'Angelus' Antep'te sahnelendi

Dans tiyatrosu 'Angelus' Antep'te sahnelendi. Dramaturg Dr. Zerrin Yanıkkaya, oyuncu ve koreograf Bedirhan Dehmen, oyunu Artı Gerçek'e anlattı.

Sinan ŞAHİN


ANTEP- Çıkış noktasını Walter Benjamin’in 'Tarih Meleği' pasajından alan dans tiyatrosu 'Angelus', Gazişehir Tiyatro Festivali kapsamında Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde (Aziz Bedros Kilisesi) sanatseverlerle buluştu. Yönetim ve koreografisi Bedirhan Dehmen, metin ve anlatısı Zerrin Yanıkkaya, ses ve müziği Ozan Baysal’a ait olan oyunda metin, müzik ve dans iç içe geçiyor. Antep’te bu yıl ikinci kez sahnelenen oyun sanatseverler tarafından ilgiyle izlendi.

Doç. Dr. Zerrin Yanıkkaya

'GEÇMİŞİN YIKINTILARI VE ERKEK KİMLİĞİNİ ANLATIYOR'

Angelus'un farklı katmanları olan bir dans tiyatrosu olduğunu dile getiren dramaturg Doç. Dr. Zerrin Yanıkkaya, "Hem Anadolu coğrafyasındaki arketipal bir takım erkeklik halleriyle hem de kendi kişisel hikayelerimizdeki bir takım travmalarımızla ilgili bir anlatımdır. Angelus tek bir şey anlatmıyor, katman katman bir çok şey anlatıyor. Ama temel mesele geçmişe bakmak, tarihe bakmak. Walter Benjamin'in böyle bir metni var, ‘Tarih meleği, sırtını geleceğe dönmüş, yüzü geçmişe doğru dönük hızla uzaklaşırken gördüğü şey daha çok yıkıntılardır' diyor. Kendi geçmişimize baktığımızda bizim de hayatımızı etkileyen bir takım yıkıntılar, hayal kırıkları ve negatif olaylar var. Bir katmanında bu var. Bir de Anadolu coğrafyasının tarihine baktığımızda oradaki erkeklik hallerini, kimliğini anlatan bir oyun aslında" diye konuştu.

'MÜZİK, DANS VE METİN ANLAMLI BİR BÜTÜNLÜK OLUŞTURUYOR’

Oyunda kullanılan metin, müzik ve dansın birbirini tamamladığını ve oyunu daha anlaşılır kıldığını söyleyen Yanıkkaya, "Metin de bir kişisel geçmişin, özellikle Gaziantep ile ilgili anıların da içinde olduğu bir anlatım. Onda da kişisel bir serüven var. Dansta da bir kişisel serüven var. Müzikte de yine müziği yapan hocamızın bir kişisel serüveni var. Bunlar birbirleri ile kesiştiği yerlerde oyun daha anlaşılır oluyor. Oyunu daha rahat anladığımız, tamamladığımız yerler bu üçünün birbirileriyle kesiştiği yerlerdir diyebiliriz" dedi.

Bedirhan Dehmen

'ANGELUS’U GİDEBİLDİĞİMİZ HER YERE GÖTÜRMEK İSTİYORUZ'

Koreograf ve oyuncu Bedirhan Dehmen de kolektif geçmişin oyunun ana omurgasını oluşturduğunu söyledi. Dehmen, "Güzel bir yolculuğu var Angelus’un. Özellikle Anadolu coğrafyasındaki erkek kimliğine dair zehrinden arınmış kuşaklar arası bir aktarım, bir iyileşme potansiyeli barındırdığını düşünüyorum. Angelus hem estetik misyonunu hem de kişisel, kolektif, insana dokunan misyonunu doya doya gerçekleştiriyor. 6 Aralık'ta İstanbul’da bir temsilimiz var. Ardından 9 Aralık'ta Mardin’de oynayacağız. Gidebildiğimiz her yere Angelus'u götürmek istiyoruz. Umarım uzun yıllar oynarız Angelus'u" diye konuştu.

Hasan Ergün

'OYUN HAKKINDA ÇOK OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ'

Gazişehir Tiyatro Festivali Direktörü ve Angelus'un yapım yönetmeni Hasan Ergün ise oyun hakkında çok olumlu geri dönüşler aldıklarını anlattı. Ergün, "Prömiyeri haziran ayında Frankfurt’ta yaptık. Daha sonra ikinci oyunumuzu Diyarbakır'da Mordem Sanat Merkezi’nde yaptık. Akabinde 9 Ekim’de Gaziantep'te, 16 Kasım'da İstanbul’da Moda Sahnesi'nde ve şimdi de yine Antep’te oyunumuzu ikinci kez sahneledik. Oyun hakkında özellikle Antep’te çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Festivalimizin dördüncü yılı ve Gazişehir Kültür Sanat Derneği olarak bu kenti sanat alanında üretim merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar