Enkaz altında kalan kültür varlıkları için "Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı" oluşturulacak

Enkaz altında kalan kültür varlıkları için "Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı" oluşturulacak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, depremde zarar gören tarihi yapıların enkazındaki kültür varlıklarının kurtarılması için Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı oluşturacaklarını açıkladı.

Artı Gerçek - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Hatay Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen "Hatay Kültürel Mirasını Koruma Bilimsel Danışma Kurulu Toplantısı"nın ardından açıklama yaptı. Ersoy, Maraş merkezli depremler sonrası geçen hafta kentte tarihi ve kültürel yapılarla ilgili inceleme gerçekleştirdiklerini söyledi ve kültür varlıkları ile ilgili "Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı" oluşturulacağını açıkladı.

ÜNİVERSİTELERLE İŞ BİRLİĞİ KARARI

Ersoy, Hatay Kültürel Mirasını Koruma Bilimsel Danışma Kurulunun ilk toplantısını yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"Aldığımız kararlar doğrultusunda yetkin oldukları konularda destek verecek üniversiteleri de davet edeceğiz. Her üniversite yetkin olduğu konularda eğer gönüllü olarak çalışmak istiyorlarsa onlara da çalışma ortamlarını yaratmak istiyoruz."

'ÖNCELİK KÜLTÜR MOLOZUNUN KORUNMASI'

Toplantıya katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gün Ünal, coğrafyada çok büyük bir afetin yaşandığını hatırlatarak başladığı konuşmasında bölgede yürütülecek çalışmaların önemine dikkat çekti:

"Şu anda önemli olan, kaosa düzen getirecek hızlı müdahaleleri en az hata düzeyiyle yerine getirmek çünkü kültür varlıklarıyla ilgili her türlü çalışmada hatalar geri alınamayabiliyor. Şu anda burada oluşan kurulun birinci önceliği, elimizdeki kültür molozunun korunması, mevcut durumun tespit edilmesi ve travma sonrası yeniden yapılanma için kullanılabilecek her türlü bilimsel verinin ortak bir alanda toplanarak çalışılması. Çok büyük kaybımız var. Bu kayıplarımız kültür varlıkları, üç boyutlu kolektif hafıza. Burada yaşayan insanlar için çok önemli. Birinci önceliğimiz de bu hafızanın en kısa zamanda en doğru şekilde yerine getirilmeye çalışılması olacak."

MİMARLAR ODASI 'TARİHİ YAPILARIN YIKINTILARI KORUNMALI' DEMİŞTİ

Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada bölgede hasarlı / ağır hasarlı tarihî yapılarda restorasyon uygulamalarının doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için deprem nedeniyle etrafa dağılmış olan özgün yapı parçalarının korunması ve belgelenmesi için çalışma yapılması gerektiği belirtilerek şöyle denilmişti:

“Bu nedenle tarihî yapıların yıkıntılarının sokakları kapatmayacak şekilde mümkünse kendi parselinde tutulması gerekmektedir. Bununla birlikte yapı molozlarının parsel içinde komşu yapıların duvarları boyunca yığılması, az hasarlı olarak ayakta kalan yapıların da yağmur, kar sonrası molozdan gelecek su ile nem kaynaklı hasar görmesine neden olabilir. Daha önce bölgede yapılan alan araştırmalarında yıkık yapı molozlarının komşu yapılara da zaman içinde büyük hasar verdiği gözlenmiştir. Bu nedenle yapı molozlarının parsel içinde komşu yapı duvarlarına yanaştırılmaması da uygun olacaktır.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar