Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden görme engelli bireylere özel hizmet
Artı Gerçek - Müzelerin herkes için erişilebilir olmasını amaçlayan Bongo Art Project Sosyal Girişimi'nin tasarımıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görme engelli bireyler için Türkiye’nin ilk müze ‘Eğitim ve Deneyim Alanı hizmete açıldı. Küratörlerce seçilen 22 adet eserin üzerinde sergilendiği 12 metre uzunluğundaki stant, erişilebilirlik hassasiyetleri göz önünde tutularak tasarlandı.
Müzelerde görme engelli bireylerin erişebileceği alanlar bulunmamasından kaynaklanan farkındalıkla yola çıkılan Bongo Art Project sosyal girişimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi, Tübitak Sage, Tepe Home, Türkiye Körler Vakfı ve Gören Kalpler Derneği’nin destekleri ile müzenin kuruluşunun 100.yılında uluslararası bir uygulamaya imza atıldı.
Farkındalık oluşturmak, engelleri kaldırmak ve müzelerden herkesin eşit oranda faydalanabileceği alanlar oluşturmak amacıyla, müzenin özel bir bölümünün ‘Eğitim ve Deneyim Alanı’ olarak tasarlanmasıyla görme engelli bireyler için sanat ve tarih görünür hale geldi.
Öncelikle müzeden seçilen 22 ikonik eserin 3D taramalarının yapılmasının ardından, çıktıları alınıyor ve sonrasında ise az gören bireylerin daha rahat deneyimleyebilmeleri için sarı renklere boyandı.
FARKLI SPEKTRUMLARDAKİ GÖRME ENGELLİ BİREYLER İÇİN REPLİKALAR SERGİLENECEK
Oluşturulan alanın Türkiye’de bir başlangıç olması ve ülke ve dünya genelinde yeni uygulamalara öncülük etmesi hedefleniyor. Farklı spektrumlardaki görme engelli bireyler için tasarlanan alanda sergilenecek replikaların ilerleyen dönemlerde değiştirilmesiyle daha fazla eserin ulaşılabilir kılınması amaçlanıyor.
Tarihe tanıklık etmenin en önemli araçlarından olan sanatı deneyimlemeyi engelsiz kılacak olan uygulama, kamu ve özel sektörden katılımcılarla 6 Aralık’ta Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde kapılarını açıyor. (KÜLTÜR SANAT)