Anadolu'ya ait kültür varlıkları İsviçre ile yapılan anlaşma sonrası Türkiye'ye getirildi

Anadolu'ya ait kültür varlıkları İsviçre ile yapılan anlaşma sonrası Türkiye'ye getirildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimiyle, Türkiye ve İsviçre arasında yapılan kültür varlıklarının iadesine ilişkin anlaşma sonrası, Anadolu'ya ait 37 eser Türkiye'ye iade edildi. Bakan Ersoy, " Eserler çok yakında doğdukları topraklarda olacak" dedi.

Artı Gerçek - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İsviçre Federal Konseyi arasındaki "Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi ile İadesine İlişkin Anlaşma çerçevesinde, Anadolu'dan kaçırıldığı tespit edilen kültür varlıkları, Bern Büyükelçiliğinde teslim alındıktan sonra Türkiye'ye getirildi.

Bakan Ersoy, İsviçre ile imzalanan anlaşma neticesinde Erken Tunç Çağı, Urartu ve Roma dönemlerine ait 37 eserin Türkiye’ye getirildiğini açıkladı.

Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Tarihi eserlerimiz ait oldukları topraklara dönüyor. Türkiye ve İsviçre arasında imzalanan anlaşma kapsamında Erken Tunç Çağı, Urartu ve Roma dönemlerine ait 37 eserimizin ülkemize iadesi sağlandı. Ülkesine iade edilen eserler çok yakında doğdukları topraklarda olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Mücadelemiz ise sürüyor.”

NE OLMUŞTU?

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının incelemeleri sonucu hazırlanan raporlar ve derlenen belgelerle 37 parça eserden oluşan kültür varlığının kaçak kazılarda ele geçirildiği ve yine yasal olmayan yollarla yurt dışına kaçırıldığı kesinlik kazanmıştı.

Hazırlanan rapor ve belgeler, İsviçreli makamlarca da değerlendirilmiş, Urartu dönemine ait bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, kusura tipi idol ile Roma Dönemi'ne ait geyik figürü ve gümüş vazo parçasından oluşan kültür varlıklarının Türkiye'ye iadesine karar verilmişti. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar