Hollywood grevi resmen sonlandırıldı
Artı Gerçek - Hollywood yazarlarının, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, büyük stüdyoların karının adil paylaşımı ve sektörde yapay zeka kullanımının kısıtlanması gibi taleplerle 2 Mayıs'ta, meslek örgütleri Amerikan Yazarlar Birliği (WGA) öncülüğünde başlattığı grev 5 ayın ardından sonlandırıldı.
Amerikan Senaristler Birliği' nin (WGA) yayımladığı yazılı açıklamada, sendika liderlerinin grev bitirme kararını oy birliğiyle aldığı kaydedildi.
Açıklamada, mayısta WGA'nın iş garantisi ve maaş güvencesi talebiyle başlattığı ve Hollywood'daki 11 bin 500 senaristin yanı sıra yaklaşık 65 bin oyuncunun da desteklediği grevin, AMPTP ile varılan ön anlaşmanın ardından sona erdiği ve senaristlerin işlerinin başına döndüğü bildirildi.
NTV'nin aktardığı habere göre, sendika liderlerinin oy birliğiyle kabul ettiği üç yıllık anlaşmanın, talep edilen tazminat, istihdam süresi ve yapay zekanın kontrolüne ilişkin maddeleri içerdiği aktarıldı.
Ön anlaşma, diğer sendika üyelerinin de onayı için 2-9 Ekim arasında oylamaya sunulacak.
NE OLMUŞTU?
Amerikan Senaristler Birliği 2 Mayıs'ta ücret artışı, sektörde yapay zeka kullanımın kısıtlanması, çalışma koşullarında iyileştirilme yapılması gibi taleplerle grev kararı almıştı, 11 bin üyesi bulunan birliğe; aynı taleplerle 15 Temmuz'da 160 bin üyesi bulunan ve dizi/film sektörünün en büyük sendikası olan SAG-AFTRA'nın (Beyaz Perde Aktörleri Derneği ile Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları) da katılmasıyla grevde tarihi bir aşamaya gelinmişti.
Stüdyoları temsilen müzakereleri yürüten Amerikan Yapımcılar Birliği (AMPTP) ile sendikalar arsında süren pazarlıklarda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle grev aylarca sürmüştü.
Los Angeles şehrinde Paramount, Netflix, Disney gibi büyük şirketlerin önünde başlayan grevler, aralarında Seann Penn, Christopher Nolan, Will Smith, Mark Ruffalo ve Brad Pitt gibi yıldızların bulunduğu çok sayıda isim destek olmuştu.
Grevden, son yılların en çok izlenen dizilerinden; Stranger Things, Handmaid's Tale, The Last Of Us gibi yapımlar da etkilenmiş, birçok dizi ve filmin çıkış tarihi ertelenmiş ve bazıları da durma noktasına gelmişti.
Senaristler, en son 2007'de greve gitmiş ve çalışanların 100 günlük iş bırakmaları yaklaşık 2 milyar dolar zarara yol açmıştı.