Anayurt Oteli yeniden vizyonda
KÜLTÜR SANAT - İstanbul Film Festivali'nin "Türk Klasikleri Yeniden" projesi kapsamında bu yıl restore edilen Türk Sinema'sının örnekleri arasında Ömer Kavur’un Yusuf Atılgan'ın aynı adlı kitabından uyarladığı 1987 tarihli Anayurt Oteli filmi, seçildi. 36. İstanbul Film Festivali'nde izleyici ile buluşan film vizyon filmi olarak Haziran ayında izleyici ile yeniden buluşuyor.
Ömer Kavur’un yönettiği, başrollerini Macit Koper, Serra Yılmaz, Orhan Çağman ve Şahika Tekand’ın paylaştığı, Osman Alyanak, Kemal İnci, Cengiz Sezici, Songül Ülkü, Ülkü Ülker, Yaşar Güner, Arslan Kacar, Osman Çağlar ve Orhan Başaran’ın da rol aldığı 1987 yapımı Anayurt Oteli yenilenmiş kopyasından gösterilecek.
Anayurt oteli Ömer Kavur’un başyapıtı olarak anıldı, Türkiye sinemasının en önemli uyarlaması olarak gündeme gelen filmin müzikleri ise Atilla Özdemiroğlu tarafından bestelenmişti. Başrol oyuncusu Macit Koper, bu filmdeki oyunculuğu ile Nantes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü ve SİYAD tarafından Yılın En İyi Erkek Oyuncusu seçildi.
Sinema eleştirmeni ve tarihçisi Agâh Özgüç filmi; "Ruhbilimsel ayrıntılarla destekli, çarpıcı bir ‘iç dünya’ filmi" olarak değerlendiriyor. Anayurt Oteli, 1987 İstanbul Film Festivali’nde En İyi Türk Filmi, 1987 Nantes Film Festivali’nde Büyük Ödül, 1987 Antalya Film Festivali’nde En İyi İkinci Film, En İyi Yönetmen; 1987 Valencia Film Festivali’nde Bronz Ödül, 1988 Venedik Film Festivali’nde ise FIPRESCI Ödülü kazandı. SİYAD tarafından 1987 yılında beş dalda ödüllendirilen Anayurt Oteli, Kültür Bakanlığı’nın En İyi 10 Türk Filmi listesinde de yer alıyor.
Türkiye Sinemasının nadide örneklerine imza atmış olan Ömer Kavur; sinema eğitimini Paris’te aldı. Senaryo ve yönetmenliğini yaptığı filmleri ile auteur yönetmen kategorisine giren Kavur, dünya sinemasında ödülleri ile yer aldı. Yusuf ile Kenan (1979), Amansız Yol (1985), Gece Yolculuğu (1988), Gizli Yüz (1991), Akrebin Yolculuğu (1997) ve Karşılaşma (2003) filmleri Türkiye sinemasında iz bırakan filmler olarak anılan Kavur 2005 yılında İstanbul’da öldü.
Haziran ayında izleyici ile yeniden buluşacak olan Anayurt Oteli Türkiye sinemasının psikolojik gerilim öykülerine örnek olarak ele alınabilir. Çekimleri Nazilli’de gerçekleşen Anayurt Oteli çeşitli zamanlarda yapılan anketlerde pek çok defa en iyi 10 Türk filmi içinde yer almıştır.
1980 yılında gerçekleşen darbenin arından toplumsal konulardan bireye dönüş yapan Türkiye Sineması için Anayurt Oteli 'karakter çalışması" filmlerinin ilki ve en önemlisidir. Rüyalar, simgeler, nesneler ve eylemlerin gizli anlamları sorgulandığı filmin konusu; Küçük bir Anadolu kasabasındaki Anayurt Oteli'nin yalnız ve içe dönük yaşayan otel müdürü katibi Zebercet (Macit Koper), iç dünyasındaki fırtınaları dizginlemeye çalışan biridir. Günün birinde, otele Ankara’dan gelen güzel ve gizemli bir kadın (Şahika Tekand) müşteri olur. Zebercet’in sıradan yaşamı bu kadın aracılığı ile hareketlenir. Gelişinin ertesi gününde, bir hafta sonra geri geleceğini söyleyip otelden ayrılan bu kadının esrarı Zebercet’in yaşam amacına dönüşür…