İasos Antik Kenti için kötü haber: 'Danıştay kıyıma izin verdi'
Muğla'daki antik kente yapılması planlanan liman projesiyle ilgili, bölgedeki canlı yaşamını yok edeceğine dair uzman görüşlerine rağmen Danıştay'dan antik kent aleyhine karar çıktı. Arkeolog Selahattin Aydın: "Danıştay antik kentin kıyımına izin verdi."
İZMİR- Muğla’nın Milas ilçesindeki 5 bin yıllık İasos Antik Kenti sınırları içerisinde Ayıldız Madencilik tarafından yapılmak istenen yük tahmil ve tahliye iskelesi ile ilgili açılan davada Danıştay’dan antik kent aleyhine karar çıktı. Yeni limanın Güllük Körfezini, İasos Antik Kentini ve bölgedeki canlı yaşamını yok edeceğini belirten arkeolog Selahattin Aydın, "Danıştay antik kentin kıyımına izin verdi” dedi.
Ayıldız Madencilik tarafından Muğla’nın Milas ilçesi Kıyıkışlacık Mahallesi'nde hayata geçirilmek istenen liman projesiyle ilgili Danıştay'dan karar çıktı. 5 bin yıllık İasos Antik Kenti’ne 550 metre uzaklıkta bulunan ve antik kentin üçüncü derece arkeolojik SİT alanları sınırlarında kalan liman projesi için Danıştay 4. İdaresi ‘ÇED olumlu’ kararını iptal eden Muğla 1. İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu.
Kararın ardından limanın inşaatına önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.
'CANLI YAŞAMINI YOK EDER'
Kararı Artı Gerçek'e değerlendiren arkeolog Selahattin Aydın, yapılacak limanın Güllük Körfezi'ni, İasos Antik Kenti'ni ve bölgedeki canlı yaşamını yok edeceğini söyledi. Aliağa Limanı sınırlarındaki Kyme Antik Kenti’ni örnek gösteren Aydın, limanın varlığının aynı zamanda bölgedeki vahşi madenciliğin iştahını da kabartacağına dikkat çekti.
'GÜLLÜK KÖRFEZİ TAMAMEN BİTECEK'
Latmos Platformu üyesi arkeolog Aydın, "Güllük Körfezi’nde zaten hali hazırda bir liman varken buraya ikinci limanın yapılması Güllük Körfezi’ni, buradaki antik kenti, bölgedeki florayı, faunayı, yaşam alanlarını, balıkçılığı, denizi, suyu komple öldürecek.
Arkeolojik SİT alanı görmezden gelindi. Bölgedeki yaşam görmezden gelindi. Balıkçılık görmezden gelindi. Şayet bu liman buraya yapılırsa Güllük Körfezi tamamen bitecek. Zaten Güllük Körfezi’nin kirlilik seviyesi turuncu seviyede. Bunun bir üstü kırmızı. Örneğin Aliağa Limanı tamamen kırmızı, oradaki flora-fauna bitti. Oradaki Kyme Antik Kenti’ni bitirdiler, SİT derecelerini düşürdüler. Anı şekilde burada yapılacak proje bölgede yaşamı bitirecek. Burada her yerden tarih fışkırıyor, koca bir antik kent. Danıştay antik kentin kıyımına izin verdi” diye konuştu.
'YENİ LİMAN TALANI ARTIRACAK'
Başta Latmos ve Boz Dağ’da çıkarılan feldpast ve kuvarsın kamyonlarla Güllük Körfezi’ne getirilerek yurt dışına ihraç edildiğini vurgulayan Aydın “Şimdi yapılacak bu ikinci liman ile birlikte Latmos’taki koruma çalıştığımız o 8 bin yıllık kaya resimlerinin, manastırların, fresklerin, antik yapıların yok edilişi hızlanacak. Çünkü kamyona doldurulan feldpspat ve kuvars kolayca yurt dışına götürülebilecek. Bizim memleketimizde 3-5 yağmacı bu kuvars, feldpastı çıkarıyor, yurt dışına gönderiyor ve zengin oluyor. Yurt dışında da marka oluşturularak bizden daha fazla para kazanmakta. Biz hem yaşam alanlarımızı, tarihimizi, zeytinimizi, fıstık çamlarımızı yok ediyoruz. Hepsi hukuksuz ve mevzuata uymuyor. Bölge zaten madenlerle perişan edilirken bu liman talan iştahını daha da artıracak. Memleketin her yeri sömürge bölgesi gibi. Geleceğe bir ülke bırakamayacağız. Bu süreç nereye kadar devam edecek" dedi.
PROJE HAKKINDA
Bölge halkının tepkilerinden dolayı halkın katılımı toplantısı dahi yapılamayan projeye 23 Haziran 2022'de 'ÇED olumlu' kararı verilmişti. Proje kapsamında 268 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde, betonlarla sabitlenmiş 275 adet boru tipi kazık üzerine oturtulacak bir iskele yapılacak. İskelenin hayata geçirilmesi planlanan alan 2016 ve 2020 yılları arasında su altında korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarından kaynaklı dalışa yasak bölgeydi.
Liman sahasına 550 metre uzaklığında İasos Antik Kenti yer alırken liman sahası antik kentin üçüncü derece arkeolojik SİT sahasında yer alıyor. Liman sahasının hemen yanı başında İasos Antik Kenti’ne ait bir mendirek ve mendirek kulesi kalıntıları da bulunuyor.