Hapis ve kırbaç cezasına çarptırılan yönetmen İran'ı terk etti: Zamanım yoktu

Altın Ayı ödüllü İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof, hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldığı İran'ı gizlice terk etti. Rasoulof, "Zamanım yoktu. İran'ı terk etmek ve hapis arasında seçim yapmalıydım. Çok üzülerek sürgünü seçtim" dedi.

Hapis ve kırbaç cezasına çarptırılan yönetmen İran'ı terk etti: Zamanım yoktu

Artı Gerçek - 77'nci Cannes Film Festivali'nde 'Kutsal İncir Tohumu' adlı filmi yarışma bölümünde gösterilecek yönetmen Muhammed Rasoulof, ulusal güvenliği tehdit ettiği suçlamalarıyla hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldığı İran'ı terk ederek Avrupa'da ismi açıklanmayan bir yere gitti.

İRAN SINIRINI GEÇTİĞİ ANLARI PAYLAŞTI

Rasoulof, önceki gün Instagram'da İran hükümetini kınayan bir paylaşım yaparak, rejimin zalim ve baskıcı olduğunu söyledi ve ülkenin dağlık sınırını geçtiğini gösteren bir video yayınladı.

İran'da filmleri yasaklanan Rasoulof, 2020'de 'There is No Evil' filmiyle Berlinale'de Altın Ayı ödülünü kazanmıştı. Rasoulof'un son filmi 'Kutsal İncir Tohumu'nun prömiyeri bu hafta Cannes Film Festivali'nde yapılacak.

'CANNES'DAKİ PRÖMİYERE KATILABİLMESİNİ UMUYORUZ'

Filmin dağıtımcı şirketleri Films Boutique ve Parallel45'in CEO'su Jean-Christophe Simon, pazartesi yaptığı açıklamada Rasoulof'un Avrupa'ya kaçtığını doğrularken, "Muhammed'in tehlikeli bir yolculuğun ardından sağ salim Avrupa'ya varmasından dolayı çok mutluyuz ve rahatladık. Cannes'daki prömiyere katılabilmesini umuyoruz" dedi.

'REJİM PASAPORTUMA EL KOYDUĞU İÇİN İRAN'I GİZLİCE TERK ETTİM'

Variety Dergisi'ne konuşan Rasoulof da şu ifadeleri kullandı:

"Uzun ve karmaşık bir yolculuğun ardından birkaç gün önce Avrupa'ya ulaştım. Karar verecek çok zamanım yoktu. İran'ı terk etmek ve hapis arasında seçim yapmalıydım. Çok üzülerek sürgünü seçtim. İslam Cumhuriyeti Eylül 2017'de pasaportuma el koyduğu için İran'ı gizlice terk etmek zorundaydım."

FİLM VE BELGESELLERİ, GİZLİ ANLAŞMA SAYILDI

Avukatı Babak Paknia geçen hafta yaptığı açıklamada, İran mahkemesinin, Rasulof'un film ve belgesellerini "ülkenin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla gizli anlaşma örnekleri" olarak görmesinin ardından sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldığını söylemişti.

'Kutsal İncir Tohumu'nın Cannes'daki resmi yarışma bölümünde yer alacağının açıklanması üzerine İranlı yetkililer filmin geri çekilmesi için hem yönetmeni hem de festivali baskı altına almıştı.

Rasoulof, 2020 yılında Berlinale Festivali'nde 'Şeytan Yoktur' (There is No Evil) adlı, İran'daki idam cezasını eleştiren filmiyle 'En İyi Film' dalında Altın Ayı kazanmıştı. 'İnatçı Bir Adam' adlı filmi, 2017 yılında Cannes Film Festivali'nde 'Saygı' ödülüne layık görülmüştü. (KÜLTÜR SANAT)

iran hapis Cannes film festivali sürgün Yönetmen Muhammed Rasoulof