Berkol Bilimkurgu Günleri 2-4 Aralık tarihlerinde düzenlenecek
Artı Gerçek - Kurulduğu 2012 yılından bu yana Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olarak faaliyetlerini sürdüren Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, onuncu yılında Berkol Bilimkurgu Günleri’ni düzenliyor. Etkinlik kapsamında 2-3-4 Aralık tarihlerinde Kadıköy Sineması ve kütüphane binasında film gösterimleri, paneller, söyleşiler ve bir atölye gerçekleştirilecek.
Üç gün boyunca Türkiye’nin bilimkurgu alanındaki kültür üreticilerini, bilimkurgu severleri ve tüm ilgilileri bir araya getirecek olan Berkol Bilimkurgu Günleri’nin önümüzdeki yıllarda gelenekselleşerek sürmesi hedefleniyor.
Berkol Bilimkurgu Günleri ile İstanbul’da yeni bir kültür sanat geleneği yaratmayı hedeflediklerini belirten kütüphane kurucularından Nazlı Bülay Doğan şunları söyledi:
“2007 yılında aramızdan ayrılan genç bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın anısını yaşatmak üzere, 2012 yılında kurulan kütüphanemiz, on yıl içinde önemli bir bilgi birikimine ulaşırken, düzenlediği etkinlikler ve kurduğu ağlarla bilimkurgunun Türkiye’deki bilinirliğine, niteliğine önemli katkılarda bulundu. Onuncu yılımızda, Berkol Bilimkurgu Günleri ile çalışmalarımızı, birikimimizi daha geniş kitlelerle paylaşmayı, İstanbul’da yeni bir kültür sanat geleneği yaratmayı amaçlıyoruz.”
BİLİMKURGU MERAKLILARINI KAPSAMLI BİR PROGRAM BEKLİYOR
Berkol Bilimkurgu Günleri 2 Aralık Cuma günü, Özgen Berkol Bilimkurgu Kütüphanesi’nin ev sahipliği yapacağı “Türkiye’de Bilimkurgunun Son On Yılı” konulu bir panelle başlayacak.
3 Aralık Cumartesi etkinlikleri arasında “Yeni Başlayanlar İçin Çizgi Roman Atölyesi” ile “Oslo Üniversitesi CoFutures Kısa Bilimkurgu Seçkisi,” “Bilimkurgu Anime Seçkisi” film gösterimleri yer alacak. Aynı gün Memo Tembelçizer ve Devrim Kunter’in konuşmacı olarak katılacakları “Bilimkurguda Çizgi Romanlar ve B Filmler” konulu bir de panel düzenlenecek.
4 Aralık Pazar günü programında “Yerli Kısa Bilimkurgu Seçkisi”, yönetmen Gökalp Gönen’in katılımıyla “Avarya, Golden Shot ve Lal”, sonrasında yine yönetmen katılımlarıyla “Gölgeler İçinde” ve “Bir Zamanlar Gelecek 2121” film gösterimleri yer alıyor. Yönetmenler Erdem Tepegöz ve Serpil Altın’ın katılımıyla düzenlenecek “Türkiye’de Distopya Filmleri” konulu panel Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecek.
Berkol Bilimkurgu Günleri, Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin ev sahipliği yapacağı “Dilbilimkurgu: Bilimkurguyu Dil Üzerine İnşa Etmek” ve “Bilimkurgunun Gelecek Tahayyülleri” konulu söyleşilerle sona erecek. Söyleşilerin konuşmacıları, 2 Aralık’ta Netflix dizi uyarlaması gösterime girecek olan ‘Sıcak Kafa’ romanının yazarı Afşin Kum ve sinema yazarı Kutlukhan Kutlu olacak.
ÖZGEN BERKOL DOĞAN BİLİMKURGU KÜTÜPHANESİ
Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi 2007 yılında trajik bir uçak kazasında vefat eden genç bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın anısını yaşatmak üzere, 2012 yılı aralık ayında kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma niteliğini taşıyor.
Onuncu yaşına giren Türkiye'nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi, Berkol'un hayallerini yaşatmanın yanı sıra, başta bilimkurgu alanındaki zengin koleksiyonu olmak üzere barındırdığı kaynaklarla kütüphane kullanıcılarını geçmişin kültürel ve düşünsel mirasıyla karşılaştırmayı amaçlıyor.
Bu doğrultuda, bilimkurgu, fantastik ve korku edebiyatı alanlarında Türkiye’de yayınlanmış eserlerin tümünü ve mümkün olduğunca diğer dillerdeki eserleri de edinerek; bu eserlerle, onlara ulaşmak isteyen okuyucuları buluşturmayı hedefliyor.
Bu hedef doğrultusunda kütüphanede sadece Türkçe değil; Vietnamca, Hintçe, Korece, Rusça, İtalyanca, Arapça, Azerice, Sırpça, Ermenice, Hemşince, Yunanca, Polca/Lehçe, Norveççe, Endonezce (Endonezyaca), İbranice, Danca, İspanyolca ve Tayca gibi bilimkurgu ve fantastik edebiyat eserleri yer alıyor. Kütüphane bünyesinde, başta bilimkurgu ve fantastik edebiyat olmak üzere, Türk ve Dünya Edebiyatı, sosyal bilimler, fen bilimleri, teknoloji, sanat, spor, sinema, felsefe ve psikoloji gibi farklı birçok alanda 14.000 kadar kitap ve süreli yayın bulunuyor.
HER HAFTA 'PERŞEMBE SÖYLEŞİLERİ' DÜZENLENİYOR
Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, Nebula ve Hugo ödülleri alan son dönem bilimkurgu eserleri, farklı dillerdeki klasikleşmiş eserler, yerli yazarların yapıtları, bilimkurgu dergileri ve nostaljiyle hatırlanan eski basımlar, bilimkurgunun geniş külliyatını İstanbullu okurlara ulaştırıyor. Kütüphane bünyesinde Ocak 2013'ten beri yaz dönemi hariç her hafta düzenlenen “Perşembe Söyleşileri”nde özel yer verilen bilimkurgu teması sıklıkla edebiyat yapıtları ve filmler üzerinden inceleniyor.
Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, akademisyenler, araştırmacılar, çevirmenler, yazarlar ve okuyucularla, Türkiye'deki bilimkurgu camiasının birincil paylaşım mekânı olmayı amaçlıyor. Pandemi döneminde gerçekleştirilen online söyleşilerle yurtdışında yaşayan araştırmacılarla da söyleşiler gerçekleştirmiş ve bu söyleşileri diğer bütün kayıt altına alınmış söyleşiler gibi, sosyal medya üzerinden paylaşmayı ilke ediniyor. Bugüne kadar Türkiye'de aktif olarak bilimkurgu alanıyla ilgilenen çok çeşitli kurumlarla iş birliği gerçekleştiren kütüphane, özellikle İstanbul'da yer alan birçok kamu ve vakıf üniversitesinden akademisyenlerin katıldığı söyleşi ve paneller düzenliyor. Bu vesileyle bilimkurgu, sinema, edebiyat ve bilimkurgunun beslenme kaynakları olan doğa ve sosyal bilim alanlarında, onlarca kişinin izleyici olarak katıldığı ve yüzlerce kişinin YouTube üzerinden online izleme şansı bulduğu sayısız etkinliğe imza atıyor. Bu kurumların uluslararası etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
ETKİNLİK PROGRAMI
2 ARALIK CUMA
Yer: Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi (Caferağa Mah. Safa Sok. No:20, Kadıköy / İstanbul 0216 349 31 31 [email protected] http://ozgenberkoldogan.com)
19.00 – 20.30 Açılış konuşmaları
Ferhan Doğan & Nevzat Doğan
Nazlı Bülay Doğan
20.30 – 21.30 Panel: Türkiye'de Bilimkurgunun Son 10 yılı
İsmail Yamanol (Bilimkurgu Kulübü), Hakan Tunç (Kayıp Rıhtım) ve Arda Tipi (Yerli Bilimkurgu Yükseliyor)
Moderatör: Jülide Kayaş
3 ARALIK CUMARTESİ
Yer: Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi
11.00 – 13.00 Atölye: Yeni Başlayanlar için Çizgi Roman Atölyesi
Yürütücü: Sibel Bozkurt
13.10 – 15.10 Panel: Bilimkurguda Çizgi Romanlar ve B Filmler!
Memo Tembelçizer ve Devrim Kunter
15.15 – 17.00 Film Gösterimi: Oslo Üniversitesi CoFutures Kısa Bilimkurgu Seçkisi
17.15 – 18.45 Film Gösterimi: Bilimkurgu Anime Seçkisi
19.00 – 21.00 Film Gösterimi: La Planète Sauvage (Vahşi Gezegen, 1973, Yön: René Laloux)
Konuşmacı: Fatma Cihan Akkartal
4 ARALIK PAZAR
Yer: Kadıköy Sineması
11.00 – 12.20 Film Gösterimi: Yerli Kısa Bilimkurgu Seçkisi
12.30 – 14.20 Film Gösterimi: Film Gösterimi: Golden Shot (2015), Avarya(2019) ve Lal (2020)
Yönetmen Gökalp Gönen’in katılımıyla
14.30 – 16.10 Film Gösterimi: Gölgeler İçinde (2020)
Yönetmen Erdem Tepegöz’ün katılımıyla
16.20 – 18.00 Film Gösterimi: Bir Zamanlar Gelecek 2121 (2022)
Yönetmen Serpil Altın’ın katılımıyla
18.00 – 18.45 Yönetmenlerle Panel: Türkiye’de Distopya Filmleri
Erdem Tepegöz ve Serpil Altın
Moderatör: Nazlı Bülay Doğan
Yer: Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi
19.15 – 20.15 Söyleşi: Dilbilimkurgu: Bilimkurguyu Dil Üzerine İnşa Etmek
Afşin Kum
Moderatör: Jülide Kayaş
20.30 – 21.30 Söyleşi: Bilimkurgunun Gelecek Tahayyülleri
Kutlukhan Kutlu
Moderatör: Fatma Cihan Akkartal
ÖZGEN BERKOL DOĞAN KİMDİR
29 Temmuz 1980 tarihinde Ankara’da doğdu. İlköğretimini İstanbul, Nurettin Teksan İlkokulu’nda tamamladı. 1991 yılında Robert Kolej’ine girdi. 1998 yılında mezun olurken “Michael Hamilton” Fizik Ödülü’nü kazandı. Bu ödül, Robert Kolej’inde fizik öğretmenliği yaparken genç yaşta, yine bir uçak kazasında ve Isparta’da, hayatını kaybeden Michael Hamilton anısına her sene fizikte üstün yetenek gösteren tek bir öğrenciye veriliyor. ÖSYM sınavlarında gösterdiği üstün başarı nedeniyle lisans eğitimini istediği üniversite ve bölümde yapma şansına sahip oldu. O da Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girdi. Lise döneminde genetik mühendisliğine de ilgi duyan Doğan, deneysel fiziği tercih etmesinin nedenini; “sonuçlarını göremeyeceği gelişmelerdense sonuçlarını yaşayabileceği bir araştırma alanını seçmek istemesi” olarak yorumladı.
2003 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra, master çalışmalarına yine Boğaziçi Üniversitesi’nin fizik bölümünde Prof. Dr. Engin ARIK’la başladı. Deneysel yüksek parçacık fiziği üzerinde uzmanlaşan Doğan, bu dönemde, araştırma görevlisi olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin kadrosuna katıldı. Master tezini üniversite tarafından görevli olarak gönderildiği CERN’de (Centre Européen des Recherches Nucléaires) yaptığı çalışmaları ve analizleri temel alarak yazdı. CERN’deki CAST deneyi üzerinde çalışan Doğan, son yıllarının büyük bir bölümünü bu büyük laboratuvarların bulunduğu Cenevre’de geçirdi. 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ndeki doktora programına katılan Doğan, o yıllarda Sırbistan, İtalya, Romanya, Yunanistan ve Türkiye’de gerçekleştirilen çeşitli uluslararası fizik kongrelerinde Boğaziçi Üniversitesi’ni temsil etti.
Berkol’un fizik dışında birçok ilgi alanı bulunmaktaydı. Dans, resim, fotoğrafçılık ve dağcılık gibi alanlarda hobi düzeyinde çalışmalar yaptı. Dans tutkusu Robert Kolej’deki ortaokul yıllarında başladı. Oluşturdukları tango grubuyla çeşitli gösterilere katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde de okulun kulübü aracılığıyla dans aktivitelerine devam etti. Cenevre’ye görevli olarak gittiği dönemdeyse Arjantinli hocalardan özel tango dersleri alarak dans tutkusuna hobi düzeyinde devam etti. Liseden fizik öğretmeni Alison OĞUZ’un deyimiyle Berkol tangoyu tutku derecesinde seviyordu.
Bunların yanı sıra İngilizceden Türkçeye çevirisini yaptığı ve İthaki Yayınları’nca yayınlanan üç roman, Doğan’ın edebiyata olan ilgisini de gösteriyor. Dünya edebiyatını ilgiyle takip eden Doğan, aynı zamanda farklı ülke sinemalarını da dikkatle izledi. Doğan’ın ayrıca yazmakta olduğu, otobiyografik öğeler taşıyan bir bilimkurgu romanı da bulunuyor. Dünyayı tanımaya çok meraklı olan Doğan, üniversite yıllarında interrail ile Avrupa’yı gezmiş, yine trenle ülke içi Güneydoğu Anadolu turu yapmıştı. İnsani duyarlılıkları çok gelişkin olan bir insandı. 1999 İzmit Depremi’nde gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katılmıştı. 30 Kasım 2007 tarihinde bir grup fizikçi arkadaşı ve hocasıyla Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yapılacak olan yüksek fizik kongresine giderken şok edici bir uçak kazası sonucu vefat etti.(KÜLTÜR SANAT)