'Çiçek Arif' lakaplı film yapımcısı Arif Keskiner vefat etti
Artı Gerçek - Yeşilçam'ın kült filmlerinin birçoğunda imzası bulunan, sinema camiasında "Çiçek Arif" lakabıyla da tanınan Arif Keskiner vefat etti. Arif Keskiner’in vefat haberini, oyuncu ve yazar Almula Merter duyurdu.
Merter, “Koca bir devir bitti… Işıklarda uyu. Yattığın yer incitmesin Arif Keskiner” ifadelerini kullandı.
2018'de 37. İstanbul Film Festivali'nden Sinema Onur Ödülü'ne de layık görülen Keskiner, çalışma hayatı boyunca film yapımcılığının yanı sıra muhabirlik, oyunculuk, fotoromancılık gibi pek çok iş yaptı.
TARTIŞMALI SİNEMA YASASININ ÇIKARTILMASI İÇİN GÖRÜŞMELERE KATILMIŞTI
Keskiner ayrıca, Filmciler Kooperatifi’ni kuruluşuna öncülük ederek Yeşilçam’da karaborsayı ortadan kaldıran başkan olarak biliniyordu. SESAM’da başkan yardımcılığını sürdürdüğü sıralarda Türker İnanoğlu ve Tanju Gürsu ile birlikte Ankara TBMM’deki komisyon toplantılarına katılan Keskiner, 2019'da filmlerden elde edilecek kârdan büyük oranda yapımcıların ve zincir sinemaların faydalanacağı ve sinema emekçilerine bir getirisi olmadığı yönünde eleştirilen Sinema Yasası’nın da çıkartılmasında payı olan isimlerdendi.
NAZIM HİKMET KÜLTÜR VE SANAT VAKFI'NDAN TAZİYE MESAJI
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda, "Vakfımızın kuruluşundan bu yana hep yanımızda olan, 33 yılımızı birlikte geçirdiğimiz, yönetim kurulu üyelerimizden, sinemamızın pek çok önde gelen yapıtında imzası, emeği olan sevgili ağabeyimiz Arif Keskiner'i kaybetmenin acısı içindeyiz. Başımız sağ olsun..." ifadelerine yer verildi.
Vakfımızın kuruluşundan bu yana hep yanımızda olan, otuz üç yılımızı birlikte geçirdiğimiz, Yönetim Kurulu üyelerimizden, sinemamızın pek çok önde gelen yapıtında imzası, emeği olan sevgili ağabeyimiz
— Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı (@nhvakfi) March 12, 2024
ARİF KESKİNER'İ
kaybetmenin acısı içindeyiz. Başımız sağ olsun...#arifkeskiner pic.twitter.com/iAM1oHRP9N
'ABİ YARISIYDI BİRÇOĞUMUZ İÇİN'
Yönetmen ve gazeteci Nebil Özgentürk de üzüntüsünü, "Sinemacı, yapımcı Arif Keskiner’i kaybettik. 40 yıllık dostumdu. Binlerce dostu vardı zaten. Çokça sinemaseverin de hocasıydı. Abi yarısıydı birçoğumuz için. Ünlü mü ünlü Çiçek Bar'ın kurucularındandı. Çiçek gibi adamdı. Çok üzgünüm." sözleriyle aktardı.
Sinemacı-yapımcı Arif Keskiner’i kaybettik.. 40 yıllık dostumdu. Binlerce dostu vardı zaten. Çokça sinemaseverin de hocasıydı.. Abi yarısıydı çokklarımız için.. Ünlü mü ünlü Çiçek Bar kurucularındandı.. Çiçekkkk gibi adamdı zaten.. Çok üzgünüm.. pic.twitter.com/SJpmA3xy1u
— Nebil Özgentürk (@nebilozgenturk) March 12, 2024
ARİF KESKİNER HAKKINDA
İlk gençlik yıllarında Osmaniye'den İstanbul'a gelen, 27 yıl Beyoğlu'nda sanat ve edebiyat çevresinin nabzını tutan Keskiner, 1938'de Adana'da doğdu. İlk ve ortaokulu Osmaniye'de okudu.
Arif Keskiner, İstanbul Sultanahmet Ticaret Lisesinin ardından İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu'nu bitirdi. Askerlik görevini tamamladıktan sonra bir süre arkadaşı Yılmaz Güney'le çalıştı. Keskiner, dört yıl Ağaoğlu Yayınevi'nin müdürü olarak görev yaptı.
Kitapçılık, spor yazarlığı ve İsveç'te muhabirlik ve bulaşıkçılık yapan Keskiner, Türkiye'ye döndükten sonra 50 kadar fotoromanın yapımcılığını, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi.
"Otobüs", "Kapıcılar Kralı", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Maden", "Köşeyi Dönen Adam" ve "Piyano Piyano Bacaksız" filmlerinin prodüktörlüğünü yapan Keskiner, "Yılanı Öldürseler" ve "Piyano Piyano Bacaksız" filmlerinin senaryo yazımına katıldı.
Halit Çapın'ın "Bay Alkolü Takdimimdir" adlı hayat hikayesinden TRT'ye üç bölümlük ilk diziyi çekti. Ardından beş bölümlük "Bizi Güldürenler" dizisini yaptı.
Keskiner, herkesin Çiçek Bar ya da "Arif'in Yeri" dediği, tüm sinemacıların ve sanatçıların uğrak yeri olan Sinema Sevenler Derneği Lokali'ni açtı. (KÜLTÜR SANAT)