İBB, 120 yıllık mirası ‘Cendere Sanat’a dönüştürdü

İBB, 120 yıllık mirası ‘Cendere Sanat’a dönüştürdü
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin en eski sanayi yapılarından Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu’nu restore ederek ‘Cendere Sanat’ adıyla etkileyici bir sanat merkezine dönüştürdü. Merkezde düzenli olarak sanat etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Artı Gerçek - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin en eski sanayi yapılarından Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu’nu restore ederek ‘Cendere Sanat’ adıyla etkileyici bir sanat merkezine dönüştürdü. Merkezin çağdaş sanat eserlerine ve geçici sergilere ev sahipliği yapması planlanıyor.

cendere-sanat.jpg

1902’de Fransa’dan getirilen mühendisler tarafından inşa ettirilen pompa istasyonu, geniş su hazneleriyle şehrin su dağıtım ihtiyacını sağlıyordu. Zamanla işlevini yitiren ve neredeyse çürümeye terkedilen istasyonun ilk restorasyonu bu da değil. Daha önceden 2006-2009 yılları arasında bir kez daha restore edilen istasyonun Su Müzesi olması planlanmış ama bu proje hayata geçirilmemişti. Yakın zamanda yeniden restorasyona alınan tarihi pompa istasyonu binası, sanat merkezine dönüştürülürken bahçesi de yaşam alanı olacak şekilde yeniden düzenlendi.

631ba12486b2473c309b470b.jpg

İBB, ‘150 günde 150 proje’ başlıklı sloganı kapsamında, restorasyon çalışmalarını başlattığı 19’uncu yüzyılda İstanbul için önemli bir su depolama ve dağıtım merkezi olan Sarıyer’deki Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu’nu sanat merkezine dönüştürdü.

Merkezin açılışına katılan İBB Başkanı İmamoğlu, haftaya Cendere Sanat’ı açarak başladıklarını aktararak, 16 milyon İstanbullunun şehrin güzelliklerinden en aktif şekilde faydalanmasını istediklerini söyledi.

20221024-imamoglu-cendere-sanat-ibb.jpg
Fotoğraflar İBB & Mahir Polat

Sözlerini İstanbul'a milyonlarca metrekarelik aktif yeşil alanı kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek sürdüren İmamoğlu: “Sarıyer’e 300 bin metrekarelik Büyükdere Fidanlığı’nı da kazandırıyoruz. Bu işler öyle uzaktan görüp geçilecek işler değildir. Lütfen içinde nefes alın, gelin, gezin, kültürel, sanatsal etkinlikleri yaşayın. Buralara gelmenizi yürekten diliyorum. Buralar gerçek sahipleriyle buluşsun. Gerçek sahipleriyle buluşmadığı zaman geçmiş zihniyet orayı kendisinin zannederek başka anlamlarda kullanmaya dönük adımlar atabiliyor. Ama biz buraları gerçek sahipleri olan sizlerle buluşturuyoruz.” dedi.

‘Sanatçıların önünde saygıyla eğiliyorum’

Yaptıklarının sağlamasını gözlemleyebilmek için sokaktaki insanlardan ve sanatçılardan beslendiğini aktaran İmamoğlu, “Cendere Sanat gibi mekanlar, çocuklarımızın yeteneklerini açığa çıkaracak yerler. Buraları gören, burada sanat eserleriyle buluşan çocuklarımız birer heykeltıraş, birer çağdaş sanatçı ve çok özel insanlar haline gelebilirler. Sanatla buluşan insanın zihni açık olur. Ben sanat eserlerine baktığımda gerçekten içine dalıp gidiyorum. Ve bütün sanatçıların önünde de o anlamda saygıyla eğiliyorum.” dedi.

20221024-cendere-sanat-acilis-ibb.jpg

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini sergiyi hazırlayan sanatçılara birlikte kesen İmamoğlu, 22 sanatçının hazırladığı su ve çevre konulu ‘Suyun Akışı’ sergisini gezdi. Sergi 20 Nisan 2023 tarihine kadar açık kalacak. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar