Çin, Yunanistan ve Nijerya'dan British Museum'a çağrı: Eserlerimizi iade edin

Çin, Yunanistan ve Nijerya'dan British Museum'a çağrı: Eserlerimizi iade edin
Çin, Yunanistan ve Nijerya, aralarında dünya mirası statüsünde yer alan eserlerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin parçanın çalınıp satışa çıkarılmasıyla gündeme gelen British Museum'dan kendilerine ait eserlerin iadesi için çağrı yaptı.

Artı Gerçek - İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan British Museum'da çok sayıda eserin çalınarak eBay üzerinden satışa çıkarılmasının ardından başlayan tartışmalara Çin, Yunanistan ve Nijerya da katıldı. Üç ülkeden de müzede bulunan ve kendilerine ait olan eserlerin iadesi için çağrılar yapıldı.

Çin hükümetinin perspektifinden uluslararası konulara değinen bir yayın kuruluşu olan Global Times'da konuya ilişkin yayınlanan bir makalenin ardından, Çin'de Twitter'a benzer bir sosyal medya platformu olarak kullanılan Weibo'da, Batı'daki en büyük Çin antika koleksiyonuna sahip olan müzenin “yabancı ülkelere ait kültürel varlıklara" gereken özeni göstermediği ifade edildi.

'ESERLERİN BRİTİSH MUSEUM'DA DAHA İYİ KORUNDUĞUNA YÖNELİK ALGI ÇÖKTÜ'

BBC Türkçe'nin haberine göre, eserlerin "ücretsiz" biçimde iade edilmesi gerektiği ve British Museum'da dünya mirası listesindeki bu eserlerin "daha iyi korunduğu yönündeki algının çöktüğü" vurgulandı.

Global Times'da yayınlanan makalenin ardından, "British Museum Çin antikalarını lütfen iade edin" etiketi Weibo'nun arama listesinde zirveye yerleşti.

ÇİN'E AİT 23 BİN ESER BULUNUYOR

Çin’de sosyal medyaya yayılan iade çağrıları için Pekin hükümeti henüz resmi bir talepte bulunmadı.

Batı'daki en büyük Çin antika koleksiyonuna ev sahipliği yaptığı bilinen British Museum'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, müze envanterinde Neolitik Çağ’a kadar uzanan 23 bin Çin kültürü nesnesi bulunuyor. Bu eserlerin arasında tablolar, baskılar, bronz eserler ve seramikler gibi çok çeşitli nesneler yer alıyor.

YUNANİSTAN DA ELGİN MERMERLERİ'NİN İADESİNİ İSTEDİ

Aralarında dünya mirası eserlerinin de bulunduğu yaklaşık iki bin eserin çalındığının kabul edilmesinin ardından başka ülkelerden de eserlerin himayesiyle ilgili British Museum’a güven duyulmadığına dair açıklamalar geliyor.

Eserlerle ilgili iade çağrılarının geldiği tek ülke Çin değil. Yunan hükümeti de Elgin Mermerleri olarak bilinen heykellerin iadesi çağrısını bu hafta tekrarladı.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, hırsızlık olayının, “Elgin Mermerleri’nin kesin iadesine yönelik kalıcı ve adil talebi” güçlendirdiğini vurguladı.

NİJERYA BENİN BRONZLARI'NIN İADESİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Nijeryalı yetkililer de kendilerine ait olan Benin Bronzları’nın iade edilmesi çağrısında bulundu.

'İADE ÇAĞRILARI FIRSATÇILIK'

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekillerinden Tim Loughton da çağrıların ardından BBC'ye yaptığı açıklamada söz konusu talepleri "fırsatçılık" olarak nitelendirdi.

Loughton, ülkelerin “durumdan fayda sağlamak yerine, nesnelerin geri alınmasına yardımcı olmak için bir araya gelmesi" gerektiğini savundu. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar