Bakûr belgeselinin yönetmenleri Mavioğlu ve Demirel'e hapis cezası

Bakûr belgeselinin yönetmenleri Mavioğlu ve Demirel'e hapis cezası
Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel'in Bakûr belgeselinde “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın 7'nci duruşması görüldü. Mahkeme, Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel'e 2'şer yıl 1'er ay hapis cezası verdi.

Artı Gerçek - Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel’in, yönetmenliğini yaptıkları “Bakûr” (Kuzey) belgeselinde “terör örgütü propagandası yaptıkları" iddiasıyla yargılandıkları davanın duruşması Çağlayan Adliyesi'nde görüldü.

Duruşmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel'e 2'şer yıl 1'er ay hapis cezası verdi. Ceza, 2 yıldan az olmadığı için ''hükmün açıklanmasının geri bırakılması'' kararı çıkmadı.

Filmin yapımcısı Ayşe Çetinbaş karara itiraz edeceklerini söyledi.

SoL gazetesinin haberine göre Çetinbaş, yıllar önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yüzde 99 engelli olan eşi Çayan Demirel'in sağlık durumunu mahkemenin dikkate almadığını da dile getirdi.

Çayan Demirel'in SEGBİS ile katıldığı duruşmada Çetiner, önceki duruşmalarda olduğu gibi avukatların sanatsal ifade özgürlüğü ve filmin çekildiği dönemin konjonktürünün dikkate alınması gerektiğine yönelik savunma yaptıklarını belirtti.

İstinafa başvuracaklarını belirten Çetiner "Hakkımızı aramaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Bir önceki duruşmada da savcı mütalaasını tekrar ederek, Demirel ve Mavioğlu için ceza istemişti.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile yönetmen Çayan Demirel'in yönettiği, yapımcılığını Ayşe Çetinbaş'ın üstlendiği 92 dakikalık "Bir Gerilla Belgeseli: Bakûr" (Kuzey) belgeseli 21 Mart 2013 Diyarbakır Newroz'unda Abdullah Öcalan'ın PKK'ye geri çekilme çağrısıyla başladı.

2013 yılında başlayan belgesel hazırlıkları iki yıl sürdü ve eser 2015 yılında seyirciyle buluştu.

Belgesel 34. İstanbul Film Festivali’nde yarışma dışı kategorisinde gösterilecekti ancak İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), belgeselin gösterimini iptal etti. İptal etme gerekçesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının 11 Nisan’da gönderdiği “kayıt tescil belgesi” konusundaki uyarı yazısını gösterdi.

İKSV sansürüyle iptal edilen gösterim tarihinde izleyiciler Atlas sineması önünde toplandı, daha sonra film gösterimi yerine forum yapıldı. Salondaki forumun ardından Cezayir Toplantı Salonu’nda sinemacılar ortak bir toplantı düzenledi ve "Nefesim Kesilene Kadar" ve "Homo Politicus" ekipleri boykot kararını uyguladı.

Belgeselin gösteriminden 2 yıl sonra dava açıldı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar