'Çernobil' okuyucuyla buluşuyor: Nükleer felakete yakın plan
Çernobil nükleer felaketini ele alan çalışma, Polen Ekoloji Kitaplığı'ndan yayımlandı. Kitap, Emin Altan imzalı Çernobil fotoğraf serisinin yanı sıra bu alanda çalışan farklı yazarlar tarafından kaleme alınan 13 makaleyi bir araya getiriyor.
Artı Gerçek - Emin Altan’ın 2015–2020 yılları arasına yayılan çalışmalarını temel alan kitabın editörlüğünü Cemil Aksu üstlendi. Türkçesi Polen Ekoloji Kitaplığı'ndan yayımlanan kitabın İngilizce edisyonu Manifold tarafından yayımlandı. Metin editörlüğünü ise Rachel Walther yaptı.
Emin Altan, Günther Anders, Slavoj Žižek, Pınar Demircan, Mehmet Özdağ, A. Öner Kurt ve Gülçin Yapıcı, Foti Benlisoy, Osman Özarslan, Eda Sezgin, Cemil Aksu, Özgür Gürbüz, Martin Cohen, Michael Löwy kitaba yazılarıyla katkı verdi.
Türkçeden İngilizceye çevirisini Neylan Bağcıoğlu'nun üstlendiği kitabın tasarımını Esen Karol yaptı.
Tanıtım bülteninden:
Fotoğraflarımla bilgi aktarma, bir mekânı tanıtma, bir sürece tanıklık etme değil, izleyicinin duygularına ulaşabilme çabası içinde oldum. Hangi fotoğrafın ne zaman ve nerede çekildiği bilgisini aktarmamayı, öyküsünü anlatmamayı tercih ettim. Bu farklı mekânların ortak yanlarını bulabileceğim fotoğrafları bir araya getirmeye çalıştım. İstedim ki izleyen, tanımlanmış olan “öteki”nin acısına bakmanın rahatlığından uzaklaşsın ve kendi yaşamına dokunabilecek bir bağ kurabilsin, bu uzak diyarlarda çekilmiş fotoğraflarla.
—Emin Altan
Kitabın açıklaması:
Her gün milyonlarca insana ve başka canlı türlerine kıyameti yaşatan bütün bu felaketler silsilesinde bir halka olan Çernobil Nükleer Felaketi, nükleer gücün “barış” için kullanılmasının bile mümkün olmadığını gösteren, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’yi de büyük oranda etkileyen ve etkileri hala süren bir felaket. Emperyalist (ve) kapitalist ülkelerde Çernobil, komünizm karşıtı propagandanın başat konularından biri olarak işlenmesine karşın, yeni nükleer santrallerin açılması, daha güçlü nükleer bombaların yapılması hız kesmeden sürdürüldü. Bu süreçte birçok yeni nükleer felaket gerçekleşti. En sonuncusu da Fukişima’da oldu.
Olay anında ölenlerin sayısından çok felaket sonucu yayılan radyasyonun uzun vadede kanser vakalarında yarattığı artış, bu santrallerin atıklarının hiçbir şekilde güvenlikli olarak bertaraf edilememesi, hem inşalarının hem de sökümlerinin olağanüstü maliyetleri gibi birçok olumsuzluğun ortaya çıkmış olmasına rağmen “nükleer balayı” devam ediyor. 2. Dünya Savaşı sonrası “barışçıl amaçlar” için kullanılacağı vaadiyle başlanan nükleer güç santralleri şimdi de iklim krizine çözüm olarak inşa edilmeye devam ediliyor.
Çernobil Felaketi karşısında Türkiye’deki hükümet sözcüleri “birazcık radyasyonlu çay iyidir” diyerek televizyonlarda halkın karşısına çıkıp çay içerken, yolsuzluklarla, ekolojik suçlarla damgalı AKP iktidarı, “Evdeki mutfak tüpü de riskli” diyerek Akkuyu ve diğer Nükleer Güç Santrali projelerini savunmaya devam ediyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, hukuki, bilimsel karşı koyuşlara ve kamuoyu muhalefetine rağmen bitirilmeye çalışılıyor.
Elinizdeki Çernobil kitabı bütün bu olan biteni hem görsel hem de yazılar ile ele alıyor, sorguluyor, nükleer felaketin güncelliği konusunda bizi uyarıyor, göreve çağırıyor. Fotoğrafçı Emin Altan’ın birkaç defa ziyaret ettiği Çernobil’de çektiği fotoğraflar felaketin büyüklüğü ile birlikte yok ettiği insanların hikâyelerine ve ideallerine tanıklık ediyor. Aslında hiçbir söze gerek bırakmayan bu fotoğraflara eklenen Günther Anders, Slovaj Zizek, Michael Löwy ve Martin Cohen, Emin Altan, Öner Kurt ve Gülçin Yapıcı, Mehmet Özdağ, Eda Sezgin, Foti Benlisoy, Pınar Demircan, Osman Özarslan, Özgür Gürbüz ve Cemil Aksu’nun yazıları ise sadece felaketin sadece Çernobil’den ibaret olmadığını, hatta sadece nükleerden de ibaret olmadığını, sürekli felaketler yaratarak ilerleyen bir sistemin değişik boyutlarına işaret ediyor.
Künye:
Boyut : 29X23,5
Sayfa Sayısı : 272
Basım Yeri : İstanbul
Baskı : 1
Basım Tarihi : 2023
Kapak Türü : Sert Kapak
Kağıt Türü : 1. Hamur
Dili : Türkçe (KÜLTÜR SANAT)