Filistin belgeseliyle Berlinale'de ödül alan Kudüslü sinemacı Abraham: Ölüm tehditleri alıyorum
74. Berlin Film Festivali'nde “Berlinale Belgesel Ödülü”nü kazanan 'Başka Ülke Yok' filminin yönetmenlerinden Yuval Abraham, törendeki ödül konuşması nedeniyle İsrail kanallarında hedef gösterildi. İsrailli yönetmen, "Ölüm tehditleri alıyorum" dedi.
Artı Gerçek - 74. Berlin Film Festivali'nde ödül törenine Filistin mesajları damga vurdu. İsrailli ve Filistinli film yapımcılarından oluşan bir kolektif tarafından yönetilen "Başka Ülke Yok"a (No Other Land) Berlinale'nin Uluslararası Jürisi tarafından “Berlinale Belgesel Ödülü” verildi.
Filmin yönetmenlerinden biri olan Kudüslü gazeteci Yuval Abraham, ödül töreninde yaptığı konuşmanın bir bölümünün İsrail kanallarında "Antisemitizm" suçlamasıyla hedef gösterildiğini söyledi. Abraham sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ölüm tehditleri aldığını açıkladı.
'HER SÖZÜMÜN ARKASINDAYIM'
İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan ve 19 Filistin mezrasından oluşan bir bölge olan Masafar Yatta'yı konu alan “Başka Ülke Yok” adlı filmleriyle ödüle layık görülen sinemacılardan Abraham, sosyal medya paylaşımında "İsrail'in Kanal 11'i konuşmamın bu 30 saniyelik bölümünü yayınladı ve bunu kontrolsüzce abartarak "Yahudi karşıtı" olarak nitelendirdi - ve o zamandan beri ölüm tehditleri alıyorum. Her sözün arkasındayım." yazdı.
Our film “No Other Land” on occupied Masafer Yatta’s brutal expulsion won best documentary in Berlinale. Israel’s channel 11 aired this 30 second segment from my speech, insanely called it “anti semitic” - and I’ve been receiving death threats since. I stand behind every word. pic.twitter.com/2burPfZeKO
— Yuval Abraham יובל אברהם (@yuval_abraham) February 25, 2024
'EŞİTSİZLİK SONA ERMELİ'
Abraham ödül törenindeki konuşmasının söz konusu bölümünde, film kolektifinden bir diğer arkadaşı olan Basel Adra ile sahneye çıkarak şunları söyledi:
"Ben İsrailliyim, (filminin yardımcı yönetmeni Basel Adra) Basel ise Filistinli ve sadece iki gün sonra aynı olmadığımız bir ülkeye döneceğiz. Ben sivil düzen altında yaşıyorum, Basel ise askeri düzende. Birbirimize sadece 30 dakika uzaklıktayız. Benim oy kullanma hakkım var, onun yok, benim bu ülkede özgürce hareket etmeme izin veriliyor, Basel ise milyonlarca Filistinli gibi kilit altında ve işgal altındaki Batı Şeria'da. Aramızdaki bu eşitsizlik sona ermeli" ifadelerini kullanmıştı.
Berlinale'ye sadece film gösterimleri sırasında kırmızı halıdaki Filistin'e destek gösterileri ve aşırı sağ karşıtı protestolar değil, ödül törenindeki Filistin mesajları da damga vurdu. Başta Altın Ayı Ödülü'nü kazanan Fransız- Senagalli yönetmen Matti Diop olmak üzere, ödül kazanan çok sayıda sinemacı törende Gazze için ateşkes çağrısı yaptı ve Filistin'e destek mesajları verdiler.
'FİLİSTİN'DEKİ SOYKIRIMA SES ÇIKARMA ZAMANI'
Diop ödül konuşmasında “Artık pek çok insanın, ister kadına yönelik şiddet, ister Filistin'deki soykırım olsun, artık bu şiddete karşı ses çıkarmaya çalışmasının zamanı geldiğini düşünüyorum. Neo-faşizme karşı ya da aşırı sağ ve onların fikirlerine karşı mücadele etmek için tüm araçları kullanmalıyız. Bu filmin insanlara bir nebze de olsa umut vermesi beni çok mutlu etti. Daha da önemlisi filmde sorulan sorular dünyanın en çok ihmal edilen ve en çok ezilen halkı olan Afrikalı öğrenciler tarafından soruluyor. Film, bir dünyanın öyküsünü, ihmal edilen bir bakış açısı olan Afrika perspektifinden anlatıyor" dedi. (KÜLTÜR SANAT)
Aslı Özge imzalı 'Faruk', dünya prömiyerini 74. Berlin Film Festivali'nde yaptı
74. Berlin Film Festivali açılışına protestolar damga vurdu: 'Demokrasiyi savun!'