'Hüzün... Özlem demektir'
"Terazinin bir kefesine memleketi bir kefesinede yabancılığı koysam koysam, artık Almanya ve Türkiye'nin hangi tarafında olduğunu bilmiyorum. Almanya iyi bir yurt olabilirdi. Sadece benim için değil, buraya entegre olduğu için kutlanan ve övülen herkes için."
Baha Güngör
ARTI GERÇEK- "Kimlik ve ev, ne anlama geliyorlar? Bu sorular hakkında hiç kimse Baha Güngör (1950-2018) kadar otantik yazmadı. 60 yıl boyunca kültürler arası bir taşıcıydı. Alman gazeteci (o zamanlar Almanya'daki ilk Türkiyeli gazeteci), entegrasyon hikayesini ilk Gastarbeiter (ilk göçmen Türkiyeli işçi) neslinin kalbinden mizahla anlatıyor. Ama aynı zamanda bu kadar entegrasyon çabasının neden sonunda başarısızlığa mahkum edildiğini ve aidiyet duygusunun bir türlü ortaya çıkmadığını açıklıyor. Bu kitap daha yazılıyorken ülkesi Almanya hakkında şüpheleri daha da artmışken öldü."
Uzman psikolog, Sosyal Demokrat Parti eski milletvekili ve Baha Güngör'ün ömür boyu arkadaşı olan Lale Akgün, yeni kitabı 'Hüzün... Das heißt Sehnsucht - Wie wir Deutsche wurden und Türken blieben' da (Hüzün... özlem demektir- Nasıl Alman olduk ama Türk kaldık) kurgusal bir konuşmayal arkadaşı Baha'yı diğer birçok görüşle karşılaştırarak entegrasyonun hemen entegrasyonla aynı anlama gelmediğini gösteriyor.
BAHA GÜNGÖR KİMDİR?
Alman medyasında çalışan ilk Türkiye kökenli gazetecilerdendi. Gazeteciliğe 1976 yılında Köln’ün yerel gazetelerinden Kölnische Rundschau’da başlayan Güngör, Reuters, ZDF, DPA, Deutsche Welle gibi kuruluşlarda çalıştı ve yöneticilik yaptı. Kanser hastalığı nedeniyle 23 Kasım 2018'de vefat etti.
Güngör’ün Almanya’daki İslam ve Türk karşıtlığını ele aldığı ‘Almanların Türk Korkusu’ adlı bir kitabı var.