Çin ve Vietnam arasındaki egemenlik krizi 'Barbie'yi vurdu: Vietnam'da yasaklandı
Artı Gerçek - Bu yılın merakla beklenen filmleri arasında yer alan, Greta Gerwig imzalı Barbie filminin Vietnam'daki ticari gösterimleri Ulusal Film Değerlendirme Konseyi tarafından yasaklandı.
Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Vietnam Sinema Departmanı genel müdürü Vi Kien Thanh, pazartesi günü yaptığı açıklamada, yasağa Ulusal Film Değerlendirme Konseyi tarafından karar verildiğini söyledi.
Konsey yasağın gerekçesi olarak; Vietnam'ın bölgedeki egemenlik haklarını ihlal ettiği ve Çin'in kendi bölgesel tezlerini temsil ettiği öne sürülen ihtilaflı dokuz kesik çizgili haritanın, filmde bir sahnede kullanılmasını gösterdi.
Yazın en çok beklenen filmlerinden biri olan Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrollerini paylaştığı Warner Bros. filminin 21 Temmuz'da ülkede vizyona girmesi planlanıyordu.
DOKUZ KESİK ÇİZGİLİ HARİTA NEDİR?
Dokuz kesik çizgili harita olarak bilinen sınır hattı tayini, Çin'in 1947'de yayımladığı ve Güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunduğu tezlerini temsil ediyor.
Aynı harita yer altı kaynakları açısından zengin komşu ülkeler olan Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aynı bölgede egemenlik hakkı iddia etmesiyle başlayan bir ihtilafı da kapsayan tartışmaları beraberinde getirmişti.
LAHEY, ÇİN'İN TEK TARAFLI EGEMENLİK İDDİASININ YASAL OLMADIĞINA HÜKMETMİŞTİ
Çin, 1974'te Vietnam ile yaptığı Parcel Adaları Savaşı'nın ardından denetimini ele geçirdiği ve "Şişa Adaları" olarak adlandırdığı bölgenin yakınına 2 Mayıs 2014'te dev bir petrol platformu kurma çalışmalarına başlamıştı.
Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgede iki ülke gemileri arasında "tazyikli su savaşı" çıkmıştı. Vietnam'da Çin'in planlarına tepki gösteren gruplar, Çinli işçileri hedef alarak çelik fabrikasına saldırmış, olaylarda iki Çinli işçi hayatını kaybetmiş, 140 kişi yaralanmıştı.
Çin, gerilime sebep olan ihtilaflı bölgedeki sondaj faaliyetlerini 2014 temmuz ayı ortalarında tamamlamıştı.
Lahey'deki BM Daimi Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti. (KÜLTÜR SANAT)