Dara Antik Kenti'ne beton yapı inşa edildi: Bu projeye onay vermek akıl dışı

Dara Antik Kenti'ne beton yapı inşa edildi: Bu projeye onay vermek akıl dışı
Mardin'de bulunan ve Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen Dara Antik Kenti'ne 5 milyonluk ihale bedeliyle bir inşaat firması tarafından beton yapı inşa edildi. TMMOB Mardin Şubesi duruma itiraz ederek, "Tarihi kent kaderine terk edildi" dedi.

Artı Gerçek - Birinci dereceden Arkeolojik Sit Alanı olan Dara Antik Kenti'ne, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Çevre Düzenleme İşi" kapsamında ihalesi yapılan beton yapının inşaatı tamamlandı.

Mardin'in Artuklu ilçesine bağlı Dara mahallesinde bulunan ve tarihi Milattan Önce (M.Ö) 500'lü yıllara dayanan Dara Antik Kenti'ne inşa edilen yapı için gerçekleştirilen ihale, 5 milyon 910 bin TL bedelle DE-HAY inşaat firmasına verildi.

dara-ic1.jpg

“Mardin Dara Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Çevre Düzenleme İşi” adıyla gerçekleştirilen proje kapsamında betonarme yapının yanı sıra tarihi kaya mezarlarının bulunduğu yerde yapılan çevre düzenlemesinde parke taşları kullanılıyor.

'ARKEOLOJİK SİT ALANI KURALLARINI ALT ÜST ETTİ'

Tarihi sit alanında gerçekleştirilen uygulamalara tepki gösteren Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Mardin Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada, inşa edilen yapının kentin tarihiyle bağdaşmadığını ve arkeolojik sit alanları için geçerli olan kuralları alt üst ettiğini vurgulayarak, "Bu durumdan antik kentimizin yerleşim alanlarında hayatını idame eden mahalleli ve antik kente gelen ziyaretçiler de ciddi anlamda rahatsızlık duymaktadır” ifadelerini kullandı.

mardin-ic1.jpg

Mimarlar Odası açıklamada ayrıca, Dara Antik Kenti'nde yeni alanların açığa çıkarılması için hiçbir çalışma yapılmadığını vurgulayarak, “Tarihi kent adeta kaderine terk edilmektedir” dedi.

'BU PROJEYE ONAY VERMEK AKIL ALIR GİBİ DEĞİL'

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun antik kente yapılması planlanan bu tür bir yapıya onay vermesinin bölgeye ve Dara Antik Kenti'ne vereceği zararların değerlendirildiği açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Bu durumdan antik kentimizin yerleşim alanlarında hayatını idame eden mahalleli ve antik kente gelen ziyaretçiler de ciddi anlamda rahatsızlık duymaktadır. Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı olan koca bir antik kentte bu şekilde bir projeye onay vermek akıl alır gibi bir durum değildir.”

KAYYIM YÖNETİMİ DE İMARA AÇMAK İSTEMİŞTİ

Dara Antik Kenti çevresinde bulunan araziler de daha önce kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılmak istenmişti. Ancak itirazlar üzerine imar planlaması geçici olarak durdurulmuştu. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar