Gazze öfkesi Avrupa'nın kültür etkinliklerine yayıldı: Sinemacı Sanzgri, filmini Berlinale'den çekti... Suç ortağı olmayacağım

Gazze öfkesi Avrupa'nın kültür etkinliklerine yayıldı: Sinemacı Sanzgri, filmini Berlinale'den çekti... Suç ortağı olmayacağım
Film yapımcısı Suneil Sanzgiri, Portekiz İmparatorluğu'na karşı sömürgecilik karşıtı direnişi konu alan filmini, 74. Berlin Film Festivali programından çekme kararı aldı. Yönetmen, "Suç ortağı olmayacağım. Hepimizin elinde kan var" dedi.

Artı Gerçek - Suneil Sanzgiri, Portekiz İmparatorluğu'na karşı sömürgecilik karşıtı direnişi konu alan filmini, 74. Berlin Film Festivali programından çekme kararı aldı.

Boykot kararını Instagram hesabından duyuran Sanzgiri, Alman yetkilileri Gazze'deki savaşta Filistin'e destek veren sesleri susturmakla suçladı. Yönetmen paylaşımında, "Suç ortağı olmayacağım. Hepimizin elinde kan var" diye yazdı.

Sanzgiri'nin filmi, festival programından geri çekilen en az üç filmden biri olurken, festivaldeki diğer etkinliklerden de bazı sanatçıların çekildiği görüldü.

Berlin Film Festivali son olarak, açılışa aşırı sağcı AfD partisinden siyasetçileri davet ettiği için tepki almış ve daveti geri çektiğini duyurmuştu.

Festivalin açılış töreni de kırmızı halıda aşırı sağ ve ırkçılık karşıtı protestolara sahne olmuştu.

PROTESTOLAR DÜNYAYA YAYILDI

İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılar, başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın başka yerlerinde de tartışmaları alevlendirdi.

Alman devletinin ve kültür kurumlarının Gazze'deki saldırılara tepki gösteren ve İsrail'in politikalarını eleştirenlere yönelik ambargosu sanatçılar tarafından "İfade özgürlüğünü bastıran McCarthyci politikalar" olarak nitelendirildi.

Çağrıcıları arasında Nobel ödüllü yazar Annie Ernaux ve Queer feminist kuramın öncü düşünürlerinden Judith Butler'ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı, yazar ve kültür insanı, Almanya'nın kültür kurumlarına karşı yaygın bir grev başlattı ve Berlin Senatosu'nu, İsrail'i eleştirenlerin sanat için sağlanan kültür fonlarından yararlanmasının önüne geçmeyi amaçlayan 'ayrımcılık karşıtı' finansman düzenlemesinden geri adım atmaya çağırdı.

Kültürel etkinlikler genellikle devlet tarafından desteklendiği için, eleştirmenler hükümetin mali gücünü İsrail'e yönelik eleştirileri engellemek için kullandığını söylüyor.

İTALYAN RAPÇİ GHALİ'DEN 'SOYKIRIMI DURDURUN' ÇAĞRISI

Filistin'e destek veren sanatçıların direnişi, İsrail'in Gazze'deki politikalarına verdiği destek ve ülkede ifade özgürlüğüne yönelik özel olarak yoğunlaşan baskıları nedeniyle en çok Almanya'da görünür hale gelse de Avrupa'nın başka yerlerinde de sanatçılar İsrail'e yaptırım uygulanması için nüfuzlarını kullanmaya gayret etti.

Avrupa Yayın Birliği'ne İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çıkarılması yönünde çağrılar yapıldı ancak Birlik söz konusu çağrılara kulaklarını tıkadı.

Şubat ayında İtalya'nın Napoli kentinde, devlete bağlı yayın kuruluşu RAI'nin rapçi Ghali'nin popüler Sanremo Müzik Festivali'nin kapanış gecesinde yaptığı "soykırımı durdurun" çağrısına mesafe koymasının ardından protestolar burada da protestolar patlak verdi.

İNGİLTERE'DE DE FİLİSTİN'E DESTEK ETKİNLİKLERİ İPTAL EDİLDİ

İngiltere'de sanatçılardan oluşan bir ağ, sanatçıların Filistin yanlısı görüşleri nedeniyle iptal edilen etkinlikleri belgeliyor. Bristol'deki Arnolfini sanat galerisi de "siyasi faaliyete dönüşebileceği" endişesiyle iki Filistin film etkinliğini iptal ederek tepki topladı.

Almanya'da, 29,000 Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail'in Gazze saldırısına duyulan öfke, İsrail'i destekleme konusundaki hassasiyetlerle çatışıyor. Eleştirmenler Filistin yanlısı seslere yönelik baskıların eleştiri ile meşru protestoyu birbirine karıştırdığını söylüyor.

ALMANYA'YA BOYKOTA KÜRESEL DESTEK

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik ayrım gözetmeksizin sürdürüğü saldırılarla ilgili Almanya'nın tutumuna ve ülkedeki kültür kurumlarının Filistin'e destek veren eleştirel seslerin "İfade özgürlüğünü bastıran McCarthyci politikalarına tepki" olarak bir açık mektupla başlayan boykot küresel çapta sanatçıların da desteğini aldı.

Jyoty ve Manuka Honey gibi birçok sanatçı, 'Strike Gemany' (Grev Almanya) hareketiyle dayanışma amacıyla Berlin'de 26 Ocak - 4 Şubat tarihleri arasında şehrin çeşitli mekanlarında düzenlenecek olan CTM Festivali'nden çekildi.

ALMANYA FİNANSMAN MADDESİNDEN GERİ ADIM ATTI

Sanatçıların başlattığı 'Strike Germany' adlı kültürel boykot sonrası Berlin Senatosu, İsrail'i eleştirenlerin sanat için sağlanan kültür fonlarından yararlanmasının önüne geçmeyi amaçlayan 'ayrımcılık karşıtı' finansman maddesinden geri adım attı. (KÜLTÜR SANAT)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar