3'üncü, 4'üncü ve 5'inci yüzyıllara mezarlar bulundu.
Beşiktaş-Mecidiyeköy metro hattının Beşiktaş istasyonu inşaatında yapılan arkeolojik kazılarda 124 mezar tespit edildi.
Sivas'ta kazı çalışmaları sırasında bulunarak Arkeoloji Müzesi'ne konulan yaklaşık 17 yüzyıllık cam fanus içindeki sıvının zeytinyağı olduğu belirlendi.
Çin'de yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu 1300 yıl önce işlendiği düşünülen bir cinayet vakası çözüldü.
Kommagene Krallığı tarafından inşa edilen Eski Kahta Kalesi, restorasyon yapıldığı gerekçesiyle 16 yıldır ziyaret edilemiyor.
Arkeologlar Demir Çağı’nda Avrupalıların mavi peynir diye de bilinen lüks küflü peynir ve bira tükettiğini tespit etti.
Haydarpaşa Garı kazılarında 140 bin metrekarelik alanın 68 bin metrekaresindeki çalışmalar tamamlandı. Kazı altında Helenistik döneme ait bir mezar, Osmanlı dönemine ait bir çeşme çıktı.
Arkeolog Durmuş Altan, 'Bu mezarların çoğu aslında günümüzdeki insanlar tarafından değil antik dönemden itibaren tahrip edilmiş. Maalesef günümüzde de tahrip edilmeye devam ediyor' dedi.
Erzurum’da üzerinde herhangi bir arkeolojik kazı çalışması yapılmayan Değirmenler Höyüğü tahribata uğraması sonucu insanlara ait kafatasları ve kemikler meydana çıktı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.