Çatalhöyük'teki 9 bin yıllık resimler sahte mi?
Çatalhöyük'ü keşfeden James Mellaart'ın çalışmalarını devrettiği jeoarkeolog Eberhard Zangger, höyükteki resimlerin sahte olduğunu iddia etti.
HABER MERKEZİ- İngiliz Arkeolog James Mellaart’ın Çatalhöyük’te bulduğunu belirttiği çizimlerin gerçek olmadığı iddia edildi. İddianın sahibi ise Mellaart’ın ölümünden sonra çalışmalarını emanet ettiği jeoarkeolog Eberhard Zangger.
2012’de hayatını kaybeden arkeolog James Mellaart’ın Çatalhöyük’te bulduğunu belirttiği çizimlerin gerçek olmadığı, bu çizimlerin kendisi tarafından yapıldığı öne sürüldü.
İddianın sahibi İsviçreli jeoarkeolog Eberhard Zangger bu çizimlere ait eskizleri Mellart’ın Londra’daki evinde bulduğunu açıkladı. Livescience'ta yer alan habere göre, Mellaart, UNESCO'nun Dünya Mirası' listesinde yer alan Çatalhöyük'te yaptığı çalışmaları ölümünden sonra yayınlaması için Zangger'e emanet etti.
Zangger de Mellaart’ın İngiltere'nin başkenti Londra’daki dairesinde ondan kalan çalışmalar üzerinde bir araştırma yaptı ve bu sonuca ulaştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zangger’e göre Çatalhöyük duvar resimlerinden kaç tanesinin sahte olduğu hala belirsiz.
James Mellaart'ın geçmişinde de kimi pürüzler zaten vardı. Arkeoloğun adı 1963'te Çatalhöyük kazılarını sürdürdüğü sırada Dorak Hazinesi olayına karıştı. Türkiye makamlarının bu konuda istediği bilgileri vermekten kaçınınca Çatalhöyük kazısı durduruldu. 1965'te O. Gurney başkanlığında yeniden başlayan Çatalhöyük kazısına asistan olarak katıldı. Gurney'in bir süre sonra yönetimi Mellaart'a bırakıp gitmesi üzerine, bu kez Mellaart'ın Türkiye'de çalışması yasaklandı.
Çatalhöyük'teki ekibin başında bulunan Ian Hodder ise iddialar ile ilgili Livescience'ın yönelttiği soruları cevapsız bıraktı.