Dünyanın bilinen en eski haritası deşifre edildi
Artı Gerçek - M.Ö. 6. yüzyıl civarına tarihlenen ve günümüz Irak sınırları içindeki antik Babil şehri Abu Habba’da (Sippar) bulunan 3 bin yıllık kil tabletin üzerine kazınmış dünyanın bilinen en eski haritasının üzerine kazındığı Imago Mundi'nin sırrı bilim insanları tarafından çözüldü mü?
Tablet, 1882 yılında British Museum tarafından satın alındıktan sonra yüzyıllar boyunca deşifre edilmedi. Ancak, küratörler eksik parçayı bulup çivi yazısını deşifre ettikten sonra tabletin arkasındaki bilgilerin, bir yolcunun seyahati sırasında karşılaşacağı manzaraları tarif ettiği ortaya çıktı.
PARSİKTU TERİMİNİN NUH'UN GEMİSİ İLE BAĞLANTISI NEDİR?
Bir Babil eseri olan harita çizimlerinde 'Nuh'un Gemisi' hikayesinin farklı bir versiyonun da yer aldığı tespit edildi. British Museum’da sergilenen antik eser, sadece bölgenin coğrafyasını değil, aynı zamanda Babillilerin o dönemde bilinen inançlarını da yansıtıyor.
Tablette yer alan "parsiktu" teriminin "Büyük Tufan"dan kurtulmak için yapılan geminin büyüklüğünü açıklamak amacıyla kullanıldığı iddia edildi. Öte yandan talimatları izleyen araştırmacılar, Nuh'un Gemisi hikayesinin Babil versiyonuna da keşfettiler.
ESKİ BABİLLİLER'İN İNANCI
Eski Babilliler, Nuh'un Utnapiştim adlı versiyonu tarafından Tanrı'nın talimatıyla M.Ö. bin 800 yılında inşa edilen dev geminin kalıntılarının, bir dağın arkasında yattığına inanıyorlardı. Bu inanç, İncil’e göre Nuh'un Gemisi’nin çarptığı dağın aynısını ifade ediyor.
Konum, Nuh'un inşa ettiği geminin çarptığı dağın İbranice karşılığı olan Ararat kelimesinin Asurca karşılığıydı. Dr. Finkel, “Bu oldukça önemli ve üzerinde düşünülmesi gereken ilginç bir konu çünkü hikayenin aynı olduğunu ve elbette birinin diğerine yol açtığını gösteriyor” dedi.
Tablet hasar görmüş olsa da, araştırmacılar, dağları simgeleyen sekiz üçgene sahip olduğunu tespit etti. Dr. Finkel, bu tabletin Nuh'un Babil versiyonuna göre inşa edilen geminin tasvirini sunduğunu belirtti.
Son yıllarda Ağrı Dağı'nda kazı çalışmaları yürüten İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bir ekip, 3 bin ila 5 bin yıl öncesine ait buluntular elde etti. Ancak, Nuh'un gemisinin yerinin kesinliği konusunda tartışmalar devam ediyor. (KÜLTÜR SANAT)