Pergamon'un kalbi Selinos Antik Kanalı'nda çalışmalar tamamlanıyor

Pergamon'un kalbi Selinos Antik Kanalı'nda çalışmalar tamamlanıyor
İzmir'in Bergama ilçesinde, 2 bin 400 yıllık Pergamon Antik Kenti'nin kalbi konumundaki Selinos Antik Kanalı Projesi'nde ilk etap gelecek yıl tamamlanacak.

Artı Gerçek - Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği ve Bergama Belediyesi iş birliğinde 3 yıl önce başlayan çalışmaların sonunda, Pergamon Antik Kenti'nin merkezi olarak gösterilen Selinos Antik Kanalı, 2 bin 400 yıl sonra ilk günkü gösterişli haline bürünecek.

Kozak Yaylası'ndan doğan Selinos deresi Kazancı, Ulucami, Tabaklar ve Üç Kemer köprülerinden geçtikten sonra Bakırçay Nehri ile buluşuyor.

08-nisan-16-10-aa-29092124.jpg

Kent içinden geçen derenin 1400 metrelik ilk kısmındaki kanal çalışmaları Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Tarihi Kazancı Köprüsü'nden başlayan çalışmalar Ulucami, Tabaklar ve Üç Kemer köprülerine kadar devam ediyor.

İnşa edilen duvarların tarihi doku ile uyumuna özen gösteriliyor. İnşaat sahasındaki yapılara zarar vermemek amacıyla bazı bölümlerde insan gücünden yararlanılıyor.

08-nisan-16-10-aa-29092160.jpg

Kanal kenarındaki 44 parsel ve evler kamulaştırıldı. 55 binada ise kamulaştırılma işlemleri sürüyor. Dere ıslahı tamamlanınca bölgede rekreasyon işlemleri başlayacak.

AA'dan Tercan İkizler'in haberine göre, Kamulaştırma bedeliyle yaklaşık 250 milyon liraya mal olması beklenen projenin 2023 yılında tamamlanması planlanıyor.

Selinos Deresi etrafındaki Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapılar yeniden gün yüzüne çıkartılacak. Böylece yerli ve yabancı turistler, 6 medeniyetin izlerine aynı anda yolculuk yapabilecek.

08-nisan-16-10-aa-29092162.jpg

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, AA muhabirine, çalışmaların tamamlanmasıyla bir hayalin daha hayata geçirileceğini söyledi.

Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi'nin eski Bergama içinden geçen yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki bölümünün tamamının yeniden düzenleneceğini anlatan Koştu, 1400 metrede çalışmaların devam ettiğini daha sonra ise kalan bölümünün yapılacağını dile getirdi.

Çalışmalar sonunda Selinos Kanalı'nın belli bir seviyeye kadar su tutmaya başlayacağını hatırlatan Koştu, "Yapı itibarıyla Venedik'ten daha değerli eserlerin bulunduğu bir bölgedeyiz. Tarihi yapı, cami, havra ve kilise var. Çalışma bittikten sonra biz buranın bir su projesiyle daha da canlanmasını hedefliyoruz." dedi.

08-nisan-16-10-aa-29092173.jpg

DSİ İzmir 21. Şube Müdürü Sedat Yüzügüldü ise tarihi Selinos Antik Kanalı'nda yürütülen çalışmalarla 2400 yıllık tarihi dokunun ortaya çıkarılacağını söyledi.

Halen 1400 metrelik bir güzergahta çalıştıklarını dile getiren Yüzügüldü, "Projenin ilk etabında yüzde 55'lik kısım tamamlandı, önümüzdeki yıl bitirmiş olacağız. Tarihi kanal üzerinde Roma Dönemi'nden kalma 4 köprü var. Bu köprülerin bir kısmı ayakta bir kısmının ise ayakları ortaya çıkarıldı." dedi.

Yüzügüldü, tarihi alanlara zarar verilmemesi için 100 işçinin büyük bir titizlikle çalıştığını sözlerine ekledi. (Kültür Sanat)

Kaynak:

Öne Çıkanlar